Latijns-Amerika in Beweging

Media

maandag, 14 januari 2013 15:04

Het echte nieuws komt in Mexico van Brozo de clown

Wie op een doordeweekse ochtend naar de Mexicaanse televisie kijkt, heeft een grote kans dat hij blijft hangen bij het ontbijtprogramma El Mañanero. Een goed bekeken show gepresenteerd door Brozo, een grofgebekte clown met groene pruik. Deze clown verslaat het actuele wereldnieuws met banale Mexicaanse humor, seksueel getinte grapjes en politieke satire. De naam van de show El Mañanero heeft een dubbele betekenis en staat voor 'ochtendgebeurtenis' of 'ochtendpleziertje'. Toch spreekt clown Brozo met serieuze, belangrijke mensen als politici, schrijvers, mensenrechtenverdedigers, artiesten. Ook doet hij uitvoerig verslag tijdens grote evenementen, zoals de landelijke verkiezingen, het WK voetbal en de Olympische Spelen.

Voor een buitenstaander is dit bijzonder opmerkelijke televisie. Wat is de achterliggende gedachte van het brengen van nieuws en informatie op deze 'vermakelijke' manier? En wie zit er achter het personage van die vulgaire, alcoholverslaafde clown Brozo, die zich ook nog eens graag gedraagt als rokkenjager?

De duistere clown
Brozo is het alter ego van de Mexicaanse presentator, komiek en politiek commentator Víctor Trujillo, geboren in 1961 in Mexico-Stad. In 1988 begon hij met zijn karakter 'Brozo el Payaso Tenebroso', vrij vertaald als Brozo de duistere clown. Brozo was een parodie op de populaire Mexicaanse versie van 'Bozo de clown'. De naam Brozo is een woordspeling van het Spaanse woord la broza, wat 'troep' betekent of 'het plebs' in de Mexicaanse straattaal.

Brozo werd zeer bekend op televisie door zijn dubbelzinnigheden en humor voor volwassenen, waarbij hij een sarcastische en soms obscene versie gaf van klassieke kinderverhalen. De optredens van Brozo zijn dan ook niet erg geschikt voor minderjarigen. Dit format nam hij mee toen hij begon met het maken van vermakelijke nieuwsprogramma's. Hij gebruikt het decor van een circus om zo kijkers te trekken en ze te interesseren voor serieuze onderwerpen, belangrijk nieuws en interviews met toppolitici over publiek beleid. Terwijl de meer conventionele nieuwsprogramma’s zich alsmaar meer richten op schandalen van beroemdheden en de laatste ontwikkelingen in reality televisieshows.

Trujillo is een intelligente man, die vanachter zijn komische typetje in staat is om beladen thema's aan te kaarten. Brozo pakt iedereen aan en komt ermee weg. Voor een land waar de persvrijheid zwaar onder druk staat, is zijn kritische kijk op sociale misstanden en corrupte politici uitzonderlijk. Volgens Trujillo is komedie altijd de beste manier om slecht nieuws te brengen. Daarnaast geniet een aan lagerwal geraakte clown meer vrijheid van meningsuiting dan een verslaggever in een pak met een strak gezicht. Hij spreekt namelijk vanuit de positie van de onkwetsbare underdog.

De politieke mening van Brozo wordt ondanks zijn ridicule uiterlijk in Mexico zeer gerespecteerd en kan zelfs van invloed zijn in tijden van verkiezingen. Veel Mexicaanse politici kiezen er dan ook bewust voor om hun verhaal bij hem te doen. De show wordt door velen gezien als het beste antwoord op de zware tijden waarin Mexico zit. Toch blijkt de positie van clown Brozo niet onbetwistbaar.

Kritieken
Gedurende zijn lange loopbaan krijgt Brozo met verschillende kritieken te maken. Een daarvan is zijn houding ten opzichte van vrouwen. Om de kijkers van El Mañanero tot het laatst vast te houden komt ter afsluiting van elke uitzending de sexy La Reata de set opgehuppeld. Een schaars gekleed playboy model met een lucha libre masker op. Op hitsige toon draagt ze een gedichtje of liefdesboodschap voor. Hoewel het optreden van La Reata opvrolijkend bedoeld is, betichten feministen clown Brozo van seksisme door vrouwen als lustobject neer te zetten. In een land waar een grote machocultuur heerst en de vrouwen vaak als minderwaardig worden behandeld geven de opmerkingen en grapjes over vrouwelijke billen en borsten geen goed signaal af.

Nog heviger worden de kritieken wanneer Brozo in 2002 van televisienetwerk TV Azteca voor een hoog salaris naar de commerciële concurrent Televisa verhuist. Trujillo was altijd fel tegenstander van Televisa, het machtigste mediaconglomeraat in Mexico en trouwe handlanger van de PRI, de partij van huidig president Enrique Peña Nieto. De overstap naar Televisa betekende voor velen de uitverkoop van clown Brozo aan de machtige politieke elite en het verlies van zijn geloofwaardigheid.

Dit werd enkele jaren later nog eens benadrukt door de sensationele onthulling van een omkoopschandaal in de show. Brozo confronteerde een hoge functionaris van Mexico-Stad, René Bejarano, met een verborgen video-opname waarin te zien was hoe de politicus zijn koffer en zakken vol propte met geld van een Argentijnse zakenman. Brozo werd ziedend toen de zwetende politicus al stamelend naar een uitvlucht zocht. In grove bewoording tierde hij klaar te zijn met de excessen van politieke corruptie en niet voor de gek te willen worden gehouden. De politieke carrière van Bejarano was voorbij en het omkoopschandaal zou mogelijk de presidentsverkiezingen van zijn chef, Andrés Manuel Lopéz Obrador van de PRD partij, in 2006 hebben gekost.

Naderhand werd bekend dat Bejarano bij deze actie in de val was gelokt door politieke tegenstanders, waaronder toenmalig president van Mexico Vicente Fox en groot rivaal van Lopéz Obrador. Presentator Trujillo beaamde dat de video-opname was bekokstoofd door een congreslid van de partij van Fox. Hiermee werd pijnlijk duidelijk dat clown Brozo niet meer politiek onafhankelijk was en naar de pijpen danste van de rijke politieke elite.

Spiegel
Desondanks blijft El Mañanero zich kwalitatief onderscheiden van andere Mexicaanse televisieprogramma's. Brozo schenkt aandacht aan culturele onderwerpen die anders in Mexico onderbelicht zouden blijven. De luchtige, grappige wijze waarop nieuws en actualiteiten worden gebracht, lijkt de beste manier om televisiepubliek te trekken naar een ontbijtshow. De clown Brozo representeert de Mexicaanse opgewektheid en humor door zijn ironische opvattingen van het nieuws. Daarmee fungeert hij als spiegel voor de Mexicaanse samenleving.

Reageer

  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <i> <strong> <b> <cite> <blockquote> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <h2> <h3> <h4> <hr>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.