Latijns-Amerika in Beweging

Rubriek Economie

Inhoud syndiceren
29 april 2015

Oliebedrijf Petrobras structureel corrupt

Wat ooit begon als een simpele arrestatie van een illegale geldwisselaar bij het Braziliaanse oliebedrijf Petrobras, tot niet zo lang geleden het symbool voor de nieuwe welvaart in het land, is uitgegroeid tot een nationaal schandaal. Het afgelopen jaar zijn tientallen politici en werknemers van het staatsbedrijf wegens corruptie gearresteerd. President Dilma Rousseff komt door deze zaak nu ook politiek in de problemen.
10 april 2014

Summer School: Democracy, slavery and the decolonial option

Today, the idea of “democracy” that was globalized through European imperial expansions is no longer the only way to conceive and organize harmonic and convivial societies. The democratic disconnect is obvious across the planet from Latin America to Eastern Europe and its borders (e.g., the events in Ukraine that show the limits of democracy as we know it). Why is western democracy failing?
31 maart 2014

Inclusieve financiering is het nieuwe 'buzzword'

In de documentaire Disruption laat de Amerikaanse regisseuse Pamela Yates zien dat zelfs de allerarmsten in staat zijn om te sparen. Zij volgt de idealistische economen van de Fundación Capital die hard werken aan het opzetten van spaarprogramma’s en slimme manieren om vrouwen kennis bij te brengen over financiële diensten. En zij laat vrouwen aan het woord in onder meer Brazilië, Peru en Colombia die door de spaarprogramma’s niet alleen leren met geld om te gaan, maar ook een gevoel van eigenwaarde opbouwen en deels uitgroeien tot échte leiders of ondernemers.
4 november 2013

Pré-sal: privatisering met strenge voorwaarden

Anna Ensing
Met de verkoop van het Libra-veld aan een consortium van Braziliaanse en buitenlandse oliebedrijven verwacht Dilma Roussef dat Brazilië op termijn de zesde olieproducent ter wereld wordt. Het Libra-veld is nu de grootste te ontginnen oliereserve ter wereld. Maar wat Dilma een ‘grote overwinning voor Brazilië’ noemt, zien tegenstanders als verlies. Zij waarschuwen voor de privatisering van Braziliaanse hulpbronnen, een verslechtering van arbeidsomstandigheden of risico’s voor het milieu.
4 oktober 2013

Túmin: Het geld van de crisis

Bewoners van Mexicaanse dorp Espinalan hebben wellicht een antwoord gevonden op de mondiale geldcrisis; de Túmin, oftewel coupons in ruil voor consumptiegoederen. Het afgelegen dorp Espinalan (24.000 inwoners) in de bergen van de Mexicaanse staat Veracruz heeft de Centrale Bank van Mexico geschokt door zelf eigen geld, genaamd de ‘Túmin’ in omloop te brengen. Dit geld, dat gebaseerd is op een systeem van ruilhandel, is inmiddels verspreid naar naburige gemeenten zoals Papantla. 
24 juli 2013

Door crisis rijke landen groeit migratie binnen Latijns-Amerika

Door de economische crisis trekken minder migranten uit Latijns-Amerika en de Caraïben naar de rijke landen. De regio ziet nu het aantal migranten tussen de eigen landen toenemen. Sinds het begin van de crisis in 2008 remt de Latijns-Amerika emigratie af en keren migranten uit Europa terug, zegt Jorge Rodríguez van het Latijns-Amerikaans en Caraïbisch Centrum voor Demografie.
10 juli 2013

'Un canal chino' in Nicaragua

Het gaat tien jaar duren en vergt een investering van dertig miljard euro maar daarbij is de 286 kilometer lange collectieve droom dichter bij dan ooit: Nicaragua krijgt een kanaal. Afgelopen 14 juni tekenden president Daniel Ortega en de Chinese zakenman Wang Jing de overeenkomst voor de constructie van het Grote Kanaal door het hart van Nicaragua. “Na zoveel eeuwen van gevecht om dit kanaal tot een realiteit te maken is met de Sandinistische regering dan eindelijk het moment daar om deze droom te laten uitkomen”, stelde Ortega.
25 maart 2013

De ongelijke zegeningen van de vrije markt

Peru is een van de sterkste groeilanden van Latijns-Amerika. Maar de ongelijkheid blijft groot en over het hele land woeden sociale conflicten. In 2013 treedt het vrijhandelsverdrag tussen Peru en de EU in werking. Wat levert vrijhandel op voor de Peruanen?Het gaat snel in Peru. De voorbije tien jaar groeide de economie met gemiddeld 6 procent per jaar. Daarmee deed het land beter dan Brazilië, en in 2011 was Peru zelfs een van de sterkste groeiers wereldwijd. Ook de armoede daalde: van 58 procent in 2004 naar zo’n dertig procent in 2011.
23 maart 2013

Miljardair Carlos Slim krijgt voet aan de grond in Europa

Op 4 maart 2013 werd de zakenmagnaat Carlos Slim Helú uit Mexico door het tijdschrift Forbes voor het vierde jaar op rij tot de rijkste
1 maart 2013

Bittere Suiker in Nicaragua

Rosa Esperanza is sinds zeven jaar weduwe en leeft in de gemeenschap La Isla in het Chichigalpa district in Nicaragua. “Mijn opa, ouders en broers zijn allemaal overleden als gevolg van chronisch nierfalen en op dit moment zie ik bij mijn drie zoons de symptomen van deze ziekte”. De drie zoons van Rosa zijn werkzaam bij Ingenio San Antonio, een groot agrarisch complex waar naast suiker ook ethanol en elektriciteit geproduceerd worden.