Latijns-Amerika in Beweging

Rubriek Cultuur

Inhoud syndiceren
21 juli 2016

Kleine verhalen voor het grote doek

Twee Latijns-Amerikaanse films krijgen deze zomer een bescheiden uitbreng in de Nederlandse filmtheaters onder het banier van Previously Unreleased. Afkomstig uit de buurlanden Uruguay en Paraguay staan ze beide in een traditie van kleine, intieme verhalen: historias mínimas.
17 juli 2016

Een cowboy met een fashion fetish

Eind deze maand komt Neon Bull uit, nu al mijn favoriete Latijns-Amerikaanse film van het jaar. Verwar hem niet met het bijna gelijktijdig uitgebrachte The Neon Demon, die naar verwachting de tongen flink zal losmaken. Het is te hopen dat dit de aandacht niet wegneemt van zijn minder schreeuwerige, maar minstens zo gedurfde bijna-naamgenoot uit Brazilië. 
29 mei 2016

Peruaanse keuken is volks en hip

De Peruaanse keuken is de laatste jaren steeds populairder aan het worden in de Belgische hoofdstad. Na de restaurantjes en eettentjes op de markten heeft deze zelfs zijn eigen food festival. Daar moest ik meer van weten. Ik dronk er Inca Kola, at er escabeche de pollo en stond er lang in de rij voor de pisco sour, de nationale drank van Peru. Ondanks het hippe imago van deze Zuid-Amerikaanse keuken was het festival vooral volks en gezellig.
13 mei 2016

Gletsjer in Bolivia is gesmolten, gevolgen mogelijk desastreus

Jochem Oomen
De gletsjer en de sneeuw boven de hoofdstad La Paz zijn al zeven jaar verdwenen, de skilift is al jaren werkeloos. Toch blijft skiliftbediener Samuel dagelijks vanuit de stad naar zijn oude werkplek wandelen en bidt hij tot de berggoden in de hoop dat de sneeuw terugkeert. Cineast en milieu-activist Pieter Van Eecke volgde deze man een tijd. Het resultaat is de mooie documentaire “Samuel in the clouds”, die niet alleen laat zien wat klimaatverandering met een mens kan doen, maar ook aanstipt dat de regio minder vruchtbaar kan worden.
25 april 2016

Transit Havana: Cubaanse transgenders in beeld

De documentaire Transit Havana van de Nederlandse regisseur Daniel Abma komt precies op het juiste moment. Na de aankondiging van de toenadering tussen de Verenigde Staten en Cuba, wat onder andere resulteerde in het recentelijk historisch bezoek van president Obama aan Cuba, vormen de langzame veranderingen op het eiland daar het gesprek van de dag. 
28 maart 2016

De Braziliaanse regenwoudmetal van Sepultura

In maart 1996 verblufte de Braziliaanse band Sepultura de metalwereld met hun album Roots. Een plaat waarvan de muziek werd gelauwerd voor zijn geslaagde kruisbestuiving tussen twee ver uiteenlopende muziekstijlen: agressieve metal met dansende gitaren en tribale volksmuziek. Een nieuw geluid dat zich waarschijnlijk het beste liet omschrijven als 'regenwoudmetal'.
27 februari 2016

Het heft in eigen handen nemen

"De drugskartels verwoesten beide landen", aldus Tim Foley, een ex-drugsverslaafde Amerikaanse veteraan, refererend aan de verwoestende sporen die dankzij de drugskartels zijn ontstaan in zowel Mexico als de Verenigde Staten. In de zinderende documentaire Cartel Land portretteert filmmaker Matthew Heineman twee personen die  elk op hun eigen manier  buiten de regering om strijden tegen de gevolgen van drugshandel. Foley in de woestijn van Arizona en Dr. José Mireles in de Mexicaanse provincie bekend om haar schitterende vlinders; Michoacán.
18 februari 2016

Over feiten en fictie, kunst en tanden

Anna Ensing
Gustavo Sánchez Sánchez, alias Snelweg, is naar eigen zeggen de beste veilingmeester ter wereld. Hij verzamelt en veilt niet alleen voorwerpen, maar ook en vooral de verhalen daarachter. Die geven de voorwerpen betekenis en waarde. Hij noemt deze manier van veilen de ‘allegorische methode’. 
17 februari 2016

Verloren Amazoneparadijs in helder zwart-wit

Op 28 februari worden de Oscars uitgereikt, en het goede nieuws is dat voor het eerst een Colombiaanse film het tot de nominaties voor Beste niet–Engelstalige film heeft geschopt. Tegelijk is El abrazo de la serpiente bij voorbaat een gemiste kans als het gaat om de manier waarop de film de aandacht vestigt op de Westerse ontginning van het Amazonegebied, en de gevolg daarvan voor de inheemse bevolking.
5 februari 2016

'De stilte zegt alles'

Het Colombiaanse zwijgende drama Oscuro Animal dingt op het International Film Festival Rotterdam mee naar de prestigieuze Tiger Award. De film volgt drie vrouwen die op de vlucht zijn voor geweld: een boerin, een soldaat en een vrouw die als seksslaaf door een van de milities gevangen wordt gehouden. Hun persoonlijke situatie is symbolisch voor een land dat al decennia lang in de greep is van een wrede interne oorlog. Noticias sprak met filmmaker Felipe Guerrero over zijn speelfilmdebuut en de situatie in Colombia.