Latijns-Amerika in Beweging

Sabor Latino

donderdag, 18 december 2014 13:39

Latin Lovers: Floortje en Manuel

Manuel’s ouders waren vluchtelingen, dus hij ook. Toen hij drie maanden was kwam hij naar Nederland. Zijn vader is Argentijn, zijn moeder Uruguayaanse. Toen de dictatuur in Uruguay afgelopen was, trok Manuel met zijn moeder in 1986 naar haar geboorteland terug. Daar woonde hij tien jaar, al een beetje beïnvloed door de Nederlandse cultuur. In 1996 kwam hij terug naar Nederland. Toch voelt hij zich meer een Latino die in Nederland woont, omdat hij hier meestal met Latino’s in aanraking komt. Ze leerden elkaar kennen via een vriend van Manuel. Hij dacht in het begin dat ze een “salsameisje” was. “Van die meisjes die op salsales zitten en die er op een obsessieve manier mee bezig zijn. Het eerste wat ze vragen is of je kan dansen.” Uiteindelijk bleek dat toch niet zo te zijn.. Ze kwamen elkaar weer tegen op “Qué pasa”, een feestje in de Melkweg, in 2005, waar de vonk dan toch oversloeg. Later namen ze samen alsnog salsalessen. Inmiddels wonen ze samen in Amsterdam en hebben ze een zoon van 2,5: Daniel.

Floortje Toll (36) promoveert aan de Universiteit Utrecht en Juan Manuel Tankoff (38) volgt een ICT-opleiding.

Wat is het grootste cultuurverschil?
Manuel: er zijn er verschillende, maar die zijn wel een beetje cliché. Ik ben nogal spontaan in afspraken maken, een Floortje weet het altijd al een paar dagen op voorhand. Haar ouders zijn extreem georganiseerd en dat vind ik wel apart.
Floortje: Ik heb een agenda aan de deur hangen, waar ik altijd dingen opschrijf, maar Manuel doet dat nooit. Ik denk dat de meeste verschillen vooral naar boven komen als we bij mijn Nederlandse vrienden of bij mijn familie zijn. Met z’n tweeën redden wij het best. Manuel is ook erg temperamentvol, terwijl ik eerder een bemiddelaar ben.

Wat is zijn / haar beste eigenschap?
Manuel
: moet ik over fysieke kenmerken praten? (lacht) Floortje is lief en erg vrijgevig.
Floortje: Wat ik het meest aan hem bewonder is dat hij erg standvastig is. Ik probeer altijd flexibel te zijn, en rekening te houden met wat anderen denken. Hij is ook heel eerlijk, zo eerlijk dat het soms zelfs een beetje pijn doet.

Welke taal spreken jullie met elkaar?
Manuel: die oorlog heb ik al lang verloren, het is gewoon Nederlands geworden. Floortje wil dat ik Spaans spreek tegen Daniel, maar ik vind het verwarrend om steeds te wisselen tussen de twee talen. Onze zoon wordt dus niet tweetalig opgevoed, maar zijn moment komt wel.
Floortje: We zijn ooit in het Spaans begonnen, maar nu spreken we al jaren Nederlands. Nu hebben we het gevoel dat we niet meer terug kunnen. Het voelt ook een beetje onnatuurlijk als ik nu Spaans tegen hem begin te spreken in de keuken bijvoorbeeld. Als Manuel boos wordt praat hij wel Spaans (lacht).

Hoe pas jij je aan aan de cultuur van de ander?
Manuel
: Het zijn van die kleine dingen. Als we naar haar familie gaan moet ik een sms sturen als we er aankomen. Dat irriteert me, het gaat in tegen mijn principes. Voor de rest doe ik hier gewoon mijn ding, zoals spontaan een biertje gaan drinken met mijn vrienden.
Floortje: Ik had al een tijdje in Latijns-Amerika gewoond voor ik Manuel kende dus ik had al een tikje van de molen gekregen. Wat voor mij echt nieuw was, was die barbecuecultuur. Van die enorme lappen vlees op de barbecue, terwijl ik het altijd gewend was om alle kleine stukjes vlees, per soort, geordend op het vuur te leggen. Ondertussen ben ik dat wel gewend en vind ik het zelfs leuker zo.

Waar zien jullie de toekomst?
Manuel: We gaan allebei wel een beetje mee met de flow. Als er zich weer een kans voordoet in Colombia vertrekken we misschien weer. Als we allebei een baan kunnen vinden in Uruguay kunnen we dat ook wel proberen, maar we hebben wel een paar voorwaarden.
Floortje: Ik zou het wel leuk vinden om weer een tijdje naar Colombia of Uruguay te gaan, ook omdat Daniel dan Spaans kan leren en voelen dat hij ook van daar is. We hebben ook een lapje grond in Uruguay, dus voor de verre toekomst kan het wat mij betreft ook daar. Ik ben er maar kort geweest, maar ik voelde me er gewoon fijn. Als ik er dingen over lees voel ik ook een soort van plaatsvervangende trots.

Reageer

  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <i> <strong> <b> <cite> <blockquote> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <h2> <h3> <h4> <hr>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.