Latijns-Amerika in Beweging

Uruguay

Inhoud syndiceren
6 december 2016

Feministe Celiberti: 'Links, ten opzichte waarvan?'

Anna Ensing
De Uruguyaanse feministe Lilian Celiberti richt haar pijlen op de Latijns-Amerikaanse regeringen die zich links noemen. Onder deze regeringen zijn seksuele en reproductieve rechten vooral achteruit gegaan. Links verbreedt onze vrijheid, stelt Celiberti, terwijl deze regeringen ons beperken.“Wat betekent het vandaag de dag om ‘links’ te zijn in Latijns-Amerika?” Het is de vraag die de feministe Lilian Celiberti zich stelt bij het analyseren van de Latijns-Amerikaanse politiek.
21 juli 2016

Kleine verhalen voor het grote doek

Twee Latijns-Amerikaanse films krijgen deze zomer een bescheiden uitbreng in de Nederlandse filmtheaters onder het banier van Previously Unreleased. Afkomstig uit de buurlanden Uruguay en Paraguay staan ze beide in een traditie van kleine, intieme verhalen: historias mínimas.
19 mei 2015

Eduardo Galeano gaf Latijns-Amerika een Latijns geweten

'De arbeid is internationaal zo verdeeld dat sommige landen zich specialiseren in winnen en andere in verliezen. Ons deel van de wereld, dat tegenwoordig Latijns-Amerika heet, was er al vroeg bij: het is zich gaan specialiseren in verliezen sinds het moment, lang geleden, dat de Europeanen van de Renaissance de oceaan overstaken en hun tanden in haar keel zetten.'
26 augustus 2014

“Een mooie periode hoeft niet oneindig te zijn om mooi te zijn”

Anna Ensing
“Nee, het is geen typisch Uruguayaanse film”, zeggen de makers van ‘Retrato de un comportamiento animal’ over de openingsfilm van ‘Hola Uruguay’. World Cinema Festival Amsterdam zette dit jaar Uruguay in de schijnwerpers en vertoonde vier lange en vier korte films van Uruguayaanse bodem. De openingsfilm was een originele romantische komedie in de stijl van een roadmovie, waarin het gedrag van de hoofdrolspelers met dat van dieren wordt vergeleken.
27 februari 2014

Uruguay en de legalisering van marihuana

Bas Dikmans
President José ‘Pepe’ Mujica van Uruguay is genomineerd voor de Nobelprijs voor de vrede. Het kleine land legaliseerde onlangs als eerste land ter wereld de (staatsgeleide) productie en verkoop van marihuana. Ondanks grote globale kritiek noemen woordvoerders van de presidentiële partij Frente Amplio de legalisering een ‘middel voor vrede en begrip’ in het land. Liefhebbers van de softdrug kunnen nu in het land legaal een beperkte hoeveelheid aan cannabis kweken.
9 november 2013

Jose Mujica: "Ik verdien meer dan ik nodig heb"

De Uruguayaanse president José Mujica maakt zijn landgenoten warm voor een nieuwe revolutie: neem genoegen met wat je hebt. Wie minder consumeert, heeft meer vrijheid om zijn of haar tijd in te delen voor de meer belangrijkere zaken in het leven: liefde, vriendschap en de natuur te beschermen tegen overexploitatie.
8 juni 2005

Uruguayaanse fotokunst in Amsterdam

De hele maand juni is in galerie ABC Treehouse werk te zien van meer en minder bekende kunstfotografen uit hedendaags Uruguay. Noticias sprak een dag voor de opening met initiatiefnemers Diana Blok en Juan Carlos Tajes. De Amsterdamse galerie ABC Treehouse staat gedurende de maand juni in het teken van Uruguayaanse fotokunst, op initiatief van curatoren Diana Blok en Juan Carlos Tajes. Te zien zijn foto’s uit hedendaags Uruguay, van meer en minder bekende kunstfotografen.
1 november 2004

Historische verkiezingsoverwinning voor links

Voor het eerst in de geschiedenis van Uruguay heeft links er de verkiezingen gewonnen. Volgens twee exit polls kreeg Tabaré Vázquez, de socialistische presidentskandidaat van het Breed Front, zondag ongeveer 51 procent van de stemmen achter zijn naam. Het Front, een coalitie van linkse partijen die 33 jaar geleden werd opgericht, heeft volgens voorlopige resultaten ook een absolute meerderheid gehaald bij de gelijktijdige parlementsverkiezingen.
1 november 2004

Uruguay zegt nee tegen privatisering water

De Uruguayanen vinden dat de drinkwaterdistributie voor altijd in handen van de staat moet blijven. Zes op tien van de Uruguayaanse kiezers heeft zondag in een referendum voor een grondwetswijziging gestemd die water als een publiek goed bestempelt. Uruguay zorgt met het nieuwe grondwetsartikel voor een wereldprimeur. Het is nu aan de nieuwe regering en het parlement om uit te maken of Spaanse ondernemingen die in het zuidoosten van het land de drinkwaterverdeling in handen hebben, hun biezen moeten pakken.