Latijns-Amerika in Beweging

Milieu

sojazaadjes
dinsdag, 20 maart 2012 22:24

Een eilandje in een zee van soja

Recensie documentaire ‘Raising Resistance’

Als een stel Galliërs vechten een groep Paraguayaanse campesinos tegen de oprukkende Braziliaanse grootgrondbezitters. Maar is de strijd nog wel te winnen?

Op het Movies That Matter-festival neemt Raising Resistance je mee naar Paraguay, waar lokale campesinos in opstand komen tegen de Braziliaanse boeren die grond opkopen voor de grootschalige sojateelt. Met de kinderen op hun heupen en kapmessen in de lucht bezetten ze de plantages. Maar de grootgrondbezitters hebben de politiek aan hun zijde en als de politie of het leger ingeschakeld worden, kunnen de campesinos weinig anders dan zich terugtrekken. Zo niet, dan worden ze keihard neergeslagen.

Raising Resistance toont een van de meeste urgente thema’s in Latijns-Amerika in al zijn facetten. De verschillende partijen krijgen een gezicht. De vertegenwoordiger van de campesinos is de strijdbare dorpsoudste Geronimo. Hij ziet in dat zijn volk te arm en onderschoold is om het te redden in de stad, maar vreest voor het voortbestaan van hun levenswijze. De 14-jarige Silvio vertelt hoe hij blind werd ten gevolge van de pesticiden die de Braziliaanse boeren over de sojavelden sproeien. We zien hem onbeholpen achter zijn vrienden aansjokken.

De documentaire toont ook de bad guy, in de persoon van een treurig kijkende Braziliaanse boer die eigenlijk het beste voor heeft met de wereld. De grootgrondbezitters in Paraguay vinden dat ze een maatschappelijk doel dienen: de groeiende wereldbevolking van voedsel voorzien. De protesterende campesinos zorgen voor verliezen en worden steeds gewelddadiger.

Ook president Fernando Lugo Mendez komt aan het woord. Hij garandeert het recht op land van de kleine boeren en ziet in dat ze steeds meer in het nauw gedreven worden. Tegelijkertijd erkent hij het economische belang van de landbouwexport. In Paraguay oefenen de elites zware druk op hem uit. Dat zegt hij niet, maar je ziet hem worstelen met het thema.

Waarin Raising Resistance zich van documentaires met een vergelijkbaar onderwerp onderscheidt, zoals Smakelijk Eten en Paraguays Painful Harvest, is een focus op de genetisch gemanipuleerde gewassen. Toen de Brazilianen net begonnen met de sojateelt, huurden ze de lokale bevolking in voor het wieden van onkruid. Met de komst van genetisch gemanipuleerde soja was deze handarbeid niet meer nodig. De grootgrondbezitters sproeien agressieve pesticiden over het land, die behalve de gemanipuleerde soja alle planten doden.

Voor mensen die zich eerder verdiepten in de problemen met landroof en sojateelt, biedt Raising weinig nieuwe informatie. Voor de anderen biedt de film een interessante inkijk in de oorsprong van ons voedsel. En voor iedereen is het een beklemmend portret van een bevolkingsgroep die vreest voor zijn voortbestaan.

Te zien op:
Zaterdag 24 maart – 12:30
Filmhuis Den Haag zaal 1

Zondag 25 maart – 16:45
Filmhuis Den Haag zaal 3

Maandag 26 maart – 16:30
Filmhuis Den Haag zaal 4

Reageer

  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <i> <strong> <b> <cite> <blockquote> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <h2> <h3> <h4> <hr>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.