Latijns-Amerika in Beweging

Latijns-Amerika

Inhoud syndiceren
13 augustus 2015

Bloggers en redacteurs gezocht met interesse in Latijns-Amerika!

Noticias brengt het laatste nieuws, achtergronden, uitgaanstips, recensies en meer over Latijns-Amerika op één website. Wij zijn op zoek naar mensen die hun kennis en/of ervaringen met Latijns Amerika willen delen met Noticias.Woon je in Latijns Amerika of ga je binnenkort op (werk)reis? Dan kun je op de website van Noticias een blog bijhouden. Heb je vanwege professionele en/of persoonlijke redenen kennis van en interesse in Latijns-Amerika en wil je hier iets mee doen? Je kunt dan een artikel schrijven voor op onze site.
17 juli 2015

Lafheid van wereldleiders is een "zware zonde", zegt paus

De aarde wordt verwoest en geplunderd, de economie wordt voortgedreven door geldzucht, en
5 juni 2015

Nog steeds lijden 34 miljoen Latijns-Amerikanen honger

Latijns-Amerika haalt als eerste regio ter wereld de millenniumdoelstelling om honger te halveren. Maar nog steeds delen 34 miljoen mensen niet in dat succes.Latijns-Amerika is “de regio die het probleem van de honger het best heeft ingeschat, die vooral de nadruk op de kwetsbare groepen heeft gelegd”, zegt Raúl Benítez, regionaal vertegenwoordiger van de VN-voedselorganisatie FAO. “De resultaten hangen samen met die nadruk.”
13 mei 2015

Vrouwen in Latijns-Amerika gaan snelst vooruit

In geen enkele regio ter wereld gingen vrouwen er zo sterk op vooruit als in Latijns-Amerika. Het zijn vooral sociale programma’s als familiesubsidies en pensioenen die hun leven hebben verbeterd, zeggen de VN. Afgelopen week vond in Buenos Aires een internationale conferentie plaats waarbij delegaties uit de hele wereld evalueerden wat er sinds de Wereldvrouwenconferentie van 1995 in Beijing is veranderd.
8 april 2015

Bedrijven doen nog weinig tegen mensenrechten

Hoewel er in Latijns-Amerika steeds meer conflicten opduiken tussen bedrijven en getroffen gemeenschappen, laat de implementatie een reeks principes omtrent economische activiteit en mensenrechten op zich wachten.
29 januari 2015

Links Latijns-Amerika draagt Syriza op handen

De overwinning van Syriza in Griekenland lokt wereldwijd reacties uit. Het Spaanse Podemos put moed uit de verkiezingsuitslag, het Duitse Die Linke spreekt zelfs over een 'Europese Lente' en de PVDA van Peter Mertens noemt zich vanaf heden 'het Syriza aan de Schelde'. Ook buiten Europa werden de Griekse verkiezingen druk gevolgd.
22 augustus 2014

Latijns-Amerika keert zich tegen Israël

Bas Dikmans
Latijns-Amerika keert zich tegen Israël. Dat bleek nadat landen als Ecuador, El Salvador, Chili, Peru en Brazilië zich publiekelijk uitspraken over het bloedvergieten in de Gaza strook. Eerder dit jaar noemde president Evo Morales van Bolivia Israël al een ‘terroristische staat’, waarna hij de Boliviaanse ambassadeur in het land opriep om terug te keren naar Bolivia.  Venezuela stuurde al in 2009 de Israëlische ambassadeur terug naar het Midden-Oosten, maar de meeste landen in de regio gaan nog niet zo ver om alle diplomatische banden met de Israëlische regering te verbreken.
20 augustus 2014

Chikungunyavirus besmet Latijns-Amerika

Ria Kamps
Terwijl het ebolavirus voornamelijk West-Afrika in zijn greep houdt, verspreidt zich in Latijns-Amerika sinds een halfjaar razendsnel een andere infectieziekte die ook haar oorsprong vindt in Afrika: het chikungunyavirus.
23 juni 2014

WK-euforie in Amsterdam-Oost

“Colombia! Colombia!”, scanderen tientallen vrolijke, in het geel geklede Colombianen luidkeels. Vlaggen, eten, drinken, alles is meegenomen om in de juiste sfeer het Colombiaanse voetbalelftal aan te moedigen. Het Nederlandse Colombiaanse elftal wel te verstaan, want we staan in Amsterdam-Oost bij een wedstrijd op het WK Nederland.
31 maart 2014

Inclusieve financiering is het nieuwe 'buzzword'

In de documentaire Disruption laat de Amerikaanse regisseuse Pamela Yates zien dat zelfs de allerarmsten in staat zijn om te sparen. Zij volgt de idealistische economen van de Fundación Capital die hard werken aan het opzetten van spaarprogramma’s en slimme manieren om vrouwen kennis bij te brengen over financiële diensten. En zij laat vrouwen aan het woord in onder meer Brazilië, Peru en Colombia die door de spaarprogramma’s niet alleen leren met geld om te gaan, maar ook een gevoel van eigenwaarde opbouwen en deels uitgroeien tot échte leiders of ondernemers.