Latijns-Amerika in Beweging

Politiek

Jazbeck, flickr.com
zondag, 19 april 2015 12:23

Mexico na zes maanden protest

Door: Bas Dikmans

Een veranderende strijd?

No están solos’ (Jullie zijn niet alleen), zo is te zien op een bord, omhoog gehouden door een Zapatista militant. Het scenario is een van de vele bijeenkomsten die trachten Mexico een stapje dichter bij democratie te brengen. Al snel na de vermissing van de 43 studenten van het Ayotzinapa college in de zuidelijke staat Guerrero verklaarde de EZLN (Ejército Zapatista de Liberación Nacional) zich aan de zijde te scharen van de ouders, familieleden en vrienden van de vermiste scholieren. De gebeurtenis vond ongeveer een half jaar geleden plaats en in het begin volgden nieuwszenders wereldwijd alle ontwikkelingen op de voet. Al snel kwamen er, in Europa althans, weer andere dingen in de schijnwerpers te staan. In Mexico ging de storm echter niet zo gauw liggen. Wat heeft zes maanden nationaal protest, verzet en mobilisering uiteindelijk opgeleverd? Niets, volgens de Zapatistas. “Ook al bevindt de natie zich te midden van een ‘storm’, grote veranderingen in de samenleving zijn tot nu toe nog niet aangericht”. 

‘Fue el estado’
“Als Zapatistas zien wij de zaken op onze manier, terwijl anderen het misschien anders zien”, zo wordt een mediaverklaring van de rebellengroep ingeluid, met als meest voorname boodschap dat er nieuwe manieren nodig zijn om een succesvol protest te leiden en de onderste steen naar boven te krijgen met betrekking tot Ayotzinapa. ‘Fue el estado’ (het was de staat) is een veelgehoorde kreet wanneer het gaat over dit nationale drama. President Peña Nieto en zijn mannen geven echter vooralsnog geen krimp. De groep Mexicanen die van de regering transparantie en openheid eist groeit met de dag, maar laatstgenoemde geeft aan het gebruik van geweld niet te schuwen om het protest in de kiem te smoren.

De vermeende beschuldiging dat de staat aandeel had in de massamoord op de studenten komt niet zomaar ui de lucht kwam vallen. De gebeurtenissen rond Ayotzinapa is het meest recente kraaltje aan een lange ketting van gruwelijkheden in Mexico, waarvan de algemene indruk is dat de staat geen schone handen heeft. Echter, de situatie is nu totaal anders, de bom is gebarsten. Het volk heeft er genoeg van. Het resultaat is een massale straatgang om opheldering en gerechtigheid te eisen. 

Verdedigers van mensenrechten wereldwijd, organisaties als Amnesty International en de Verenigde Naties, hebben vragen gesteld bij de verdwijning. Daarbij hebben ze ernstige kritiek geuit op het handelen van de Mexicaanse overheid. Het internationale protest, dat gevormd werd door een aantal internationale campagnes, online petities en massabijeenkomsten, heeft echter niet veel zoden aan de dijk gezet. Toch ligt volgens de EZLN de verandering over de grens. “De overheid blijft dezelfde vormen van onderdrukking gebruiken”, is te lezen in de persverklaring. De vrijheidsorganisatie probeert nu Mexicanen aan te sporen om zo veel mogelijk te appelleren aan organisaties in het buitenland voor steun in het gevecht om verandering.

Binnenlands protest
Toch blijft in Mexico een grote groep mensen elke dag protest voeren tegen de in hun ogen incapabele regering. Afgelopen week vond een tweede Convención Nacional Popular plaats (de eerste werd gehouden op 5 en 6 februari dit jaar), waar meer dan 200 afgevaardigden van verschillende organisaties bijeenkwamen om hun steun te betuigen aan de ouders van ‘los 43’. Ook werd er opgeroepen tot een boycot van de komende parlementsverkiezingen, die gepland staan op 7 juni. 

Vidolfo Rosales, advocaat van alle 43 studenten sprak op deze bijeenkomst uit tot dit besluit te zijn gekomen, omdat ‘het enige waar deze verkiezingen naartoe zullen leiden, het overleveren van steeds meer politieke macht aan de narcotraficantes is’, waarna hij zijn speech direct richtte aan Peña Nieto en zijn overheidsambtenaren.  “Waarom moeten wij stemmen voor narcos en daardoor deze instituties in stand houden? En verder, waarom  verplicht je Mexicaanse burgers om mee te doen in een corrupt systeem van criminelen?’ Alsof hij de persverklaring van de EZLN al gelezen had sloot hij af met een smeekbede aan president Barack Obama, om de controle op transnationale overeenkomsten over mensenrechten aan te scherpen.

De strijd gaat door
Uit de massale aanwezigheid van individuen en vertegenwoordigers van organisaties op de conventie blijkt dat de protesten in Mexico van een dergelijk formaat zijn, dat het onwaarschijnlijk lijkt dat ze snel zullen verdwijnen. “No estamos solos”, laat Rosales weten, namens de familieleden van de vermiste studenten, en stuurt daarmee dezelfde boodschap de wereld in als degene die de Zapatistas willen uitdragen. Ook al is er in het afgelopen half jaar weinig veranderd in de zaak Ayotzinapa, honderden Mexicaanse protestanten zijn bereid om nieuwe manieren te ontdekken om de overheid ter verantwoording te roepen. Op 30 april is er een mars georganiseerd in Chilpancingo, Guerrero, een dag later een megamars in Mexico stad. Op 11 mei zullen twee grote stoeten de route afleggen naar Mexico Stad, de een vanaf Navojoa, in de staat Sonora, en de andere vanuit Chiapas. 

Op 25 april wordt er op het International Institute of Social Studies in Den Haag een bijeenkomst georganseerd door de groep die hier in Nederland betrokken is bij Ayotzinapa. Aan de hand van een presentatie over de 'Militarisatie van de grens tussen de VS en Mexico' zullen ze in gesprek gaan over het geweld in de Mexicaanse samenleving. Op zondag 17 mei is er ook een protestactie op de Dam, in het kader van een Europese tour die ook via onder andere Londen, Berlijn en Brussel gaat, met daarna een benefietdiner in OT301. Voor meer informatie zie: http://noticias.nl/agenda/ayotzinapa-tour-nederland. 

 

Reageer

  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <i> <strong> <b> <cite> <blockquote> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <h2> <h3> <h4> <hr>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.