Latijns-Amerika in Beweging

Rubriek Cultuur

Inhoud syndiceren
18 maart 2015

Murcof luister je in het donker

Ooit werd Murcof eens beschreven als de meest atypische muzikant uit Mexico. Murcof maakt namelijk muziek die zich het best laat omschrijven als een kruisbestuiving tussen minimalistische elektronica en moderne klassieke muziek. Hij wordt geschaard in het abstracte ambient muziekgenre. Een elektronische muziekstijl die bestaat uit rustige, lang uitgesponnen kleurklanken die vaak een hypnotiserende werking heeft op zijn luisteraars.
5 maart 2015

Chili eert zangeres Violeta Parra met museum

Fans van zangeres Violeta Parra moeten nog even geduld hebben maar als alles volgens plan gaat, opent binnenkort het Violeta Parra-museum haar deuren in het centrum van Santiago de Chili. Daarmee is er na twee decennia debatteren eindelijk een passend eerbetoon aan de Chileense Edith Piaf die haar geheel eigen stempel heeft gedrukt op het Latijns-Amerikaanse culturele erfgoed.
17 januari 2015

Chico Buarque de Hollanda – Herinneringen aan Rio

De Braziliaanse artiest Chico Buarque de Hollanda werd onlangs zeventig. De legendarische vertolker van de Música Popular Brasileira legde zich de afgelopen jaren vooral toe op het schrijverschap. In 'Herinneringen aan Rio' duikt hij in het verleden van een adellijke familie en de voormalige hoofdstad van Brazilië. Het werd door de lezers van het Braziliaanse dagblad 'O Globo' verkozen tot beste boek van 2009. Tijd om herinneringen op te halen aan een bijzonder boek en de geboortestad van de schrijver.
17 december 2014

Robin Hood in het Braziliaanse vuil

Eric Crouse
Wanneer de jonge vuilnissorteerder Raphael op een dag een gevulde portemonnee in het vuilnis aantreft krijgt zijn leven een bizarre wending.
18 november 2014

Fiesta Latina

Ter ere van het 10-jarige bestaan van Stichting Juntos Contigo wordt er een Fiesta Latina georganiseerd met muziek, dansworkshops, drankjes en optredens. Stichting Juntos Contigo biedt jongeren die opgroeien aan de rand van de grootste vuilnisbelt in Nicaragua een kans om een toekomst op te bouwen. De entree betreft €10, inclusief een welkomstdrankje en dansworkshops! Het geld van de entree gaat geheel naar de stichting.
28 oktober 2014

Kunstprijs voor inheemse plantenexpert

Als stamoudste van de Nonuya-indianen leefde Abel Rodríguez jarenlang in het kwetsbare Amazonegebied en vergaarde daar unieke kennis over de planten en ecologische systemen. Als gevolg van toenemende gewapende conflicten werden Abel en zijn familie in de jaren negentig genoodzaakt om naar Bogotá te verhuizen. Daar begon hij vanuit zijn herinneringen tekeningen en schilderijen over de plantensoorten te maken. Zijn kunstwerken brengen de beelden vanuit zijn geheugen over op papier en geven de kennis weer die de Nonuya-indianen hebben van het milieu waarin zij leven.
29 september 2014

Den Haag memoreert Gabriel García Márquez

Bas Dikmans
Gabriel García Márquez heeft geen introductie nodig. De Colombiaanse schrijver behoort sinds de publicatie van zijn boek cien años de soledad (honderd jaar eenzaamheid) in de late jaren ’60 tot de crème de la crème van de wereldliteratuur. In literair opzicht was Márquez een magisch realist, vanuit politiek oogpunt was hij progressief-links. Op 17 april 2014 overleed de populaire schrijver in Mexico-Stad. 
26 augustus 2014

“Een mooie periode hoeft niet oneindig te zijn om mooi te zijn”

Anna Ensing
“Nee, het is geen typisch Uruguayaanse film”, zeggen de makers van ‘Retrato de un comportamiento animal’ over de openingsfilm van ‘Hola Uruguay’. World Cinema Festival Amsterdam zette dit jaar Uruguay in de schijnwerpers en vertoonde vier lange en vier korte films van Uruguayaanse bodem. De openingsfilm was een originele romantische komedie in de stijl van een roadmovie, waarin het gedrag van de hoofdrolspelers met dat van dieren wordt vergeleken.
22 augustus 2014

De voetbalclub, het bordeel en de kerk

Uruguay is het themaland op het World Cinema Festival Amsterdam. Noticias bekeek El Bella Vista en sprak met de maakster.
27 juni 2014

Capoeira, de echte Braziliaanse sport

"Voetbal als dé Braziliaanse sport bij uitstek"; zeker nu het WK volop aan de gang is zouden we het meest voor de hand liggende soms vergeten: voetbal is door en door British. Een echt Braziliaanse sport daarentegen, is capoeira, dagelijks beoefend door miljoenen Brazilianen maar ook door sportievelingen wereldwijd.