Latijns-Amerika in Beweging

Blog

Maïte Karstanje

Maïte Karstanje

Ik ben Maïte Karstanje, 26 jaar oud en ik woon op dit moment al ruim een jaar in Buenos Aires, Argentinië. Ik heb de master Internationale Betrekkingen aan de UvA afgerond, mijn master focusde ik op vrouwenrechen, (identiteits) conflicten en Latijns-Amerika. Ik heb meerdere onderzoeken in Argentinië gedaan naar vrouwenrechten thema´s: o.a. het abortusdebat en gender based violence. Ik heb het nieuws over de ¨Zwarte Woensdag¨ op de voet gevolgd en ik heb hier gisteren dan ook aan deelgenomen.

Blogging sinds: 20 oktober 2016
donderdag, 20 oktober 2016 21:27

Zwarte Woensdag in Argentinië: een nationaal protest van vrouwen

 

Op woensdag 19 oktober 2016, kende Argentinië haar eerste “Zwarte Woensdag”: een georganiseerde staking en demonstratie tegen femicides (vrouwenmoorden), gender based violence en ongelijkheid. Dit initiatief hield een 1 uur durende staking en een mars later op de dag van de centrale Obelisk naar het overheidsgebouw Casa Rosada. Hiermee wilde de organisatie de verantwoordelijkheid van de overheid, justitie maar ook de samenleving benadrukken. Vrouwen werden gevraagd zwarte kleding te dragen als teken van een visueel protest. Dit protest werd geïnitieerd wegens de brute moord op een jong meisje eerder deze maand. De 16-jarige Lucia werd wreed gedrogeerd, gefolterd en verkracht door meerdere mannen. Deze zaak schokte de Argentijnse samenleving en werd breed uitgemeten door de media. Het werd de trigger van de “Zwarte Woensdag”, iets wat ook aangesterkt werd door de spiraal van gender based violence deze maand: in 19 dagen hebben er al 20 femicides plaatsgevonden in Argentinië. De organisatie “Ni Una Menos” [Niet Één Minder] begon met het initiatief dat gesteund werd door vele vrouwenbewegingen en viral ging op de sociale media met hashtags zoals #WeZijnHaarAllemaal [#TodosSomosEllas], #WeStaken [#NosotrasParamos], #LevendWillenWeOnszelfZien [#VivasNosQueremos].

 Helaas zijn deze verschrikkelijke femicides geen uitzondering in Argentinië: volgens het “Nationale Femicide Register” van het Argentijns Hooggerechtshof zijn er in 2015 235 vrouwen gedood, wat leidde tot een dood elke 36 uur. Dit aantal is waarschijnlijk veel hoger gezien volledige staatsstatistieken nog ontbreken.

 Woensdag de 19e was een regenachtige dag, een vrouw benoemde dit gekscherend “de patriarch stopt maar niet met huilen”. Naast dat het een regenachtige dag was, was het ook een hele krachtige dag. Dit begon al in de ochtend toen vele vrouwen hun huizen verlieten om naar hun werk of school te gaan, allemaal gekleed in het zwart. Het was niet zo dat elke vrouw zich aan deze wens gehouden gehad, maar zo nu en doen kwam er een in zwart geklede vrouw voorbij (met grote variatie van leeftijd). Deze stille boodschap had iets krachtgevend: “Ja zusters, we zijn niet alleen, we zijn verbonden, en we zijn het met elkaar eens dat dit moet stoppen”.

 

Alhoewel de staking van 13:00 tot 14:00 misschien amper waarneembaar was voor sommigen, kan dit niet gezegd worden over de demonstratie in de middag. Vanaf 5 uur ‘s middags konden de drums, de kreten en het gezang al op grote afstand van de Obelisk gehoord worden. De regen stopte de hele dag niet, maar dit stopte de honderdduizenden mensen niet die zich bij de demonstratie aansloten. Meer en meer mensen kwamen naar het centrum van de stad en namen deel aan de mars. Het was als een zee aan paraplu’s, vastgehouden door krachtige vrouwen én mannen gekleed in overwegend zwart. Alhoewel het initiatief was geframed als een staking en demonstratie van vrouwen (iets dat zowel bekritiseerd als geprezen werd), had dit vele mannen niet weerhouden om zich ook aan te sluiten. Het was een erg indrukwekkende vertoning van hoe de Argentijnse samenleving het machismo en geweld zat is. Het was en indrukwekkende vertoning van de kracht van vrouwen. Hopelijk zal deze kracht van de Argentijnse vrouw een invloedrijk wapen zijn in de strijd tegen gender based violence. Om schrijfer Eduardo Galeano te quoten: “Een vrouw’s angst voor het geweld van een man, is als de spiegel van de man’s angst voor de vrouw zonder angst.” [El miedo de la mujer, a la violencia del hombre, es el espejo del miedo del hombre a la mujer sin miedo.¨]

Reageer

  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <i> <strong> <b> <cite> <blockquote> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <h2> <h3> <h4> <hr>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.

Reacties