Latijns-Amerika in Beweging

Rubriek Cultuur

Inhoud syndiceren
13 april 2014

Zoé zingt over sterren, planeten en de liefde

Zoé is sinds 2000 de meest toonaangevende en erkende alternatieve rockgroep van Mexicaanse bodem. Onlangs werd het vijfde
11 april 2014

Interview Alek Riquelme - DIT

We interviewed Chilean Alek Riquelme, director of DIT (Do It Together) in our bakfiets. DIT is a documentary, coming out soon, about a “growing group which creates new content and organizes events, bringing together all kinds of people who like and make honest and independent art.” During the process of making the documentary, a widespread network of filmmakers, designers, musicians, audio engineers, venues, etc., was created.
10 april 2014

Summer School: Democracy, slavery and the decolonial option

Today, the idea of “democracy” that was globalized through European imperial expansions is no longer the only way to conceive and organize harmonic and convivial societies. The democratic disconnect is obvious across the planet from Latin America to Eastern Europe and its borders (e.g., the events in Ukraine that show the limits of democracy as we know it). Why is western democracy failing?
10 april 2014

Sabor Latino: Torta tres leches

In de vijf weken dat mijn moeder bij ons logeerde om haar eerste kleindochter te ontmoeten, werd ik herinnerd aan een van de meest typerende kenmerken van ons Bolivianen (en waarschijnlijk van de meeste Latijns-Amerikanen): wij houden van zoet. De suikerpot is telkens leeg, de repen chocola worden een na de ander verslonden en er is altijd een passende gelegenheid (verjaardag, kraambezoek, gewoon een zondag, een regenachtige dag) om iets zoets uit de keuken te toveren met bijpassende ohhhhh’s en aaahhhh’s van onze veel soberdere en zoet vrezende Nederlandse slachtoffers.
9 april 2014

Reclaim the Seeds

Op 8 en 9 maart vond in Groningen het Reclaim the Seeds-weekend plaats. Noticias interviewde de Colombiaanse activisten Antonio, Alba en Cynthia. In 2010 ondertekende Colombia namelijk een vrijhandelsverdrag met de Verenigde Staten. Als voorwaarde voor de implementatie werd in 2012 de 'Internationale Conventie ter Bescherming van Nieuwe Plantenrassen' (UPOV 91) erkend. Het Colombiaanse Instituut voor Landbouw en Visserij (ICA) legde, ook in het licht van dat verdrag, resolutie 970 op, die kortweg bepaalt dat alleen geregistreerde en gecertificeerde zaden gebruikt mogen worden.
24 maart 2014

Sabor Latino: Vegetarische pastel de quinoa

Wat maak je klaar als je een Boliviaanse avond organiseert? Ik dacht meteen aan quinoa en rende naar de supermarkt. Op mijn reis door de Boliviaanse hoogvlakten had ik genoeg velden zien voorbijglijden met de opvallende oranjerode pluimen wuivend in de wind; ik at het in een heerlijke pastel toen ik uitkeek over het Titicacameer, of in een soepje vooraf in één van de restaurantes vegetarianos in La Paz. Bolivia is immers de grootste quinoaproducent en -exporteur ter wereld, al vind je de gouden plant ook in Peru, Colombia, Ecuador, Chili en Argentinië.
21 maart 2014

Mexicaanse vrouwelijke mariachi's provoceren machocultuur

Mariachi – de onbetwiste Mexicaanse volksmuziek- wordt traditioneel opgevoerd door mannen. Maar een nieuwe generatie vrouwelijke mariachi’s bewijst dat Mexicaanse vrouwen net zo goed kunnen zingen en spelen als hun mannelijke tegenhangers.
11 maart 2014

De stilte verbreken op internationale vrouwendag

Suzan Goes
Op internationale vrouwendag lanceerde Lenny Schouten, cultureel antropologe die afgestudeerd is aan de Universiteit Utrecht, haar roman "De Wetten van de Stilte". Met dit boek wil zij de vrouwen die slachtoffer zijn geworden van seksueel geweld in het Colombiaanse conflict een stem geven.
7 maart 2014

Sabor Latino: Açaí na tigela

Een paar weken Brazilië zetten de dingen voor een Hollands meisje weer even goed in perspectief. Ontnuchterend. Natuurlijk kun je een paar complimenten verwachten over je mooie blauwe ogen, en zijn mensen verwelkomend en enthousiast over je bezoek, maar uiteindelijk beklijven ook de meewarige blikken wanneer je je op de dansvloer waagt of als je met je Portuñol da Holanda een gesprek probeert te voeren. En dan zijn er de Braziliaanse vrouwen.
20 februari 2014

Sabor Latino: Tamales en Humitas

Anna Ensing
Er zijn van die gerechten die je in heel Latijns-Amerika tegenkomt, zij het in verschillende versies. In elk land presenteren de bewoners het gerecht vervolgens als origineel en typisch van die plek. De ‘tamal’ is zo’n gerecht.