Latijns-Amerika in Beweging

Cultuur

maandag, 1 februari 2016 15:45

Argentijnse vrouwen in conflict met schoonheidsideaal

Interview Melisa Liebenthal

Marjolein Kuijers

Las Lindas maakt deel uit van het ID: GENDER.NET programma van het IFFR, een programma waarin films, interactieve installaties en performances zijn opgenomen die elk op eigen wijze genderidentiteit behandelen. Zo ook Las Lindas.

Het debuut van de Argentijnse Melisa Liebenthal is een intiem portret waarin ze zich afvraagt hoe het vrouwelijke gender geconstrueerd wordt. Waarom is mooi zijn zo belangrijk? Waarom word ik voor man aangezien? Wat betekent het om vrouw te zijn, welke verwachtingen horen daarbij, en vooral, wat als je daar niet aan voldoet?

Wereldpremiére
Liebenthal begon met deze documentaire tijdens haar studie aan de Universidad de Cine in Buenos Aires. Eerder had ze al een korte film gemaakt, Alegría del hogar, waarin de onzekerheid van vrouwen tijdens het uitgaan centraal staat. Wat gebeurt er als een jongen je niet leuk vindt? Hoe werkt het hele versierproces? Met Las Lindas startte Liebenthal in 2013 een experiment in de hoop een antwoord te vinden op deze vragen. "Ik dacht niet dat het ooit een film zou worden", zei ze. Maar nadat de film geselecteerd werd voor het onderdeel Work in Progress op het belangrijkste filmfestival van Buenos Aires, Bafici, en daar de BAL-prijs (Buenos Aires Lab) voor nieuw talent won afgelopen april ging het snel. Nu op het IFFR zag de film gisteravond haar wereldpremiére, slechts twee weken nadat de laatste hand werd gelegd aan de eindproductie.

In Las Lindas werkt ze het thema uit haar eerdere korte film verder uit. Liebenthal interviewt vijf jeugdvriendinnen. Terwijl zij filmt praat ze met hen over hun kinder- en tienerjaren, en probeert ze er achter te komen wat het vrouw-zijn voor hen betekent heeft en hoe dit veranderde naarmate ze ouder werden. Doordat Liebenthal zelf - met af en toe een losse hand - filmt creëert ze intimiteit, je zit bij hen aan tafel, je kijkt met hen mee naar de foto’s van verkleedpartijen en de eerste feestjes. De ervaringen van de vriendinnen worden afgewisseld met hoe Liebenthal het zélf ervaren heeft, we zien eigen archiefmateriaal met daaronder haar donkere, zware stem.

Lichaamshaar
Liebenthal probeert in haar film de ‘musts’ en ‘must nots’ te ontrafelen en vooral ook te ontkrachten. Meteen bij de opening vraagt ze zich af "waarom moet ik lachen op foto’s? Ze zeggen, vrouwen die glimlachen zijn mooier. En tegen mij: zo krijg je nooit een vriendje".

En hoe zit het met lichaamshaar? Volgens het huidige modebeeld is alleen een vrouw zonder lichaamshaar mooi. Liebenthal: "Het haar op ons hoofd wordt geaccepteerd, en wimpers en wenkbrauwen ook. Maar daar houdt het op." Ze probeert er achter te komen waar dit idee van schoonheid vandaan komt, zonder met een heel concreet antwoord te komen. Maar dat maakt ook niet uit. Wat de film zo eerlijk maakt is Liebenthal’s reflectie. "Ik weet dat deze haren op zich niet lelijk zijn", horen we haar zeggen terwijl we naar een paar losse haartjes vlak onder haar navel kijken. "En toch kan ik ze niet mooi vinden...."

Haar film is een aanklacht tegen het ideaalbeeld dat we overal om ons heen zien, zonder dat ze zich daar zelf helemaal los van lijkt te kunnen en durven maken. En dat maakt de film zo intiem. "Het maximaal haalbare is voor mij nog steeds begeerd te worden door een man. Het kunnen verleiden. Ook al interesseert die man me verder misschien niet eens. Ik denk niet dat ik dat overwonnen heb. Misschien was ik gelukkiger geweest als ik op jongere leeftijd al meer in aanraking was gekomen met feministische ideeën. Of als ik opgegroeid was in een meer open samenleving. Ik denk dat in Argentinië ongeveer drie vrouwen hun benen niet scheren. Meer echt niet."

 

Las Lindas
Regie: Melisa Liebenthal
Argentinië, 2016
77 min, Spaans gesproken, Engels ondertiteld

Te zien tijdens het IFFR:
di 2 feb, 18.30

Daarna ook nog te zien in het Groninger Forum:
do 4 feb, 16.00
vr 5 feb, 17.00

Bekijk de trailer:

Reageer

  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <i> <strong> <b> <cite> <blockquote> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <h2> <h3> <h4> <hr>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.