Latijns-Amerika in Beweging

Rubriek Economie

Inhoud syndiceren
16 mei 2017

Debat – Latin-America to be continued!

Debat – Latin-America to be continued! 16.00-18.00 Filmzaal 2e etage, OT301, Amsterdam. Nederlands gesproken. We blikken terug en vooruit op media, activisme en ondernemerschap in Latijns-Amerika. Hoe nu verder met Latijns-Amerika in Nederland? Panel 1: Media – Interviewer: Fernando Cabrera von Boeck (Journalist) Met: Ruby Sanders & Carmen Gimenez (www.consentido.nl) [nieuwsplatform, diepgang, vermaak], Edwin Koopman (www.edwinkoopman.nl) [analyse, journalistiek, internationaal] en Pablo Eppelin (www.noticias.nl) [sociale media, verhalen, journalistiek]
20 januari 2016

Zoektocht naar de levensgeschiedenis van een wijk in Lima

In april was ze er voor het laatst: Peru, het specialisme van antropoloog en assistent-professor Annelou Ypeij. Ze is bezig met een ‘25 years after’ waarbij ze levensverhalen verzamelt om een goed beeld te krijgen van de processen van integratie, gender, etnische relaties en sociale mobiliteit. “Ik vrees dat ik de rest van mijn leven aan Peru vast zit”, realiseert ze zich. Maar erg vindt ze dit niet: “Als antropoloog wil je juist diep begrip krijgen van wat er gebeurt in de samenleving.”
19 januari 2016

Colombianen in verzet tegen privatisering Isagén

Met teksten als ‘Santos, verkoop niet wat niet van jou is’ en ‘Soevereiniteit verkoop je niet’, trokken de Colombianen door de grote steden. Op 13 januari verkocht de Colombiaanse overheid haar aandeel van 57,61% in het elektriciteitsbedrijf Isagén aan de Canadese multinational Brookfield. Dit zorgde voor grote verontwaardiging onder de Colombiaanse bevolking en demonstraties door het hele land. De Colombianen zien Isagén als erfgoed van het hele land.Strategische industrie
9 januari 2016

Bolivia opent grootste luchthaven van het land in jungle

Bolivia heeft een nieuwe luchthaven. De internationale luchthaven van Chimoré is 4000 meter lang en 45 meter breed. Daarmee is hij de grootste van het land samen met de luchthaven van La Paz. Goed nieuws voor Bolivia zou je zeggen. Het land wordt al jaren gerekend tot de armste van het continent en kan altijd wel een economische impuls gebruiken.
29 april 2015

Oliebedrijf Petrobras structureel corrupt

Wat ooit begon als een simpele arrestatie van een illegale geldwisselaar bij het Braziliaanse oliebedrijf Petrobras, tot niet zo lang geleden het symbool voor de nieuwe welvaart in het land, is uitgegroeid tot een nationaal schandaal. Het afgelopen jaar zijn tientallen politici en werknemers van het staatsbedrijf wegens corruptie gearresteerd. President Dilma Rousseff komt door deze zaak nu ook politiek in de problemen.
10 april 2014

Summer School: Democracy, slavery and the decolonial option

Today, the idea of “democracy” that was globalized through European imperial expansions is no longer the only way to conceive and organize harmonic and convivial societies. The democratic disconnect is obvious across the planet from Latin America to Eastern Europe and its borders (e.g., the events in Ukraine that show the limits of democracy as we know it). Why is western democracy failing?
31 maart 2014

Inclusieve financiering is het nieuwe 'buzzword'

In de documentaire Disruption laat de Amerikaanse regisseuse Pamela Yates zien dat zelfs de allerarmsten in staat zijn om te sparen. Zij volgt de idealistische economen van de Fundación Capital die hard werken aan het opzetten van spaarprogramma’s en slimme manieren om vrouwen kennis bij te brengen over financiële diensten. En zij laat vrouwen aan het woord in onder meer Brazilië, Peru en Colombia die door de spaarprogramma’s niet alleen leren met geld om te gaan, maar ook een gevoel van eigenwaarde opbouwen en deels uitgroeien tot échte leiders of ondernemers.
4 november 2013

Pré-sal: privatisering met strenge voorwaarden

Anna Ensing
Met de verkoop van het Libra-veld aan een consortium van Braziliaanse en buitenlandse oliebedrijven verwacht Dilma Roussef dat Brazilië op termijn de zesde olieproducent ter wereld wordt. Het Libra-veld is nu de grootste te ontginnen oliereserve ter wereld. Maar wat Dilma een ‘grote overwinning voor Brazilië’ noemt, zien tegenstanders als verlies. Zij waarschuwen voor de privatisering van Braziliaanse hulpbronnen, een verslechtering van arbeidsomstandigheden of risico’s voor het milieu.
4 oktober 2013

Túmin: Het geld van de crisis

Bewoners van Mexicaanse dorp Espinalan hebben wellicht een antwoord gevonden op de mondiale geldcrisis; de Túmin, oftewel coupons in ruil voor consumptiegoederen. Het afgelegen dorp Espinalan (24.000 inwoners) in de bergen van de Mexicaanse staat Veracruz heeft de Centrale Bank van Mexico geschokt door zelf eigen geld, genaamd de ‘Túmin’ in omloop te brengen. Dit geld, dat gebaseerd is op een systeem van ruilhandel, is inmiddels verspreid naar naburige gemeenten zoals Papantla. 
24 juli 2013

Door crisis rijke landen groeit migratie binnen Latijns-Amerika

Door de economische crisis trekken minder migranten uit Latijns-Amerika en de Caraïben naar de rijke landen. De regio ziet nu het aantal migranten tussen de eigen landen toenemen. Sinds het begin van de crisis in 2008 remt de Latijns-Amerika emigratie af en keren migranten uit Europa terug, zegt Jorge Rodríguez van het Latijns-Amerikaans en Caraïbisch Centrum voor Demografie.