Latijns-Amerika in Beweging

Rubriek Cultuur

Inhoud syndiceren
5 februari 2016

'De stilte zegt alles'

Het Colombiaanse zwijgende drama Oscuro Animal dingt op het International Film Festival Rotterdam mee naar de prestigieuze Tiger Award. De film volgt drie vrouwen die op de vlucht zijn voor geweld: een boerin, een soldaat en een vrouw die als seksslaaf door een van de milities gevangen wordt gehouden. Hun persoonlijke situatie is symbolisch voor een land dat al decennia lang in de greep is van een wrede interne oorlog. Noticias sprak met filmmaker Felipe Guerrero over zijn speelfilmdebuut en de situatie in Colombia.
1 februari 2016

Argentijnse vrouwen in conflict met schoonheidsideaal

Las Lindas maakt deel uit van het ID: GENDER.NET programma van het IFFR, een programma waarin films, interactieve installaties en performances zijn opgenomen die elk op eigen wijze genderidentiteit behandelen. Zo ook Las Lindas.Het debuut van de Argentijnse Melisa Liebenthal is een intiem portret waarin ze zich afvraagt hoe het vrouwelijke gender geconstrueerd wordt. Waarom is mooi zijn zo belangrijk? Waarom word ik voor man aangezien? Wat betekent het om vrouw te zijn, welke verwachtingen horen daarbij, en vooral, wat als je daar niet aan voldoet?
2 december 2015

El Botón de Nácar: aanklacht tegen straffeloosheid Chili

Jochem Oomen
De adembenemende mooie kustlijn van Chili was honderden jaren lang het decor van misdaden tegen de menselijkheid en straffeloosheid. De documentaire El Botón de Nácar stelt dit aan de kaak door enerzijds te focussen op de Chileense kust en anderzijds door overlevenden van massamoorden aan het woord te laten. Het resultaat is een beklemmende filmervaring die je niet snel zult vergeten.
11 november 2015

IDFA 2015

Het documentairefestival is terug, met ook dit jaar weer een hoop docu's over en vanuit Latijns-Amerika! Van 18 tot en met 29 november in Amsterdamse bioscopen.
9 november 2015

“Favela is geen probleem, maar oplossing”

Jochem Oomen
Volgens de Engelse auteur Justin McGuirk zijn de Latijns-Amerikaanse sloppenwijken een begin van stedelijkheid. Bewoners bouwen er hun eigen huizen en creëren er hun eigen voorzieningen. Volgende stap is om deze clandestiene nederzettingen te verbinden met de officiële stad. In het interessante boek Radical Cities beschrijft de spitsvondige auteur hoe dat kan met behulp van kabelbanen, architecturale interventies en zelforganisaties in Zuid-Amerika en Mexico.
28 augustus 2015

‘Zij hebben de cultuur niet uitgevonden’

In de film Que horas ela volta?, die afgelopen week tijdens het World Cinema Festival draaide, zien we thema’s die in het hedendaagse Brazilië spelen. Noticias sprak regisseuse Anna Muylaert over au-pairs (domesticas), cultuur, sociale ongelijkheid en empowerment. 
24 augustus 2015

Sombra di Koló: Curaçao praat eindelijk over raciale ongelijkheid

Anna Ensing
“Op Curaçao ben ik een wit meisje, in Amerika ben ik zwart, in Nederland een onbestemde allochtoon.” Antropologe Angela Roe heeft een Curaçaose moeder en een Nederlandse vader. Haar documentaire Sombra de Koló gaat over haar onderzoek naar huidskleur en ras op Curaçao. Kleur doet er nog steeds toe op Curaçao, concludeert ze, maar mensen praten er heel moeizaam over.
23 augustus 2015

Sprankje hoop bij moegestreden Cubanen

Dat Cubanen dol zijn en trots op hun nationale cinema, is bekend. En dat ze in hun aanhoudende isolement vooral nationale filmproducties kunnen zien ook; in het verleden bekende parels zoals Memorias del Subdesarrollo en Fresa y Chocolate (van Tomás  Gutiérrez Alea), Viva Cuba (Juan Carlos Cremata), en Guantanamera (Juan Carlos Tabío). Tijdens en na de revolutie werd de filmindustrie volop gesteund en filmmakers hadden relatieve vrijheid in hun uitingen.
29 juli 2015

Juanes is Loco de Amor

Juanes speelt deze zomer op verschillende locaties in Europa en de VS tijdens zijn tournee Loco de Amor, naar zijn gelijknamige album. Zondag 12 juli was Paradiso aan de beurt.
12 juni 2015

Nieuwe single Ana Tijoux met feministische boodschap

Afgelopen week was er een massale demonstratie in Buenos Aires tegen het alsmaar toenemende seksueel en huishoudelijk geweld tegen vrouwen in Argentinië. Aanleiding van deze protesten was de dood van zowel een 14-jarig zwanger meisje die door haar vriend was doodgeslagen als die van een kleuterlerares wiens keel door haar brute man werd doorgesneden in het bijzijn van haar klas.