Latijns-Amerika in Beweging

Sabor Latino

vrijdag, 17 april 2015 14:33

Latin Lovers: Annemiek en Manuel

Annemiek en Manuel ontmoetten elkaar in 2012 in Argentinië, op het verjaardagsfeest van een gemeenschappelijke vriendin. Manuel studeerde gastronomie in Buenos Aires, Annemiek was in de stad voor een uitwisseling. Annemiek sprak toen nog niet echt Spaans, dus die avond spraken ze niet veel. Na een tijdje leerden ze elkaar beter kennen en gingen ze steeds vaker samen uit. Een paar maanden later begonnen ze als stel plannen te maken. Het was niet makkelijk volgens Manuel, maar “voor zulke gevoelens moet je strijden”. Annemiek kwam terug naar Nederland, maar besloot voor nog eens zes maanden naar Buenos Aires te gaan, waar ze gedurende die periode samenwoonden. Het was een testperiode voor de tijd die nu komt, want Manuel is net in Nederland aangekomen. Hij is helemaal klaar om zich onder te dompelen in de zo verschillende Nederlandse cultuur en die te leren begrijpen, met “veel positief denken en heel veel zin”. Met het thuisfront kan hij gelukkig contact houden via internet.

Annemiek Smits (23, Nederland) is sales and costumer support executive en Manuel Alfredo Cortes Gomez (30, Colombia) is grafisch artiest en kok.

Wat is het grootste cultuurverschil?
Annemiek: In het begin merkten we vooral dat als ik iets erg directs zei, Manuel me vroeg waarom ik hem aanviel. Maar dat lag soms ook aan mijn, toen nog, gebrekkige Spaans (lacht).
Manuel: Ik heb inderdaad gemerkt dat Nederlanders directer zijn dan Colombianen. Al is dat nooit echt een probleem geweest. Ik beschouw mezelf trouwens eerder als een wereldburger dan als een Colombiaan. Wel voel ik me erg verbonden met Colombia en ben ik trots op mijn land. Als er cultuurverschillen zijn, wil ik die eerder leren begrijpen. Ik moet wel toegeven dat Nederlanders in het algemeen afstandelijker zijn. Al geloof ik dat, zodra je bevriend bent, een vriendschap lang kan duren en gebaseerd is op eerlijkheid, wat ik bij Latino’s minder zie. Op straat hier merk ik ook dat er weinig geduld is. Latino’s kunnen meer genieten en nemen de tijd om dingen te doen, zoals eten presenteren. Nederlanders zijn functioneel ingesteld, wat ik goed vind, maar je moet ook kunnen ontspannen.

Wat is zijn/haar beste eigenschap?
Annemiek: Wat ik heel leuk vind aan Manuel is dat hij zo behulpzaam is. Hij staat voor iedereen klaar. Hij is ook erg betrouwbaar. Als hij je zijn woord geeft, kan je daarvan op aan. Daarnaast kan hij natuurlijk goed koken. Wat ik ook van hem heb geleerd, is me meer te ontspannen en leuke dingen te doen.
Manuel: Annemiek is heel lief; hoe ze zich uitdrukt, hoe ze met anderen omgaat. Ze zoekt altijd de dialoog op, al zijn er natuurlijk ook uitzonderingen. Ze is ook heel georganiseerd, wat ik heel belangrijk vind. Ze houdt me met mijn voeten op de grond. Ik beschouw haar ook als een vriendin aan wie ik alles kan vertellen.

Welke taal spreken jullie met elkaar?
Annemiek
: In het begin spraken we Engels, maar later begon ik Spaans te leren, met natuurlijk heel wat hulp van Manuel. Hij hielp me enorm door alles in de twee talen te zeggen.
Manuel: Nu spreken we wel nog een mix van Engels en Spaans, maar vooral Spaans. Afhankelijk van de situatie veranderen we, dus ik hoop dat we binnenkort ook Nederlands zullen spreken.

Hoe pas jij je aan aan de cultuur van de ander?
Annemiek: Toen ik in Colombia was, merkte ik dat families erg hecht zijn. Ik vond dat heel mooi om te zien, al ben ik zo gewend om mijn eigen leven te leiden, dat ik er wel aan moest wennen.
Manuel: Ik ben hier naartoe gekomen om bij Annemiek te zijn, maar natuurlijk wil ik ook professioneel gezien succesvol zijn. Om dat te bereiken wil ik de cultuur begrijpen en voor alles openstaan. Om in Nederland te kunnen wonen heb ik de inburgeringscursus afgerond, dus dat was al een eerste stap in de goede richting.

Waar zien jullie de toekomst?
Annemiek
: Niet in Nederland. Omdat in het buitenland wonen zo’n positieve ervaring voor mij was, wil ik dat nog eens doen. En dat gaan we ook doen. Niet meteen, maar dat komt nog wel.
Manuel: Nederland is duidelijk niet het paradijs. We hebben het er al uitvoerig over gehad en we zijn het erover eens dat we ooit nog elders zullen wonen. Ik wil graag mijn goeddraaiende zaak aan het strand, lekker warm, zoals zovelen. Maar nu zijn we dus even hier. Nederland is eigenlijk een verplicht tussenstation: Ik moest eerst hier naartoe komen om een visum te krijgen. Maar alles op zijn tijd, we komen er wel.

Reageer

  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <i> <strong> <b> <cite> <blockquote> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <h2> <h3> <h4> <hr>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.