Latijns-Amerika in Beweging

Blog

Mengelmoes Peru

Mengelmoes Peru

Ik ben Eefje Verherbrugge, een Zeeuwse in Peru. Toen ik in 2009 de kans kreeg om stage te lopen waar ook ter wereld, ging ik voor mijn studie Culturele en Maatschappelijke Vorming zeven maanden naar Latijns-Amerika. Ik was verkocht en specialiseerde me verder in dit gebied door het volgen van de master Culturele Antropologie in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. Voor onderzoek ging ik in 2012, na er in 2009 al te zijn geweest, naar Guatemala en in 2013 naar Cajamarca, Peru. Hier deed ik onderzoek naar de invloed van grootschalige mijnbouw op de samenleving. Daar ontmoette ik mijn vriend, waarmee ik sindsdien afwisselend rondreis in Zuid-Amerika of in Cajamarca verblijf. We staan nu op het punt ons voor de komende jaren te vestigen in Peru, maar zijn nog op zoek naar de juiste plek.

In mijn blog schrijf ik over ontwikkelingen op cultureel, sociaal en politiek vlak en dagelijkse zaken die me opvallen als buitenlander in Peru. Ik hoop dat jullie mijn blog met veel plezier zullen lezen!

Blogging sinds: 3 oktober 2015
woensdag, 25 november 2015 1:50

Mega-mijnbouw en de Wereldbank

Terwijl de Wereldbank en het IMF de afgelopen maand hun jaarlijkse bijeenkomst in Lima hielden, organiseerde La Plataforma Alternativa de tegenhanger: ‘Desmintiendo el milagro peruano’ (het Peruaanse wonder ontkend). De explosieve groei die de Peruaanse economie sinds 2013 doormaakt, wordt ook wel het Peruaanse wonder genoemd. Sinds 2014 is de berichtgeving hierover echter erg uiteenlopend. De Peruaanse president, neoliberaal Ollanta Humala, blijft spreken over hoge groeicijfers, terwijl alternatieve media al een jaar spreken over het einde van het economische wonder. 

 

Tijdens de zogenaamde anti-top werd gesproken over alternatieven voor de economische ontwikkeling die de Wereldbank en het IMF voorstellen. Op het programma stond onder andere de presentatie van de Peruaanse documentaire “Hija de la Laguna / Daughter of the Lake”, die eerder dit jaar in première ging tijdens het Canadese documentaire-filmfestival Hot Docs. De documentaire bespreekt de verwoestende gevolgen van grootschalige mijnbouw voor het milieu en de samenleving in Peru en Bolivia. Nelida, het hoofdpersonage, vertelt over haar angst voor de komst van Conga, een enorme goudmijn die geëxploiteerd zal worden vlakbij haar geboortegrond in Cajamarca. De Wereldbank heeft een aandeel van vijf procent in deze mijn (45 procent is van het Peruaanse bedrijf Buenaventura en 50 procent is in handen van het Noord-Amerikaanse Newmont Mining Corporation). 

 

Conga wordt een zogenaamde open-pitmijn waarvoor grote hoeveelheden grond worden verplaatst en bewerkt met zware metalen zoals lood en kwik, om zo het goud van het gesteente te scheiden. 

 

Nelida is niet de enige in Cajamarca die zich bewust is van de invloed die een goudmijn van deze schaal heeft op het milieu, het drinkwater en de gezondheid van mensen en dieren in Cajamarca. Sinds 2011 wordt tegen Conga geprotesteerd door boerenorganisaties, NGO's en de lokale bevolking. De overheid reageerde hard op de protesten: voornamelijk in 2012 ging de overheid over op hevige repressie en riep dat jaar drie keer de noodtoestand uit. In een dergelijke periode worden mensenrechten opgeschort en neemt het nationale leger de macht over.

 

Onder druk van Newmont hebben veel families hun terreinen verkocht, zodat de mijn geëxploiteerd kan worden. Er is echter één familie die haar terrein niet wil verkopen en hierdoor in ingewikkelde juridische processen met Newmont terecht is gekomen: de familie Chaupe. De familie woont met hun schapen, varkens en cavia's midden in Conga, op een hoogte van 4200 meter boven zeeniveau, waar ze leven van hun dieren en hun land. Newmont claimt echter dat de familie Chaupe illegaal op hun terrein woont, ondanks de eigendomsbewijzen die de familie van hun terrein heeft. Na jarenlang procederen kreeg de familie vorig jaar gelijk van de rechter en werden zij vrijgesproken van aanklachten zoals illegale betreding van het privéterrein van Conga, psychologische beschadiging van Newmont en beschadiging van diens privé-eigendommen. 

 

Voorafgaand aan de vertoning van de documentaire sprak Maxima Chaupe over hoe de komst van Conga haar leven heeft beïnvloed. Zij sprak over de gewelddadige aanvallen van de politie tegen haar en haar familie, de vernielingen van hun huis en hoe hun vee werd vermoord. Het was een emotionele speech over de heftige confrontaties die de afgelopen jaren plaats hebben gevonden rond haar huis en haar hele familie slachtoffer van is. Haar vee werd vermoord, haar zoon werd zwaar fysiek mishandeld, haar huis werd vernield en zelf werd Maxima meermalen met de dood bedreigd. Ondanks dat de familie in 2014 het juridische proces won, vinden deze confrontaties nog met grote regelmaat plaats. De aanvallen worden uitgevoerd door politieagenten en DINOES, speciale units van de nationale politie.

 

Nu is het zo dat een Peruaanse politieagent tot voor kort een bijbaan kon hebben als beveiliger voor privébedrijven, waarvoor het gebruik van het politie-uniform en -wapen toegestaan was. Agenten van de nationale politie werkten in hun vrije tijd voor Newmont, maar door het dragen van hun wapen en uniform waren zij niet te onderscheiden van een agent die in dienst van de burger handelde. In plaats van het beschermen van de burger, beschermden deze agenten de belangen van een particulier bedrijf.

 

Een maand geleden is deze wet eindelijk afgeschaft, onder druk van the Inter-American Commission on Human Rights in Washington. Onder andere de Peruaanse mensenrechtenadvocate Mirtha Vásquez bracht de realiteit rondom mensenrechtenschendingen met betrekking tot Conga onder de aandacht.

 

De dag na de vertoning van de documentaire vertelde Maxima Chaupe tijdens een vergadering aan het IMF en de Wereldbank welke invloed het megaproject Conga heeft op haar leven, om hen duidelijk te maken dat zij degenen zijn die deze illegale, intimiderende en levensbedreigende situatie voor de familie Chaupe kunnen veranderen.

Reageer

  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <i> <strong> <b> <cite> <blockquote> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <h2> <h3> <h4> <hr>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.

Reacties