Latijns-Amerika in Beweging

Haïti

Inhoud syndiceren
6 april 2015

Haïti, de parel van de Antillen

Vijf jaar geleden werd Haiti voor de zoveelste keer in haar geschiedenis gegrepen door het noodlot. Een verwoestende aardbeving trof het land; apocalyptische beelden van de ravage gingen de wereld rond, onmiddellijk gevolgd door een ongeziene golf van internationale solidariteit. Arne Gillis en Wouter Elsen, twee jonge journalisten, trokken i.s.m. De Wereld Morgen en Fonds Pascaal Decrees naar Haïti om te onderzoeken hoe het vijf jaar later met het land gesteld is.
20 maart 2012

Noodwoningen belanden bij Haïtianen die ze niet nodig hebben

Na de aardbeving van 2010 zijn heel wat Haïtiaanse noodwoningen in handen gekomen van mensen die ze niet nodig hebben. Dat blijkt uit een steekproef van Haiti Grassroots Watch (HGW) in de buurt van de kuststad Léogâne. Veel woningen staan leeg, sommige zijn zelfs te huur. Onderzoeksjournalisten van Haiti Grassroots Watch (HGW) deden twee maanden onderzoek in Fond d'Oies en Cormiers, twee gehuchten van Léogâne. Ze stelden vast dat 34 van de 84 families die er noodwoningen gekregen hadden van de Britse organisatie Tearfund, er nog altijd niet in wonen.
30 januari 2012

250 duizend kindslaven in Haïtiaanse huishoudens

Voor een paar tientjes koop je in Port-au-Prince een jongen of meisje, speciaal voor jou van het platteland gehaald. Kindslaven in Haïti werken in de huishouding van hun bazen, waar ze dagelijks worden afgebeuld en vernederd.
6 oktober 2011

Aanstellen Haïtiaanse premier biedt hoop voor adoptie-ouders

Totdat Haïti een nieuwe adoptiewet heeft aangenomen, blijft staatssecretaris Teeven de adoptie van Haïtiaanse kinderen door Nederlanders verbieden. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft hij dat adoptieprocedures onzorgvuldig kunnen zijn en er misstanden plaatsvinden in kindertehuizen. Het armste land van Latijns-Amerika heeft echter nog geen regering die de nieuwe wet kan aannemen en implementeren. Wel is begin oktober de eerste horde genomen en heeft Haïti weer een premier.
22 maart 2011

De terugkeer van Titid

Een land zo arm en geknecht als Haïti kan niet leven zonder de hoop op een messias. Aristide was die messias. Na zeven jaar ballingschap in Zuid-Afrika keerde hij terug naar Haïti. Drie dagen voor de verkiezingen.Voor een groot deel van de bevolking beëindigde de ontvoering in 2004 van de democratisch gekozen president Jean-Bertrand Aristide in een klap de hoop op een beter bestaan. De kleine felle priester -- liefkozend Titid genoemd -- was de eerste politicus die hun taal sprak – Creools -- in een land waar de elite zich uitdrukt in het bloemrijke Frans uit het koloniale verleden.
10 december 2010

Verkiezingsdebacle in Haïti

De gehouden presidentsverkiezingen in Haïti waren controversieel. In de chaos van cholera en tentenkampen wachtten veel kiezers tevergeefs op hun stembiljet en een open stemkantoor. Twaalf presidentskandidaten eisten annulering van de verkiezingen vanwege fraude.
5 februari 2010

De onzekere toekomst van Haïti

De verklaring voor de humanitaire ramp in Haïti ligt niet alleen bij de kracht van de aardbeving op 12 januari 2010. Het immense dodental (ten minste 150.000 slachtoffers) toont niet alleen de afwezigheid van de staat in Haïti aan, maar ook wat er gebeurt als een volk in de steek wordt gelaten door de internationale gemeenschap. Nu deze weer volop aanwezig is, rijst de vraag wat dit Haïti zal opleveren.
18 januari 2010

Haïti getroffen door aardbeving

Op 16:53 uur lokale tijd 12 januari 2010 werd Haïti getroffen door een aardbeving van 7.0 op de schaal van Richter. De hoofdstad Port-au-Prince ligt nu in puin en tienduizenden bewoners hebben het leven verloren. In Port-au-Prince heersen zes dagen na de aardbeving chaos en dood. Bijna alle overheidsgebouwen, inclusief het Nationale Paleis, zijn in ruïnes veranderd. De straten liggen vol met lijken. De meesten vanwege de hitte al in staat van ontbinding en wachtend tot reddingswerkers hen ophalen. De stad ruikt naar de dood.
26 juli 2009

Haïti mijdt verkiezingen na 'verraad' president

De Haïtiaanse bevolking is massaal weggebleven van de 2e ronde voor de senaatsverkiezingen die de afgelopen maand werd gehouden. Daarmee protesteerde ze vooral tegen het beleid van president Preval. Veel Haïtianen zijn gefrusteerd geraakt over het niet nakomen van de verkiezingsbeloften van Preval om de schrijnende armoede aan te pakken.
15 juni 2009

Hope II: Haïti’s hoop op herstel

Ria Kamps
Haïti was toneel van een vernietigende serie stormen en orkanen. De wereldwijde stijging van voedsel- en brandstofprijzen ontketenden bovendien bloedige rellen Internationale steun, een economisch herstelplan én een handelsakkoord met de VS moeten Haïti doen herleven.