Latijns-Amerika in Beweging

Media

Bron: contraelsilencio.wordpress.org
dinsdag, 29 april 2014 11:07

‘Mexico wil censuur legaliseren’

Duizenden ageren tegen voorgenomen wet

Hand in hand vormden duizenden mensen afgelopen zaterdag in Mexico-Stad een menselijke keten uit protest tegen de Ley de Telecomunicaciones (telecommunicatiewet) die de regering van president Enrique Peña Nieto wil invoeren. Volgens de betogers, onder wie veel jongeren, activisten, academici en politici van de oppositie, betekent de wet een ernstige inperking van de vrijheid van meningsuiting in Mexico. De keten, van zo’n zeven kilometer lang, startte in de buurt van het hoofdkantoor van televisienetwerk Televisa en ging richting Los Pinos, de residentie van Peña Nieto.

De wet
Onder de wet – waarvan de stemming inmiddels is uitgesteld tot juni – wordt een toezichthouder in het leven geroepen die grote mediabedrijven controleert en concurrentieregels voor de sector vaststelt. De mediasector wordt wat betreft telecommunicatie gedomineerd door América Móvil en door Televisa als het gaat om televisie.

Wat Mexicanen echter vooral zorgen baart, is dat er onder de wet ook controle kan worden uitgeoefend op wát er via communicatiemiddelen - dus ook internet - wordt verspreid. Providers krijgen onder de wet het recht om inhoud wel of niet te weer te geven. Censuur met andere woorden. Mexicanen zijn bovendien woedend over de mogelijkheid om, bijvoorbeeld tijdens sociale protesten, internet-, telefoon- en radiosignalen (deels) te blokkeren, waardoor er zogenaamde zonas de silencio (stiltezones) ontstaan. Dat wordt gedaan wanneer de openbare en nationale veiligheid in het gedrang komt, aldus de regering. Volgens mensenrechtenadvocaat en voorvechter van een vrij internet Jesús Robles Maloof krijgen de autoriteiten door de mogelijkheid tot signaalblokkering meer middelen in handen om het recht op vrijheid van meningsuiting en de toegang tot informatie te schenden. Terwijl ze juist de toegang tot internet zouden moeten vergemakkelijken, aldus Robles Maloof.

Ook mogen providers onder de wet geld vragen voor (extra) service, waardoor er een soort pay-per-view-internet zou ontstaan. In het wetsvoorstel staat dat de providers ‘aanbiedingen kunnen doen, afhankelijk van de behoeften van marktsegmenten of van de klanten, op het gebied van capaciteit, snelheid of kwaliteit’. Daarnaast staat de wet ook toe zonder gerechtelijk bevel gebruikersgegevens op te slaan en ze toegankelijk te maken voor de autoriteiten, waaronder het leger, de politie en de geheime dienst.

Kortom, de wet zou het einde van de neutraliteit van internet in Mexico betekenen, want het komt er in feite op neer dat Mexicanen internet wel kunnen gebruiken, maar dat de regering bepaalt hoe, wat, waar en wanneer.

Aanval op de democratie
De menselijke keten van zaterdag was een initiatief van senator voor de Partij van Nationale Actie (PAN) Javier Corral en Cuauhtémoc Cárdenas, verbonden aan de Partij van de Democratische Revolutie (PRD) en een van de belangrijkste politieke figuren ter linker zijde. Ook mensenrechtenactivist, journalist en dichter Javier Sicilia was bij het protest betrokken.

De macht van sociale media
Het wetsvoorstel lijkt een poging van Peña Nieto om dat wat hem sinds het begin van zijn ambtstermijn een doorn in het oog is aan te pakken: de sociale netwerken en de manier waarop mensen zich met behulp van die netwerken organiseren. Mensen zijn steeds minder afhankelijk van officiële kanalen en zoeken sociale media op voor objectievere informatie. Het zijn ook de plekken waar ze hun woede en frustratie kunnen laten blijken en waar ze met gelijkgestemden kunnen communiceren. Sommige tegenstanders van de wet denken dat Peña Nieto ermee aan het oog wil onttrekken wat in Mexico aan de orde van de dag is: buitensporig geweld, onderdrukking, tienduizenden vermisten, armoede, wijdverspreide corruptie en straffeloosheid.

Op sociale media is er veel aandacht voor de wet en de protesten ertegen. Via Twitter (#InternetvsEPN) kan alles worden gevolgd en op de site van No más poder al poder is een grote verzameling tweets te vinden. Volgens de activisten was de menselijke keten van afgelopen zaterdag slechts het begin en zullen er meer acties volgen. Want dit gaat om de vrijheid van meningsuiting, om het recht op toegang tot informatie. Een internet dat niet neutraal is, is een drama voor elk land, maar vooral voor landen als Mexico, waar het met de persvrijheid slecht gesteld is en internet een van de weinige plekken is waar Mexicanen ongehinderd hun stem kunnen laten horen. Het valt echter te betwijfelen of Peña Nieto dat ook zo ziet.

Bron: contraelsilencio.wordpress.com
Bron: contraelsilencio.wordpress.com

Reageer

  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <i> <strong> <b> <cite> <blockquote> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <h2> <h3> <h4> <hr>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.