Latijns-Amerika in Beweging

El Salvador

Inhoud syndiceren
7 december 2013

Bendegeweld in El Salvador

Bas Dikmans
El Salvador is statistisch gezien een van de gewelddadigste landen ter wereld. In 2011 werden er per 100.000 inwoners 66 mensen vermoord. Goed georganiseerde, rivaliserende jeugdbendes, ook wel maras genoemd, worden verantwoordelijk gehouden voor ongeveer de helft van de geweldsdelicten in het land. Daarbij houden deze jeugdbendes zich ook bezig met andere criminele zaken, zoals afpersingen en ontvoeringen.
25 juli 2012

Pact met criminelen

El Salvador kampt met een van de hoogste moordcijfers ter wereld. Rivaliserende jeugdbendes ontwrichten de samenleving al zo’n 2 decennia. In april van dit jaar was er opeens een drastische daling van het aantal moorden waar te nemen. Effectief optreden van politie en leger, verklaarde de regering in eerste instantie.
24 april 2012

Bezorgdheid over bestand tussen Salvadoraanse bendes

Het bestand tussen de belangrijkste Salvadoraanse bendes heeft het aantal moorden de laatste weken drastisch doen dalen. Maar de bezorgdheid over de broosheid van het akkoord is groot. De leiders van de twee grote jongerenbendes in het land, de Mara Salvatrucha en Barrio 18, lieten op 9 maart vanuit de gevangenis weten dat ze een bestand waren overeengekomen. Dat was gebeurd na bemiddeling van de katholieke kerk en een vertegenwoordiger van de civiele samenleving.
2 april 2012

De Salvadoraanse bendes willen meewerken aan vrede

In El Salvador worden gemiddeld, sinds 2002, tussen de twaalf en veertien moorden per dag gepleegd. Maar sinds afgelopen februari is het aantal gedaald naar vijf a zes per dag. In het afgelopen weekend zijn er elf moorden geregistreerd, terwijl het er normaliter dertig of veertig waren. Dit is het gevolg van wat beschouwd kan worden als een unieke afspraak tussen de twee belangrijkste bendes van het land, Salvatrucha MSX3 en Pandilla 18. Zij zijn bereid het bloedvergieten te stoppen en te onderhandelen met de regering.
24 maart 2012

De oorlogswonden van de bewoners van Cinquera, El Salvador

Het Movies That Matter-festival vertoont de Nederlandse première van de documentaire 'The Tiniest place' ('El Lugar mas pequeño'). De film is een getuigenis van de bewoners van het afgelegen bergdorp Cinquera, middenin het regenwoud van El Salvador, die na twee decennia verdreven te zijn geweest door de burgeroorlog, terugkeren naar hun geboortegrond.
28 juli 2009

Jeugdbendes in San Salvador in den Here

Veel jongeren zijn het bendeleven beu. Maar een vrijwillig vertrek wordt veelal niet gewaardeerd. Toch is er hoop.Criminele jeugdbendes in Midden Amerika zijn regelmatig onderwerp van documentaires en artikelen in het kader van stedelijk geweld, grensoverschrijdende problemen, jongerenproblematiek of van gebrek aan kansen in het algemeen.
19 maart 2009

Voormalige guerrillabeweging gaat polderen

Afgelopen zondag won Mauricio Funes van de FMLN de verkiezingen in El Salvador. Noticias interviewde Hato Hasbún, de belangrijkste politieke adviseur van Funes en bovendien directielid van de FMLN, Hij benadrukt het belang van samenwerken met andere partijen om de problemen in El Salvador het hoofd te kunnen bieden.“Als die communisten winnen zullen ze ons land verkopen aan Hugo Chavez!” Deze en soortgelijke uitspraken waren de afgelopen maanden veelvuldig te horen uit de monden van tegenstanders van Funes.
16 maart 2009

Mauricio Funes president van El Salvador

Noticias
Mauricio Funes werd zondag 15 maart gekozen tot nieuwe president van El Salvador na een historische overwinning van het linkse FMLN. In een video interview van Lokaal Mondiaal vertelt hij over zijn plannen ten aanzien van de amnestiewet en de noodzakelijke veranderingen in het land.
18 februari 2009

Vrijhandelsverdrag met VS staat niet ter discussie

Op 15 maart kiest El Salvador een nieuwe president. De strijd gaat tussen Rodrigo Ávila van de conservatieve partij ARENA en Mauricio Funes van de voormalige guerrillabeweging FMLN. Tijdens de gemeenteraads- en parlementsverkiezingen op 18 januari heeft de FMLN een overwinning behaald en alle peilingen wijzen erop dat Funes tot nieuwe president gekozen wordt. Winst voor het FMLN betekent niet automatisch dat het land een socialistisch beleid zal voeren. Funes mikt op breed publiek
3 februari 2009

Die andere wereld is nog ver weg

Noticias sprak met de mensenrechten activisten Blanca Dole en Lorena Araujo over de problematiek van femicidio waardoor Honduras en El Salvador sinds 2004 zwaar worden getroffen.