Latijns-Amerika in Beweging

Cultuur

Gustavo Cordera
dinsdag, 3 juli 2012 14:43

Gustavo Cordera en zijn Caravana Mágica

Door: Alba Sueiro

Interview met Gustavo Cordera

Ryan Jessurun
Bron: Noticias

Op 21 juni deden de bekende Argentijnse zanger Gustavo Cordera en La Caravana Mágica Nederland aan op hun tournee door Europa. Noticias was bij het concert van Cordera in Amsterdam en sprak met hem over zijn verleden en toekomst, maatschappelijke onrust in Europa en Latijns-Amerika en over de rol van Latijns-Amerikaanse artiesten op het internationale toneel.

Wat is er over van de Gustavo van de rockband Bersuit Vergarabat?

Heel veel. Het temperament, het verlangen, de vreugde, de dromen.

Is het de eerste keer dat u met La Caravana Mágica in Europa op tournee bent?

Wij zijn voor het eerst op tournee in Duitsland, Nederland, Tsjechië, Spanje, Hongarije en Frankrijk. We zijn bezig met contacten met mensen die geïnteresseerd zijn en dat worden er steeds meer. Vandaag gaan we in deze prachtige locatie (Winston Kindom, red.) spelen.

Verplichte vraag, is er nog een kans dat u terugkomt bij Bersuit of gaat u vanaf nu als soloartiest verder?

Wel, dit is geen solo-optreden, La Caravana Mágica is een band. Het antwoord op die vraag krijg je vanavond bij het concert. Dan krijg je er een beeld van.

U woont in Uruguay, maar bent Argentijn. Hoe is de sociale situatie in uw vaderland op dit moment?

Argentinië beleeft momenteel een crisis, een periode van grote maatschappelijke onrust. Het systeem dat nu in ontwikkeling is, is in mijn visie decadent. Want het is gebaseerd op verbruik, op overmatig gebruik. En de wereld waarin we leven heeft behoefte aan een soberder beleid met meer menselijkheid, meer gevoel.

Is er nog sprake van maatschappelijk protest in uw teksten?

Deze teksten zijn meer gericht op intimiteit, de diepere zin van het menselijk wezen. Er zit geen maatschappelijke aanklacht meer in. Ze hebben meer van doen met persoonlijke bekentenissen.

Is muziek een effectief instrument tegen maatschappelijke onrechtvaardigheid?

Muziek is een effectief instrument voor bewustwording. Voor inzicht, voor verruiming van de geest, om beter te worden.

Denkt u gezien de huidige economische situatie in Europa, vooral in landen als Spanje en Griekenland, dat een blokkering van financiële tegoeden door banken zoals in 2000 in Argentinië hier ook zou kunnen plaatsvinden?

Er zijn verschillende politieke realiteiten. Ik denk dat de Europese crisis te maken heeft met de bewustwording dat dit 'perfecte' consumptiemodel vooral voor banken, grote bedrijven gunstig is geweest en niet veel aan menselijke kwaliteit, intimiteit en verdieping van het menselijk wezen heeft bijgedragen.

Het lijkt erop dat de nieuwe generatie van muzikanten in Latijns-Amerika inzet op versmelting en verspreiding van hun muziek buiten de grenzen van hun eigen landen. Ziet u dat ook zo?

Ik denk dat het veel makkelijker is om landen te bereiken. In Europa en in andere delen van de wereld is er een tendens om over andere culturen te leren. Diversiteit en onderscheid worden meer toegejuicht. Ik denk dat dat goed is, zodat onze artiesten over de hele wereld kunnen reizen.

 

Vertaald door Yvonne Kammenga

 

 

Reageer

  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <i> <strong> <b> <cite> <blockquote> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <h2> <h3> <h4> <hr>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.