Latijns-Amerika in Beweging

Blog

#CEDLAintheField

#CEDLAintheField

Begin dit jaar volgden studenten van de master aan het CEDLA (Centre for Latin American Research and Documentation) de cursus van Noticias. Ze leerden hoe ze social media kunnen inzetten om meer impact te creëren met hun scriptie en leerden een brug te slaan tussen de universiteit en het algemene publiek. Gebruikmakend van de schat aan informatie uit hun veldwerk - van inspirerende interviews tot aantekeningen van veldwerkervaringen - schrijven ze zo nu en dan een stukje voor Noticias! Ook benieuwd wat deze studenten meemaken in het veld?

Blogging sinds: 4 juli 2016
Bron: Sinembargo.mx
maandag, 4 juli 2016 8:36

Humor of ernst?

In Mexico is humor op het internet alom tegenwoordig. In de vorm van memes, GIFs, animados en caricaturas wordt de alledaagse werkelijkheid constant op de hak genomen. In veel gevallen wordt er uiting gegeven aan een vaak bloedserieuze en onveilige politieke realiteit. Ook in het echte, ‘offline’, leven is humor nooit ver weg. In een land waar het leven zich veelal op straat afspeelt, maken mensen om de haverklap grappen met elkaar. Zelfs in de nationale politiek kunnen ze er wat van, maar de scheidslijn tussen humor en ernst is hier niet altijd even duidelijk. In deze blog beschrijf ik vier voorbeelden van uiterst serieuze Mexicaanse politici met uiterst serieuze visies. Niet om te lachen, dus.

Lady Elotes

María Teresa Jiménez Esquivel werd afgelopen 5 juni gekozen als gouverneur van de staat Aguascalientes voor de rechts-nationalistische PAN partij. In 2011 behaalde ze haar doctoraat in de rechten, zonder twijfel een intelligente en belezen vrouw. Ze is vooral met één thema erg begaan. Sinds januari 2016 hebben in Aguascalientes namelijk al 44 mensen, om verschillende redenen, zelfmoord gepleegd. De pas gekozen gouverneur heeft echter dé oplossing, gebaseerd op extensief wetenschappelijk onderzoek, in handen: elotes, ofwel maïskolven.

Volgens de politica is maïs de sleutel tot het stoppen van de suïcideplaag, want “de maïskolf (el elote) is de sleutel voor een gezonde voeding, en een gezonde voeding roept zelfmoorden een halt toe.” En hoe toevallig dat de staat Aguascalientes beschikt over velden vol maïskolven. Jiménez Esquivel wordt op de sociale media al gekroond tot Lady Elotes (check de levendige #ladyelotes) en zonder twijfel zal ze levens redden de komende jaren, met een rotsvast vertrouwen in de wetenschap.

Dikke kinderen

Door naar Nuevo Léon, een van de meest noordelijke staten van Mexico, aan de grens met de Verenigde Staten. Hier is de gouverneur de 58-jarige alfalfaboer Jaime Rodríguez Calderón, ook wel El Bronco (vrij vertaald ‘de harde’) genoemd. Zijn overwinning in 2015 was extra speciaal, omdat hij niet gelieerd is aan een gevestigdenationale partijin Mexico. Hij is een zogeheten independiente en het is niet doorgaans dat een onafhankelijke kandidaat veel stemmen krijgt tijdens verkiezingen.

In tegenstelling tot de zelfmoordenplaag in Aguascalientes staat El Bronco voor een ander groot probleem, namelijk obesitas bij kinderen. Of, dat was wat iedereen dacht dat hij bedoelde. In een persconferentie stelde hij dat ‘het nodig is voor ouders om het goede voorbeeld te geven aan hun kinderen’, afsluitend met de, in Mexico inmiddels legendarische woorden, “hay que decirles que a una niña gorda no la quiere nadie" (we moeten ze vertellen dat niemand een dik meisje wil). Een storm van ongeloof waaide de daaropvolgende dagen door het land, en in vele kranten werd El Bronco om uitleg gevraagd.

Hij suste de gemoederen door uit te leggen dat hij het niet had over zwaarlijvige kinderen, maar over tienermoeders, waar in Mexico meer dan dertigduizend moeders van vijftien jaar of jonger rondlopen. “Het zijn niet de kinderen met overgewicht die niemand wil”, zo luidde zijn commentaar, “het zijn zwangere kinderen”. Misverstand of niet, de uitspraak zal in Nuevo Léon nog lang herinnerd blijven.Ley de Fayad

Omar Fayad Meneses werd afgelopen 5 juni gekozen als senator van de staat Hidalgo. Hij vergaarde in 2015 nationale bekendheid door zijn wetsvoorstel, met de naam Ley Federal para Prevenir y Sancionar los Delitos Informáticos, in de volksmond ook wel Ley Fayad genoemd. Kortgezegd moet dit wetsvoorstel het voor de Mexicaanse staat mogelijk maken om delicten gepleegd op het internet te bestraffen. In simpelere bewoordingen: bij het invoeren van deze wet zal de weg geopend worden om mensen die via sociale media politici bekritiseren en beledigen, te arresteren, variërend van minimaal zes maanden tot 55 jaar gevangenisstraf. Humor? Nee, pure ernst. Tot op de dag van vandaag wordt er in het Mexicaanse congres over dit wetsvoorstel gediscussieerd. Daarbij komt dus nog dat deze man, met een dergelijke visie, deze maand de verkiezingen won in de staat waarin hij geboren en getogen is. Nogmaals, humor? Nee, pure ernst.

Memes

Martha Orta Hidalgo is een van de politici die in het congres discussiëren over deze Ley Fayad. Ze representeert de staat San Luis Potosí voor de regerende PRI partij. Ook zij heeft een appeltje te schillen met het internet, en vooral met de harde, uiterst gemene en voor veel personen kwetsende humoristische plaatjes die op de sociale media worden gedeeld. Het congreslid zal de oorlog aangaan met aanstootgevend memes als ‘grumpy cat’ of ‘baby met vuist’. Als het aan haar ligt worden mensen die internet memes delen zonder pardon gearresteerd of fors beboet. Alles voor veiligheid op het wereldwijde net. En wat was de reactie van vele Mexicanen? Je raadt het wellicht al. Op het internet circuleren nu duizenden memes met haar als onderwerp. De meest populaire is de foto waarin Orta Hidalgo wordt vergeleken met Jabba de Hutt uit de Star Wars films (voor de niet-star wars fans onder ons, geen flatterende vergelijking, zie afbeelding). Het moraal van dit verhaal: wanneer je je tegen de sociale media keert, word je keihard teruggepakt. Wellicht heeft Lady Memes haar lesje geleerd.

In alle ernst

Het is belangrijk te beseffen dat de personen die genoemd worden in deze blog geen eenzame schreeuwerds zijn die door niemand serieus worden genomen. Ze zijn alle vier politici, die verkiezingen hebben gewonnen en een aanzienlijke politieke invloed hebben op lokaal, statelijk en zelfs nationaal niveau. De thema’s die ze aankaarten, hoe absurd sommige voorstellen ook zijn, reflecteren actuele discussies in de Mexicaanse politiek. Over de eerste twee voorbeelden kunnen we wellicht lachen, maar de Ley Fayad en de absurde ‘oorlog’ tegen memes verwijzen naar een grotere context, waarin de Mexicaanse staat probeert op allerlei manieren het internet en de sociale media aan banden te leggen. Het is niet uit te sluiten dat Fayads wetsvoorstel wordt geaccepteerd en dan is het nog te zien hoe dat zich zal ontwikkelen. Op dit moment, echter, hebben internetgebruikers in Mexico de wind mee. Slechte ideeën en rare uitspraken worden op de meest diverse manieren bekritiseerd en in twijfel getrokken, en niemand die ze daarvoor op het matje roept, zoals het hoort in een democratie.

Reageer

  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <i> <strong> <b> <cite> <blockquote> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <h2> <h3> <h4> <hr>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.

Reacties