Latijns-Amerika in Beweging

chili

Inhoud syndiceren
5 februari 2017

Noodtoestand Chili vanwege bosbranden

Chili wordt al weken geteisterd door enorme bosbranden. De grootste brand heeft zo’n 240 vierkante kilometer in de as gelegd in een gebied waar veel wijngaarden zijn, ten zuiden van Santiago. President Michelle Bachelet noemde het de grootste serie bosbranden ooit in haar land.Chili vraagt buitenlandse hulp bij bestrijding bosbranden
1 december 2016

Imaginaire biopic over Pablo Neruda is vooral verbaal en visueel sterk

Met Neruda levert de Chileense regisseur Pablo Larraín zijn zesde speelfilm af, waarvan No (2012) en El Club (2015) in Nederland de bekendste zijn. Luis Gnecco (El Club) speelt de Chileense dichter en senator voor de Communistische Partij, Pablo Neruda. De film speelt zich af in 1948 en 1949 wanneer communisten worden vervolgd en Neruda door president Videla is afgezet en onderduikt. Neruda is wat regisseur Larraín een ‘valse biopic’ noemt.
2 december 2015

El Botón de Nácar: aanklacht tegen straffeloosheid Chili

Jochem Oomen
De adembenemende mooie kustlijn van Chili was honderden jaren lang het decor van misdaden tegen de menselijkheid en straffeloosheid. De documentaire El Botón de Nácar stelt dit aan de kaak door enerzijds te focussen op de Chileense kust en anderzijds door overlevenden van massamoorden aan het woord te laten. Het resultaat is een beklemmende filmervaring die je niet snel zult vergeten.
13 juli 2015

Zingen over verzet voor Chilenen in Amsterdam

Sol y Lluvia zingt nog steeds protestliederen, al gaan die nu niet meer over de dictatuur maar over de maatschappij van vandaag. Eind mei ging ik naar een concert van de Chilleense band in Amsterdam.
17 juni 2015

Chileense topspeler opgepakt na zwaar auto ongeval

Woensdag in de vroege uurtjes crashte Chileense sterspeler Vidal zijn Ferrari, met zijn vrouw María Teresa Matus als inzittende, toen ze terug kwamen van het befaamde Monticello casino. Vidal, eveneens sterspeler bij Juventus, veroorzaakte het ongeluk aan de vooravond van de match tegen Bolivia in de Copa de América.Hij werd opgepakt voor zijn beschonken (1,2g/l) toestand maar naast de blikschade waren er geen gewonden. Hij ontsnapt zo aan de befaamde Ley Emilia.
12 juni 2015

Nieuwe single Ana Tijoux met feministische boodschap

Afgelopen week was er een massale demonstratie in Buenos Aires tegen het alsmaar toenemende seksueel en huishoudelijk geweld tegen vrouwen in Argentinië. Aanleiding van deze protesten was de dood van zowel een 14-jarig zwanger meisje die door haar vriend was doodgeslagen als die van een kleuterlerares wiens keel door haar brute man werd doorgesneden in het bijzijn van haar klas.
15 mei 2015

Twee Chileense studenten omgekomen tijdens protestmars

Tijdens een betoging in Valparaíso kwamen twee studenten om het leven. Exequiel Borvarán (18) en Diego Guzman (24) werden door een burger neergeschoten toen ze banners op diens huis probeerden te hangen.De Chileense presidente Michelle Bachelet had amper haar oude kabinet in verband met corruptiezaken afgelopen week naar huis gestuurd en een nieuwe geïnstalleerd, maar het land ervaart een zoveelste schokgolf van ongeloof en afkeur.
22 april 2015

El Otro op de Nederlandse planken

Kan tussen de muren van een psychiatrische inrichting de liefde opbloeien en overleven? Met die vraag gingen regisseur Luis Guenel Soto en de acteurs van Teatro Niño Proletario op bezoek bij diverse Chileense 'gekkenhuizen'. In El otro (de ander) presenteert een bont gezelschap van zeven acteurs een theatrale versie van dat leven, vol schijnbaar ongecontroleerde opwellingen, maar in werkelijkheid volgens een strakke regie.
5 maart 2015

Chili eert zangeres Violeta Parra met museum

Fans van zangeres Violeta Parra moeten nog even geduld hebben maar als alles volgens plan gaat, opent binnenkort het Violeta Parra-museum haar deuren in het centrum van Santiago de Chili. Daarmee is er na twee decennia debatteren eindelijk een passend eerbetoon aan de Chileense Edith Piaf die haar geheel eigen stempel heeft gedrukt op het Latijns-Amerikaanse culturele erfgoed.
20 februari 2014

Sabor Latino: Tamales en Humitas

Anna Ensing
Er zijn van die gerechten die je in heel Latijns-Amerika tegenkomt, zij het in verschillende versies. In elk land presenteren de bewoners het gerecht vervolgens als origineel en typisch van die plek. De ‘tamal’ is zo’n gerecht.