Latijns-Amerika in Beweging

Economie

zaterdag, 9 januari 2016 22:50

Bolivia opent grootste luchthaven van het land in jungle

Gerjan Ekenhorst

Bolivia heeft een nieuwe luchthaven. De internationale luchthaven van Chimoré is 4000 meter lang en 45 meter breed. Daarmee is hij de grootste van het land samen met de luchthaven van La Paz. Goed nieuws voor Bolivia zou je zeggen. Het land wordt al jaren gerekend tot de armste van het continent en kan altijd wel een economische impuls gebruiken.

Maar er zijn een paar eigenaardigheden. Chimoré, de plaats waar het vliegveld is komen te liggen heeft ongeveer 21.000 inwoners. Dat is vergelijkbaar met de Brabantse gemeente Zundert. De luchthaven ligt praktisch in de jungle en is uren verwijderd van grote steden als La Paz en Santa Cruz. Kritische Bolivianen noemen het de geboorte van een ‘witte olifant’. Vanuit de lucht gezien is het een witte streep met daarom heen oneindig groen. Waarom zou je hier ooit het grootste internationale vliegveld van je land bouwen?

Ananas en bananen exporteren

Volgens president Morales, die de luchthaven zelf inaugureerde, moet de luchthaven veel fruit en groente gaan exporteren naar Argentinië en Brazilië. Ook zou de luchthaven civiele en militaire vluchten moeten gaan exploiteren. Wat de civiele doeleinden precies inhouden is onduidelijk. Er wordt gesproken over drie maatschappijen, maar vooralsnog is er nog geen vlucht van de luchthaven opgestegen.

Wat het fruit betreft: oppositiesenator Oscar Ortiz zei onlangs in een interview met de PanAmerican Post dat de ananas die hier groeit op veel te kleine schaal verbouwd wordt om te exporteren. Bovendien hebben de bananen die er groeien gekoelde vrachtwagens nodig om naar Argentinië geëxporteerd te worden. De grootste luchthaven van je land aanleggen om deze redenen lijkt op z’n zachtst gezegd niet nodig.

Heilige blaadje promoten

Maar waarom is het vliegveld er dan toch? Het antwoord schuilt in een ander gewas waar Bolivia al eeuwen bekend om staat. Er is namelijk een product dat het hier nog veel beter doet en bovendien veel meer oplevert dan welke fruitsoort ook. Coca.

Morales probeert het heilige blaadje al sinds het begin van zijn presidentschap te promoten en ook dit lijkt een poging te zijn om deze sector ongegeneerd te bevoordelen. Samen met de regio van de Yungas, ten noorden van La Paz, produceert de regio van Chimoré alle coca in het land. Het blaadje is op elke markt in Bolivia verkrijgbaar en wordt op grote schaal geconsumeerd. Ook in buurland Perú is coca legaal verkrijgbaar.

Morales groeide op in de buurt van Chimoré. Als kleine jongen produceerde hij al coca met zijn ouders. Hij wist het uiteindelijk te schoppen tot voorzitter van de regionale cocaproducenten, een baan die hij nooit heeft opgegeven. In zijn campagne om president te worden heeft deze afkomst hem geen windeieren gelegd. Hij heeft zich er altijd expliciet mee geprofileerd.

De luchthaven lijkt een cadeautje te zijn aan de regio waar Morales zijn jeugd doorbracht. De duizenden cocaboeren die hier wonen, zijn er vooral bij gebaat. Maar Morales houdt van cadeautjes geven. Eerder dit jaar opende hij al een stadion in Chimoré met capaciteit voor 15.000 mensen. Niet dat er een profvoetbalclub gevestigd is in het dorp, maar ach…

Niet los van witte goud

Coca en Morales. Ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. En ondanks de brede lobby van de regering om een strikt onderscheid te maken tussen coca en cocaïne, wat in de kern terecht is, kan het blaadje toch niet los gezien worden van het witte goud. De coca wordt op grote schaal omgezet in cocapasta. Dit gebeurt in illegale fabriekjes die overal buiten de grote wegen te vinden zijn.

Nu zal Morales niet pleiten om cocaïne legaal te maken en te gebruiken, maar met de opening van dit vliegveld maakt hij het de cocaïneproducenten er niet ingewikkelder op. Oscar Ortiz is bang dat de controle op vluchten zo minimaal zal zijn dat drugshandelaren makkelijk een landing cocaïne(pasta) kunnen laten vertrekken. Het zal op z’n minst een kwetsbare plek zijn.

Boliviaans kolonel in ballingschap Germán Cardona is nog explicieter. In een interview met abc.es spreekt hij over een drugsnetwerk waarin veel hoge politici en militairen actief zijn. Ook de politie en de hoogste ambtenaar na de president op het Boliviaanse Ministerie van Algemene Zaken (Ministerio de la Presidencia) zou betrokken zijn.

Het is een bizarre luchthaven, wat de redenen voor de bouw ook zijn. Gewoon een mislukt overheidsproject met deze ‘witte olifant’ tot gevolg lijkt nog de meest positieve reden. Voor een groot drugskartel waarbij menig ambtenaar betrokken is, is vooralsnog geen bewijs. Toch riekt dit project naar corruptie en nepotisme. En het legt de cocaïneproductie, die in deze regio wel degelijk op grote schaal plaatsvindt, geen strobreed in de weg.

Reageer

  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <i> <strong> <b> <cite> <blockquote> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <h2> <h3> <h4> <hr>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.

Reacties

wat zou van dit vliegveld

wat zou van dit vliegveld over 10 jaar nog over zijn?

Tja, allemaal erg

Tja, allemaal erg controversieel, gezien de beginjaren, waarin Morales alsmaar pleitte voor natuurbehoud en -bescherming (Moeder Aarde / Pachamama beschermen). Nu, na bijna tien jaar is daar niet zo veel meer van over, met bijv dit vliegveld, en ook de gegeven toestemming aan grote bedrijven om alle nationale parken te betreden om olie en gas e.d. te winnen. Het land is er economisch goed op vooruit gegaan, maar zoals vaak, dat gaat ten koste van veel.... ik denk dat Morales is omgeven door te veel economische machtswellustingen, wellicht ´compañeros´ van vicepresident Linera. Nu, met de nipte overwinning van het ´nee´ tegen een 4e kandidaatstelling voor president in 2019, moet men op zoek naar een nieuwe kandidaat, en dat zal niet makkelijk zijn. Binnen de regering zijn er duidelijk twee stromingen, die van Morales en de ´vice´..... ben benieuwd hoe dat af gaat lopen. Wat betreft dat vliegveld, een legalisering van de drugs zou van deze plek al helemaal een onheilsplek maken..... maar misschien zou dat uiteindelijk juist het beste zijn.
Andrés - Bolivia