Latijns-Amerika in Beweging

Rubriek Cultuur

Inhoud syndiceren
16 mei 2017

Debat – Latin-America to be continued!

Debat – Latin-America to be continued! 16.00-18.00 Filmzaal 2e etage, OT301, Amsterdam. Nederlands gesproken. We blikken terug en vooruit op media, activisme en ondernemerschap in Latijns-Amerika. Hoe nu verder met Latijns-Amerika in Nederland? Panel 1: Media – Interviewer: Fernando Cabrera von Boeck (Journalist) Met: Ruby Sanders & Carmen Gimenez (www.consentido.nl) [nieuwsplatform, diepgang, vermaak], Edwin Koopman (www.edwinkoopman.nl) [analyse, journalistiek, internationaal] en Pablo Eppelin (www.noticias.nl) [sociale media, verhalen, journalistiek]
26 februari 2017

Sindicato Sonico bezingt het leven van de migrant

Jochem Oomen
Hoe kun je achtereenvolgens rock, merengue, salsa en ska spelen en ervoor zorgen dat het als een geheel blijft klinken? Door het feestelijk te houden en het te voorzien van geëngageerde teksten. Dit geheime recept passen de bandleden van Sindicato Sonico toe op hun nieuwe cd. Deze klinkt niet alleen zeer vrolijk en dansbaar, maar raakt ook gevoelige snaren over het leven van de migrant. Tijd voor een gesprek met frontman Rockman Santos en trombonist Loes Minnebo.
31 januari 2017

Voyeurs, werknomaden en ingebeelde vorsten

In de kortfilmcompetitie van het 46e IFFR won de Colombiaanse filmmaker Jorge Cadena afgelopen zondag een van de drie Hivos Tiger Awards voor zijn korte film El cuento de Antónia. In de hoofdcompetitie, waarvan de winnaar aan het eind van deze week bekend wordt gemaakt, zijn nog eens drie Latijns-Amerikaanse (co)producties genomineerd voor een Tiger Award.
1 december 2016

Imaginaire biopic over Pablo Neruda is vooral verbaal en visueel sterk

Met Neruda levert de Chileense regisseur Pablo Larraín zijn zesde speelfilm af, waarvan No (2012) en El Club (2015) in Nederland de bekendste zijn. Luis Gnecco (El Club) speelt de Chileense dichter en senator voor de Communistische Partij, Pablo Neruda. De film speelt zich af in 1948 en 1949 wanneer communisten worden vervolgd en Neruda door president Videla is afgezet en onderduikt. Neruda is wat regisseur Larraín een ‘valse biopic’ noemt.
29 augustus 2016

Hoe duur was de medaille?

Colombianen van Afrikaanse afkomst wonnen goud en zilver bij de huidige Olympische Spelen in Rio 2016. De overwinningen van Afro-Colombianen zijn een belangrijk reden voor de Colombiaanse nationale trots. Maar ze brengen ook aandacht voor de moeilijke economische en sociale toestanden van deze spelers en de Afro-Colombiaanse bevolking in het algemeen.
14 augustus 2016

De Leeuwinnen en Leeuwen hebben honger naar een medaille in Rio

Een advies aan de Nederlandse hockeyfans voor de finaleweek van de Olympische Spelen: let op Argentinië! Nu de Spelen op eigen continent zijn, zullen de Argentijnse hockeyteams van zowel de vrouwen als de mannen ongetwijfeld boven zichzelf uitstijgen. Samen met onder andere Nederland en Australië vormen ze de grote medaillekandidaten. Dit is opmerkelijk, zeker gezien het feit dat in buurland Brazilië de hockeysport zowat niet bestaat. Hoe komt het eigenlijk dat hockey zo populair is in Argentinië?Van Palín naar hockey
21 juli 2016

Kleine verhalen voor het grote doek

Twee Latijns-Amerikaanse films krijgen deze zomer een bescheiden uitbreng in de Nederlandse filmtheaters onder het banier van Previously Unreleased. Afkomstig uit de buurlanden Uruguay en Paraguay staan ze beide in een traditie van kleine, intieme verhalen: historias mínimas.
17 juli 2016

Een cowboy met een fashion fetish

Eind deze maand komt Neon Bull uit, nu al mijn favoriete Latijns-Amerikaanse film van het jaar. Verwar hem niet met het bijna gelijktijdig uitgebrachte The Neon Demon, die naar verwachting de tongen flink zal losmaken. Het is te hopen dat dit de aandacht niet wegneemt van zijn minder schreeuwerige, maar minstens zo gedurfde bijna-naamgenoot uit Brazilië. 
29 mei 2016

Peruaanse keuken is volks en hip

De Peruaanse keuken is de laatste jaren steeds populairder aan het worden in de Belgische hoofdstad. Na de restaurantjes en eettentjes op de markten heeft deze zelfs zijn eigen food festival. Daar moest ik meer van weten. Ik dronk er Inca Kola, at er escabeche de pollo en stond er lang in de rij voor de pisco sour, de nationale drank van Peru. Ondanks het hippe imago van deze Zuid-Amerikaanse keuken was het festival vooral volks en gezellig.
13 mei 2016

Gletsjer in Bolivia is gesmolten, gevolgen mogelijk desastreus

Jochem Oomen
De gletsjer en de sneeuw boven de hoofdstad La Paz zijn al zeven jaar verdwenen, de skilift is al jaren werkeloos. Toch blijft skiliftbediener Samuel dagelijks vanuit de stad naar zijn oude werkplek wandelen en bidt hij tot de berggoden in de hoop dat de sneeuw terugkeert. Cineast en milieu-activist Pieter Van Eecke volgde deze man een tijd. Het resultaat is de mooie documentaire “Samuel in the clouds”, die niet alleen laat zien wat klimaatverandering met een mens kan doen, maar ook aanstipt dat de regio minder vruchtbaar kan worden.