Latijns-Amerika in Beweging

Media

vrijdag, 12 juli 2013 15:11

Chili 40 jaar later!

Vorig jaar september is een groep Chilenen en Nederlanders bij elkaar gekomen met het idee om iets te organiseren in het kader van de staatsgreep in Chili die dit jaar 40 jaar geleden plaatsvond. Het was onmiddellijk duidelijk dat deze 40 jaar extra aandacht verdient. Waarom? 40 jaar geleden heeft de gewelddadige staatsgreep een einde gemaakt aan de droom van Allende, maar ook aan de droom van vele Chilenen, een droom van verandering en sociale rechtvaardigheid. Deze droom was veel meer dan een politieke droom. Ik kan mijzelf herinneren dat deze dromen toen ik kind was langzaam realiteit werden. Mijn school werd beter, we kregen meer eten en we leerden nieuwe dingen op school.

Aan die droom kwam echter een abrupt einde en wij, Chilenen, moesten het land ontvluchtten. Het was een traumatische ervaring, vooral omdat velen niet konden vluchten, zij werden opgesloten en zelfs gedood. Bovendien is het niet gemakkelijk om een leven in een ander land op te bouwen. De afgelopen 40 jaar is er veel gebeurd. Wij Chilenen moesten de strijd aangaan met de dictatuur en tegelijkertijd integreren in een nieuw land.

Veel Nederlanders zijn solidair geweest met Chili en de Chileense vluchtelingen. En nog altijd is er een grote Chileense gemeenschap in Nederland, die sterk maatschappelijk betrokken is. Daarnaast zijn de Chilenen en Nederlanders tot op de dag van vandaag nog steeds sterk met elkaar verbonden. Om deze jaren en gebeurtenissen te herinneren hebben we besloten een boek te maken. ’40 jaar, 40 verhalen’ is een boek over 40 jaar Chileense gemeenschap en solidariteit in Nederland. Ook willen we met het boek aandacht geven aan het verschil tussen hoe wij als Chileense vluchtelingen in Nederland, met veel solidariteit en respect, zijn opgevangen en hoe anders en beschamend de situatie voor de huidige vluchtelingen is. '40 jaar, 40 verhalen' wordt een boek met unieke verhalen en anekdotes, geïllustreerd met archiefmateriaal en met portretfoto’s van de bekende fotograaf Kadir van Lohuizen en de Chileense fotograaf Claudio Pérez. Dit boek van ongeveer 200 pagina’s wordt gepresenteerd op een publieke herdenkingsbijeenkomst op 15 september a.s. in De Nieuwe Liefde, Amsterdam.

Ook een aantal collega’s van Noticias werkt mee aan het project met redactionele, technische en organisatorische taken en kennis. Op deze manier levert Noticias ook een steen aan het project.  

De initiatiefgroep, waar ik deel van uit maak, heeft hard gewerkt, waardoor er veel ideeën zijn ontstaan en het een groot project is geworden. Daar kunnen we ook jouw bijdrage goed bij gebruiken. Vroeger zouden we de straat op zijn gegaan met een collectebus, nu zoeken we financiële steun met een Crowdfunding-actie. Zo wordt ons project voor een deel ook het project van de donateurs.

Website Chili 40 jaar en boek kopen:

www.chili40jaar.nl

Presentatie boek 40 jaar, 40 verhalen 15 september in De Nieuwe Liefde Amsterdam:

De Nieuwe Liefde

Gratis kaartjes winnen voor 15 september?:

Noticias Quiz: doe mee!:

Crowdfundingactie in Voordekunst.nl (met filmpje):

http://www.voordekunst.nl/vdk/project/view/1401-40-jaar-40-verhalen

 

Reageer

  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <i> <strong> <b> <cite> <blockquote> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <h2> <h3> <h4> <hr>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.