Latijns-Amerika in Beweging

Rubriek Cultuur

Inhoud syndiceren
29 juli 2015

Juanes is Loco de Amor

Juanes speelt deze zomer op verschillende locaties in Europa en de VS tijdens zijn tournee Loco de Amor, naar zijn gelijknamige album. Zondag 12 juli was Paradiso aan de beurt.
12 juni 2015

Nieuwe single Ana Tijoux met feministische boodschap

Afgelopen week was er een massale demonstratie in Buenos Aires tegen het alsmaar toenemende seksueel en huishoudelijk geweld tegen vrouwen in Argentinië. Aanleiding van deze protesten was de dood van zowel een 14-jarig zwanger meisje die door haar vriend was doodgeslagen als die van een kleuterlerares wiens keel door haar brute man werd doorgesneden in het bijzijn van haar klas.
19 mei 2015

Eduardo Galeano gaf Latijns-Amerika een Latijns geweten

'De arbeid is internationaal zo verdeeld dat sommige landen zich specialiseren in winnen en andere in verliezen. Ons deel van de wereld, dat tegenwoordig Latijns-Amerika heet, was er al vroeg bij: het is zich gaan specialiseren in verliezen sinds het moment, lang geleden, dat de Europeanen van de Renaissance de oceaan overstaken en hun tanden in haar keel zetten.'
18 maart 2015

Murcof luister je in het donker

Ooit werd Murcof eens beschreven als de meest atypische muzikant uit Mexico. Murcof maakt namelijk muziek die zich het best laat omschrijven als een kruisbestuiving tussen minimalistische elektronica en moderne klassieke muziek. Hij wordt geschaard in het abstracte ambient muziekgenre. Een elektronische muziekstijl die bestaat uit rustige, lang uitgesponnen kleurklanken die vaak een hypnotiserende werking heeft op zijn luisteraars.
5 maart 2015

Chili eert zangeres Violeta Parra met museum

Fans van zangeres Violeta Parra moeten nog even geduld hebben maar als alles volgens plan gaat, opent binnenkort het Violeta Parra-museum haar deuren in het centrum van Santiago de Chili. Daarmee is er na twee decennia debatteren eindelijk een passend eerbetoon aan de Chileense Edith Piaf die haar geheel eigen stempel heeft gedrukt op het Latijns-Amerikaanse culturele erfgoed.
17 januari 2015

Chico Buarque de Hollanda – Herinneringen aan Rio

De Braziliaanse artiest Chico Buarque de Hollanda werd onlangs zeventig. De legendarische vertolker van de Música Popular Brasileira legde zich de afgelopen jaren vooral toe op het schrijverschap. In 'Herinneringen aan Rio' duikt hij in het verleden van een adellijke familie en de voormalige hoofdstad van Brazilië. Het werd door de lezers van het Braziliaanse dagblad 'O Globo' verkozen tot beste boek van 2009. Tijd om herinneringen op te halen aan een bijzonder boek en de geboortestad van de schrijver.
17 december 2014

Robin Hood in het Braziliaanse vuil

Eric Crouse
Wanneer de jonge vuilnissorteerder Raphael op een dag een gevulde portemonnee in het vuilnis aantreft krijgt zijn leven een bizarre wending.
18 november 2014

Fiesta Latina

Ter ere van het 10-jarige bestaan van Stichting Juntos Contigo wordt er een Fiesta Latina georganiseerd met muziek, dansworkshops, drankjes en optredens. Stichting Juntos Contigo biedt jongeren die opgroeien aan de rand van de grootste vuilnisbelt in Nicaragua een kans om een toekomst op te bouwen. De entree betreft €10, inclusief een welkomstdrankje en dansworkshops! Het geld van de entree gaat geheel naar de stichting.
28 oktober 2014

Kunstprijs voor inheemse plantenexpert

Als stamoudste van de Nonuya-indianen leefde Abel Rodríguez jarenlang in het kwetsbare Amazonegebied en vergaarde daar unieke kennis over de planten en ecologische systemen. Als gevolg van toenemende gewapende conflicten werden Abel en zijn familie in de jaren negentig genoodzaakt om naar Bogotá te verhuizen. Daar begon hij vanuit zijn herinneringen tekeningen en schilderijen over de plantensoorten te maken. Zijn kunstwerken brengen de beelden vanuit zijn geheugen over op papier en geven de kennis weer die de Nonuya-indianen hebben van het milieu waarin zij leven.
29 september 2014

Den Haag memoreert Gabriel García Márquez

Bas Dikmans
Gabriel García Márquez heeft geen introductie nodig. De Colombiaanse schrijver behoort sinds de publicatie van zijn boek cien años de soledad (honderd jaar eenzaamheid) in de late jaren ’60 tot de crème de la crème van de wereldliteratuur. In literair opzicht was Márquez een magisch realist, vanuit politiek oogpunt was hij progressief-links. Op 17 april 2014 overleed de populaire schrijver in Mexico-Stad.