Latijns-Amerika in Beweging

Blog

#CEDLAintheField

#CEDLAintheField

Begin dit jaar volgden studenten van de master aan het CEDLA (Centre for Latin American Research and Documentation) de cursus van Noticias. Ze leerden hoe ze social media kunnen inzetten om meer impact te creëren met hun scriptie en leerden een brug te slaan tussen de universiteit en het algemene publiek. Gebruikmakend van de schat aan informatie uit hun veldwerk - van inspirerende interviews tot aantekeningen van veldwerkervaringen - schrijven ze zo nu en dan een stukje voor Noticias! Ook benieuwd wat deze studenten meemaken in het veld?

Blogging sinds: 4 juli 2016
Bron: Chinga Tu Madre EPN, Facebook
zaterdag, 30 juli 2016 0:00

Feliz cumpleaños, Señor Presidente

Wat zouden wij in Nederland doen wanneer Mark Rutte zijn vijftigste verjaardag viert? Zouden mensen blij zijn, of juist cynisch? Zou het Nederlandse volk het eigenlijk wel interesseren? Wéét iemand überhaupt hoe oud onze minister-president is, of wat zijn geboortedatum is? Ik heb het even voor je opgezocht, hij is nu 49 jaar en op 14 februari 2017 staat Abraham voor zijn deur. Wanneer het kabinet Rutte II niet valt voor de verkiezingen, dan mag hij deze mijlpaal nog vieren in de laatste adem van zijn ambtstermijn. Maar zou iemand in Nederland er aandacht aan besteden, uitgerekend op Valentijnsdag? 

In Mexico zijn de mensen bewuster van het ouder worden van het staatshoofd. Door meerdere personen en mediakanalen werd er enige dagen geleden stilgestaan bij de vijftigste naamdag van president Enrique Peña Nieto, op 20 juli. De festiviteit werd echter niet door iedereen als een vrolijke gebeurtenis ervaren, zo ook niet in de Facebookgroep waarin ik onderzoek doe. Een persoonlijk feestje van een president wordt altijd uitgemeten aan de successen van zijn beleid, en wanneer de meest impopulaire president aller tijden jarig is grijpt het volk zijn kans om de fuif te verpesten.

Moraalridder
Het misnoegen en de beledigingen aan het adres van de president worden wellicht aangewakkerd door een belangrijke uitspraak die de jarige job een dag eerder deed. Peña Nieto maakte namelijk een publiek pardon voor een gigantisch paleis dat hij in 2012 op dubieuze wijze in het centrum van Mexico-Stad liet bouwen. Nadat de constructie van het huis was afgerond, het ‘witte huis’ (casa blanca) van Mexico, barstte de discussie los. In 2014 bereikte het debat een hoogtepunt, toen Carmen Aristegui, een befaamde Mexicaanse journaliste, aantoonde dat het complex, met een waarde van ongeveer zeven miljoen dollar, niet als ambtsgebouw gebruikt werd, maar als privéwoning van Peña Nieto’s vrouw en Mexico’s first lady, de ex-telenovela actrice Angélica Rivera. Een rapport gepubliceerd door Aristegui Noticias gaf daarbij aan dat het huis vlak voor Peña Nieto’s presidentschap gebouwd werd door een bouwbedrijf dat contracten ontvangt in de staat van Mexico, waar hij destijds gouverneur was.

Naar aanleiding van deze gebeurtenissen bood de president op 19 juli het Mexicaanse volk zijn excuses aan. Het gebeurt niet vaak dat een president in Mexico via de nationale televisie om vergiffenis vraagt. In zijn toespraak benadrukte hij dat de regering een vuist zal maken tegen corruptie en vriendjespolitiek, termen die door de jaren diep verankerd zijn geraakt in de Mexicaanse politiek. “We moeten in de spiegel kijken”, zo sprak hij, “beginnend bij mijzelf, de president van de republiek”. Zo simpel verander je in Mexico blijkbaar van een van corruptie betichte president in een vooruitstrevende moraalridder. 

Con un simple perdón 
Voor de mensen in de Facebookgroep waaromheen ik mijn thesis schrijf is deze makkelijke ‘sorry’ niet genoeg. De groep heeft als naam ‘Chinga tu Madre EPN’, dus het was te verwachten dat de groepsleden ook niet echt een feestje zouden maken van Peña Nieto’s verjaardag. Met de beperkte middelen die ze hebben lieten ze online hun onvrede merken en de sociale media deden de rest van het werk. De hele dag door werden er berichten en memes gepost in de groep om aan te geven dat ze het niet eens zijn met het gemak waarmee de president weg denkt te komen met corrupte praktijken. Eén meme vat alle sentmenten samen: 

“Sólo en México se soluciona la corrupción de un presidente ... con un simple perdón.”

Ik vraag me af, wat zouden we in Nederland met Rutte doen in dezelfde situatie?

Ongekend ongeliefd 
Enrique Peña Nieto is al jaren ongekend ongeliefd in Mexico, onder alle lagen van de bevolking. De economische en politieke malaise, evenals de oncontroleerbare situatie van eindeloze corruptie waarin het land zich bevindt zijn hier belangrijke redenen voor. Daar komt nog bij dat de uitstraling en het charisma van de president vaak erg te wensen over laat. Hij spreekt bijvoorbeeld geen Engels en is vaak onhandig in zijn doen en laten, wat hem een makkelijke prooi maakt voor spot en satire op het internet. De sociale media zijn in dat opzicht genadeloos. 

Wellicht zag Peña Nieto zijn vijftigste verjaardag als het moment om zijn persoonlijke tij te keren, schoon schip te maken en al zijn zondes op te biechten aan het Mexicaanse volk. Een gevalletje jaartje ouder, jaartje wijzer. In dat geval heeft hij een lange lijst af te werken. In een meme die de afgelopen dagen in de groep werd gepost zijn negentien punten te lezen, die de Mexicanen hem nog lang niet zullen vergeven, onder andere de ontelbare desaparecidos (mensen die dagelijks verdwijnen), een groot deel van de populatie dat in armoede leeft en het drama met de vermiste studenten in Ayotzinapa in 2014.

Een meer aannemelijke verklaring voor de spijtbetuiging is echter van politieke aard. Over twee jaar zijn er nationale verkiezingen en de PRI-partij van Enrique Peña Nieto staat er belabberd voor, met historisch lage populariteitscijfers. Het publieke excuus en de belofte om de handen in elkaar te steken tegen de wijdverbreide corruptie in het land lijkt een soort noodgreep te zijn van de partij om het vertrouwen terug te winnen van het Mexicaanse volk. Maar de Mexicanen weten onderhand wel beter dan hun hoop te vestigen op inhoudsloze excuses en dubieuze beloftes. De datum 20 juli is ondertussen officieus uitgeroepen tot Dia Internacional del Pendejo, een cynische Mexicaanse saluut aan de meest impopulaire president aller tijden.

Felicidades señor presidente pendejo, toch nog een gelukwens op je verjaardag. 

La Casa Blanca, Bron: Univisión

Reageer

  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <i> <strong> <b> <cite> <blockquote> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <h2> <h3> <h4> <hr>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.

Reacties