Latijns-Amerika in Beweging

Mensenrechten

woensdag, 28 september 2016 0:34

Ayotzinapa: na twee jaar nog niet vergeten

Een sfeerimpressie van de herdenkingsbijeenkomst op het Beursplein

“Hij was net vier jaar toen hij El listón de tu pelo, een cumbia van Los Ángeles Azules al uit zijn hoofd kende. Hij danste en zong met veel plezier; zo herinneren zijn vader, Bernabé Abraján en zijn moeder, Delfina de la Cruz, hem. “Hij ging als een van de eersten de dansvloer op als er cumbia’s of romantische muziek gedraaid werden. Hij vermaakte zich op familiefeesten, maar deed ook mee aan de mojigangans, grootse carnvalachtige optochten van enorme poppen, die traditioneel in veel Mexicaanse dorpen gevierd worden. Hij werd geboren en groeide op in Tixtla, Guerrero, waar zijn familie al meerdere generaties woont. Hij had twee jongere zusjes, Agustina en Isabel. Hij was een ondeugend jongetje en hij kreeg regelmatig straf op school”.

In de nacht van 26 op 27 september 2014 verdween Adán Abraján de la Cruz samen met nog 42 andere studenten. Nog altijd ontkennen de overheidsinstanties elke betrokkenheid, en nog altijd overheerst de straffeloosheid.

Gisteravond werden de 43 studenten van Ayotzinapa herdacht op het Beursplein. Saving Mexico Dutch-Mexican solidarity riep Nederlanders, Mexicanen en de wereld op hun stem te verheffen voor gerechtigheid, en de waarheid over wat er precies gebeurd is die nacht, en wie verantwoordelijk zijn. Saving Mexico had een statement voorbereid. De boodschap luidde als volgt: “Ayotzinapa is een misdaad tegen de menselijkheid. En elke regering die wegkijkt van de grootschalige mensenrechtenschendingen in Mexico is medeplichtig. Het collectief houdt daarmee elke regering van de Europese Unie, waaronder Nederland, verantwoordelijk voor de schending van de mensenrechtenclausule in het handelsverdrag dat het met Mexico heeft gesloten.”

Het (internationale) publiek en ook toevallige passanten werden bovendien actief betrokken bij de herdenking. Om niet te vergeten om wie het nu precies gaat, lazen de activisten voor over de jongens waar sinds die fatale nacht niets meer van vernomen is. Adán Abraján de la Cruz was een van hen.

¡Vivos se los llevaron, vivos los queremos!

Bekijk hieronder de foto's van Vinicius Marquet.

 

    

    

   

    

    

Reageer

  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <i> <strong> <b> <cite> <blockquote> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <h2> <h3> <h4> <hr>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.