Latijns-Amerika in Beweging

Mensenrechten

Bron: TÉLAM. De ouders van Lucía Pérez (midden en rechts op de foto)
dinsdag, 18 oktober 2016 14:24

Argentinië op een zwarte woensdag

In Argentinië overleed begin deze maand een schoolmeisje aan gruwelijke verwondingen nadat een groep mannen haar drogeerde, verkrachtte en spietste aan een houten scherpe punt. Morgen, 19 oktober, roept de Argentijnse beweging #NiUnaMenos (#NietEenMinder) op tot een zwarte woensdag.

De zaak Lucía Pérez

Lucía Pérez, 16 jaar, werd op 8 oktober buiten haar school opgepikt door drie mannen. Ze kreeg cocaïne en cannabis toegediend en werd daarna gedwongen een brutale verkrachting te ondergaan, zeggen aanklagers. Lucía werd later gedumpt bij een afkickkliniek voor drugsverslaafden waar het personeel haar behandelde voor wat ze dachten dat een overdosis cocaïne was. Pas toen de staf haar nader onderzocht ontdekte zij de gruwelijke waarheid.

Haar aanvallers hadden Lucía gewassen en aangekleed met schone kleren om haar wonden te bedekken, voordat ze haar in kritieke toestand in de kliniek achterlieten. Aanklaagster Maria Isabel Sanchez zei: “Het meisje was gespietst en dit was haar doodsoorzaak. Ze overleed aan de wonden die ze opliep door gespietst te worden. Ze is het slachtoffer geworden van brutaal, inhumaan seksueel misbruik.”

De politie arresteerde twee mannen van 23 en 41 jaar en vonden in een busje condooms, seksspeeltjes en munitie. Een derde verdachte, 61 jaar, werd later aangehouden. Lucía’s vader hoopt op een levenslange opsluiting van de daders. Hij is bang dat als de daders na vijf of tien jaar vrijkomen, ze hetzelfde kunnen doen. “Mijn dochter werd gedrogeerd, verkracht en gespietst. Wie doet nu zoiets?”

#NiUnaMenos

Mei 2015. Chiara Paéz, een veertienjarig zwanger meisje uit Santa Fé, Argentinië, wordt door haar vriend doodgeslagen. De verontwaardiging is zo groot dat de Argentijnse samenleving zich samen achter de hashtag #NiUnaMenos (#NietEenMinder) schaart. De roep om niet één meisje of vrouw meer te verliezen aan gendergeweld krijgt gehoor; digitaal op sociale media en in levende lijve in de straten. De beweging ontstond in Argentinië uit een groep activisten, journalisten en artiesten, waarna ze een collectieve campagne tegen vrouwengeweld werd. Meer specifiek tegen feminicidio, vrouwenmoord.


(Bron: Voorlichtingsvideo van het Argentijnse ministerie van Sociale Zaken)

Voor het eerst sinds de brutale moord op Lucía, roept het collectief #NiUnaMenos op tot een protest onder de onder de zinspreuk “Niet vanwege een minder stoppen wij”. Ze roepen vrouwen op zich in het zwart te kleden. Hiermee volgen zij het voorbeeld van in het zwart geklede vrouwen in Polen die eerder deze maand de straat opgingen om te protesteren tegen een nieuwe wet die abortus volledig verbiedt.

Het hooggerechtshof van Argentinië registreert 235 vrouwenmoorden in 2015. Dat wil zeggen dat er gemiddeld iedere 36 uur een moord wordt gepleegd. De journaliste Marcela Ojeda van het collectief #NiUnaMenos stelt: “Het verhaal van Lucía, Chiara en anderen zijn de verhalen die wij kennen uit de media. Maar er zijn nog zoveel andere die niet aan het licht komen. Voor al deze meiden en vrouwen is het miércoles negro, zwarte woensdag. We staan allemaal even stil.”

Reageer

  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <i> <strong> <b> <cite> <blockquote> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <h2> <h3> <h4> <hr>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.