Latijns-Amerika in Beweging

Economie

dinsdag, 19 januari 2016 12:51

Colombianen in verzet tegen privatisering Isagén

Met teksten als ‘Santos, verkoop niet wat niet van jou is’ en ‘Soevereiniteit verkoop je niet’, trokken de Colombianen door de grote steden. Op 13 januari verkocht de Colombiaanse overheid haar aandeel van 57,61% in het elektriciteitsbedrijf Isagén aan de Canadese multinational Brookfield. Dit zorgde voor grote verontwaardiging onder de Colombiaanse bevolking en demonstraties door het hele land. De Colombianen zien Isagén als erfgoed van het hele land.

Strategische industrie

De protesten van de bevolking richten zich op verschillende aspecten van de verkoop. Ten eerste vinden ze dat de overheid er geen goed aan doet haar bezittingen te verkopen. Ze zijn bang dat de soevereiniteit van Colombia in het geding komt als een buitenlandse partij invloed heeft op de energievoorziening in het land.

Isagén bezit zes elektriciteitscentrales en heeft dus een groot aandeel in de Colombiaanse energiemarkt. De overheid verliest door de verkoop volgens velen invloed op een strategische industrie.

Ook op financieel gebied bestaan er zorgen. Isagén was voor de verkoop een van de grootste staatsbedrijven van Colombia en levert 17% procent van de elektriciteit in het land. Het bedrijf was een van de weinige renderende en goed lopende staatsbedrijven. Isagén leverde de overheid elk jaar veel inkomsten op. Deze winsten vloeien voortaan naar het buitenland.

Verder is men bang dat de energieprijzen zullen stijgen door de privatisering. Toen het een publiek bedrijf was kon de overheid de prijzen immers controleren en laag houden. Dat is nu niet meer mogelijk.

Voor velen is het daarom een raadsel waarom Santos het bedrijf van de hand heeft gedaan. Santos rechtvaardigde de verkoop door te stellen dat de opbrengst geïnvesteerd zal worden in de infrastructuur van het land.

Persoonlijke vriend

Daarnaast zijn de Colombianen boos over de in hun ogen te lage prijs die Brookfield betaalt± twee miljard dollar. Aanvankelijk bood het Chileense bedrijf Colbun ook mee. Doordat zij zich echter één dag voor de verkoop terugtrokken daalden de aandelen en kon Brookfield Isagén voor een minimaal bedrag overnemen.

Saillant detail dat de woede over de lage prijs vergroot, is dat de vertegenwoordiger van Brookfield in Colombia, Juan Manuel Prieto, een persoonlijke vriend van president Santos is. Dit maakt dat er in ieder geval de schijn van belangenverstelling is. De planning van de overname roept ook vraagtekens op.

Een week voor 13 januari konden partijen beginnen met bieden. Het Colombiaanse congres was toen echter met reces en de gerechtshoven waren pas net weer geopend na de kerstvakantie. De regering van Santos drukte de verkoop er toch door omdat ze volgens Santos het geld nodig hadden om de begroting rond te krijgen. Door de lage olieprijzen was hier namelijk een tekort ontstaan.

Diepere frustratie

De woede van de Colombianen lijkt voort te komen uit een diepere frustratie jegens corruptie bij de overheid en privatiseringen. Naast de centrale overheid is ook de nieuwe burgermeester van Bogotá, Enrique Peñalosa, van plan staatsbedrijven in de stad te privatiseren. Hij wil onder andere het telecombedrijf ETB (La Empresa de Telecomunicaciones de Bogotá) en het waterbedrijf EAB (La Empresa de Acueducto de Bogotá) naar de markt brengen.

Laura (31 jaar) uit Bogotá zei er het volgende over: ‘Wij Colombianen zijn boos. We hebben een nutteloze president en senaat die miljoenen pesos per maand verdienen. In plaats van dit salaris te rechtvaardigen, leven ze een riant leven zonder oog te hebben voor de mensen die hen hebben verkozen. Bovendien verkopen ze wat niet van hen is en wat één van de laatste staatsbedrijven was.’

Deuk in populariteit

Ondanks alle protesten is de verkoop toch door gegaan. Op 18 januari probeerden vijf congresleden dit met een alternatief bod nog terug te draaien maar dit lijkt niet te mogen baten. Opmerkelijk is dat niet alleen linkse organisaties maar ook enkele rechtse prominenten als procureur-generaal Alejandro Ordóñez zich tegen de privatisering keerden. Ook hij is bang dat de staat de inkomsten van Isagén gaat missen en dat de energieprijzen voor de Colombianen zullen stijgen.

De verkoop is al rond en de bevolking lijkt hier niets meer aan te kunnen doen. De gang van zaken zorgt echter voor een deuk in de populariteit van Santos en het vertrouwen in de Colombiaanse politiek.

Reageer

  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <i> <strong> <b> <cite> <blockquote> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <h2> <h3> <h4> <hr>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.