Latijns-Amerika in Beweging

Politiek, Mensenrechten, Media

donderdag, 9 juli 2015 17:57

Crowdfunding actie

20 jaar vredesopbouw in Mexico

Laura Baas

"Ik ken SIPAZ sinds de jaren '90 toen teamleden van SIPAZ documenteerden van wat er gaande was met het conflict in het noorden van Chiapas. Er zijn maar weinig organisaties die in die regio werken vanwege de afstand en de risico's daar. Maar SIPAZ is er ten alle tijden geweest. SIPAZ heeft ons geholpen om aan het publiek te vertellen hoe we ons voelen en met welke problemen we worden geconfronteerd. Daardoor weten we dat we niet alleen zijn”, zegt de leider van een dorp uit het noorden van Chiapas over de rol van SIPAZ.

De kleine internationale vredesorganisatie SIPAZ in Zuid-Mexico viert dit jaar haar 20ste verjaardag. Vanwege gewelddadige onderdrukking van de inheemse boeren in Chiapas in de jaren '90, werd SIPAZ in 1995 opgericht om bij te dragen aan vredesopbouw in de dorpen in de bergen van Chiapas. Nu, 20 jaar later, wil het internationale team van vrijwilligers de vruchten delen van hun werk door middel van een documentaire die de ervaring van 20 jaar Actieve Geweldloosheid in het zuiden van Mexico in beeld brengt.

Vreedzame acties

De film documenteert de talloze vreedzame acties waarmee de mensen die SIPAZ begeleidde de conflicten in hun gemeenschappen aanpakken. De vrouwen en mannen die in de film aan het woord komen zijn inheemse boeren uit de zuidelijke staten Chiapas, Oaxaca en Guerrero. In de film delen zij hun sterke en zwakke punten, evenals de problemen waarmee zij worden geconfronteerd als vredestichters in hun dorpen.

Crowdfunding

Om de film te kunnen afronden mist nog een deel van de financiering. Daarom is SIPAZ een crowdfunding campagne gestart met als doel 10.000 dollar bij elkaar te brengen. Dit bedrag is vooral nodig voor de reis- en editingskosten voor het produceren van de film. De productie van de film is in handen van het mediacollectief "Koman Ilel", een groep jonge inheemse filmmakers uit de staat Chiapas. Als je wilt bijdragen aan dit project, klik dan hier.

 

 

Reageer

  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <i> <strong> <b> <cite> <blockquote> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <h2> <h3> <h4> <hr>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.