Latijns-Amerika in Beweging

Rubriek Cultuur

Inhoud syndiceren
11 november 2015

IDFA 2015

Het documentairefestival is terug, met ook dit jaar weer een hoop docu's over en vanuit Latijns-Amerika! Van 18 tot en met 29 november in Amsterdamse bioscopen.
9 november 2015

“Favela is geen probleem, maar oplossing”

Jochem Oomen
Volgens de Engelse auteur Justin McGuirk zijn de Latijns-Amerikaanse sloppenwijken een begin van stedelijkheid. Bewoners bouwen er hun eigen huizen en creëren er hun eigen voorzieningen. Volgende stap is om deze clandestiene nederzettingen te verbinden met de officiële stad. In het interessante boek Radical Cities beschrijft de spitsvondige auteur hoe dat kan met behulp van kabelbanen, architecturale interventies en zelforganisaties in Zuid-Amerika en Mexico.
28 augustus 2015

‘Zij hebben de cultuur niet uitgevonden’

In de film Que horas ela volta?, die afgelopen week tijdens het World Cinema Festival draaide, zien we thema’s die in het hedendaagse Brazilië spelen. Noticias sprak regisseuse Anna Muylaert over au-pairs (domesticas), cultuur, sociale ongelijkheid en empowerment. 
24 augustus 2015

Sombra di Koló: Curaçao praat eindelijk over raciale ongelijkheid

Anna Ensing
“Op Curaçao ben ik een wit meisje, in Amerika ben ik zwart, in Nederland een onbestemde allochtoon.” Antropologe Angela Roe heeft een Curaçaose moeder en een Nederlandse vader. Haar documentaire Sombra de Koló gaat over haar onderzoek naar huidskleur en ras op Curaçao. Kleur doet er nog steeds toe op Curaçao, concludeert ze, maar mensen praten er heel moeizaam over.
23 augustus 2015

Sprankje hoop bij moegestreden Cubanen

Dat Cubanen dol zijn en trots op hun nationale cinema, is bekend. En dat ze in hun aanhoudende isolement vooral nationale filmproducties kunnen zien ook; in het verleden bekende parels zoals Memorias del Subdesarrollo en Fresa y Chocolate (van Tomás  Gutiérrez Alea), Viva Cuba (Juan Carlos Cremata), en Guantanamera (Juan Carlos Tabío). Tijdens en na de revolutie werd de filmindustrie volop gesteund en filmmakers hadden relatieve vrijheid in hun uitingen.
29 juli 2015

Juanes is Loco de Amor

Juanes speelt deze zomer op verschillende locaties in Europa en de VS tijdens zijn tournee Loco de Amor, naar zijn gelijknamige album. Zondag 12 juli was Paradiso aan de beurt.
12 juni 2015

Nieuwe single Ana Tijoux met feministische boodschap

Afgelopen week was er een massale demonstratie in Buenos Aires tegen het alsmaar toenemende seksueel en huishoudelijk geweld tegen vrouwen in Argentinië. Aanleiding van deze protesten was de dood van zowel een 14-jarig zwanger meisje die door haar vriend was doodgeslagen als die van een kleuterlerares wiens keel door haar brute man werd doorgesneden in het bijzijn van haar klas.
19 mei 2015

Eduardo Galeano gaf Latijns-Amerika een Latijns geweten

'De arbeid is internationaal zo verdeeld dat sommige landen zich specialiseren in winnen en andere in verliezen. Ons deel van de wereld, dat tegenwoordig Latijns-Amerika heet, was er al vroeg bij: het is zich gaan specialiseren in verliezen sinds het moment, lang geleden, dat de Europeanen van de Renaissance de oceaan overstaken en hun tanden in haar keel zetten.'
18 maart 2015

Murcof luister je in het donker

Ooit werd Murcof eens beschreven als de meest atypische muzikant uit Mexico. Murcof maakt namelijk muziek die zich het best laat omschrijven als een kruisbestuiving tussen minimalistische elektronica en moderne klassieke muziek. Hij wordt geschaard in het abstracte ambient muziekgenre. Een elektronische muziekstijl die bestaat uit rustige, lang uitgesponnen kleurklanken die vaak een hypnotiserende werking heeft op zijn luisteraars.
5 maart 2015

Chili eert zangeres Violeta Parra met museum

Fans van zangeres Violeta Parra moeten nog even geduld hebben maar als alles volgens plan gaat, opent binnenkort het Violeta Parra-museum haar deuren in het centrum van Santiago de Chili. Daarmee is er na twee decennia debatteren eindelijk een passend eerbetoon aan de Chileense Edith Piaf die haar geheel eigen stempel heeft gedrukt op het Latijns-Amerikaanse culturele erfgoed.