Latijns-Amerika in Beweging

Rubriek Media

Inhoud syndiceren
16 mei 2017

Debat – Latin-America to be continued!

Debat – Latin-America to be continued! 16.00-18.00 Filmzaal 2e etage, OT301, Amsterdam. Nederlands gesproken. We blikken terug en vooruit op media, activisme en ondernemerschap in Latijns-Amerika. Hoe nu verder met Latijns-Amerika in Nederland? Panel 1: Media – Interviewer: Fernando Cabrera von Boeck (Journalist) Met: Ruby Sanders & Carmen Gimenez (www.consentido.nl) [nieuwsplatform, diepgang, vermaak], Edwin Koopman (www.edwinkoopman.nl) [analyse, journalistiek, internationaal] en Pablo Eppelin (www.noticias.nl) [sociale media, verhalen, journalistiek]
1 juni 2016

Carmen Aristegui: 'We moeten de boodschap verspreiden'

'Ik weet niet of het in strijd met elkaar is om zowel journalist als activist te zijn', vertelt Carmen Aristegui, die onderstreept dat ze bovenal journalist is, maar stelt dat er bepaalde momenten zijn waarop het 'erg belangrijk is meer enthousiasme op papier te zetten' bij het uitoefenen van dit beroep in Mexico. Ze is een van de hoofdrolspeelsters van het Mexicaanse politieke debat in 2015 geweest en een van de vele slachtoffers van het onafhankelijke woord. Er zijn haar diverse obstakels in de weg geprobeerd te leggen, maar het is niet gelukt haar te laten zwijgen.
10 september 2015

Galeano vive!

The fast-paced, visually stunning video (available in Spanish and with subtitles in English) will teach about the assassinated Mayan rebel teacher Galeano while documenting the painting of an astounding mural deep in Zapatista territory. This dramatic artwork was painted by an international team of volunteers from twelve countries earlier this year and now lives on the walls of Galeano’s rebuilt school and clinic in the rain forest community of La Realidad, Chiapas, Mexico.
31 augustus 2015

Narcos is plata y plomo zonder suikerlaag

Drugsbaron Pablo Escobar is natuurlijk een figuur die met zijn enorme imperium in de jaren ’80 tot op heden tot de verbeelding spreekt. Romantisering van deze self-made man, die ook nog geld uitdeelde aan de armen,  ligt dan al gauw op de loer in een verfilming. De makers van door Netflix geproduceerde 10-delige serie Narcos, die afgelopen vrijdag van start ging,  kiezen voor een andere aanpak. Die pakt grotendeels goed uit.Murphy vs Crockett
9 juli 2015

Crowdfunding actie

"Ik ken SIPAZ sinds de jaren '90 toen teamleden van SIPAZ documenteerden van wat er gaande was met het conflict in het noorden van Chiapas. Er zijn maar weinig organisaties die in die regio werken vanwege de afstand en de risico's daar. Maar SIPAZ is er ten alle tijden geweest. SIPAZ heeft ons geholpen om aan het publiek te vertellen hoe we ons voelen en met welke problemen we worden geconfronteerd. Daardoor weten we dat we niet alleen zijn”, zegt de leider van een dorp uit het noorden van Chiapas over de rol van SIPAZ.
30 april 2015

Mexicoleaks - transparantie als wapen

Op 10 maart jongstleden werd Mexicoleaks opgericht: een website voor klokkenluiders, waarbij deze de problemen van corruptie kunnen doorsluizen naar de media, zonder daarbij ontslag, intimidatie of erger te hoeven vrezen.
29 april 2014

‘Mexico wil censuur legaliseren’

Hand in hand vormden duizenden mensen afgelopen zaterdag in Mexico-Stad een menselijke keten uit protest tegen de Ley de Telecomunicaciones (telecommunicatiewet) die de regering van president Enrique Peña Nieto wil invoeren. Volgens de betogers, onder wie veel jongeren, activisten, academici en politici van de oppositie, betekent de wet een ernstige inperking van de vrijheid van meningsuiting in Mexico. De keten, van zo’n zeven kilometer lang, startte in de buurt van het hoofdkantoor van televisienetwerk Televisa en ging richting Los Pinos, de residentie van Peña Nieto.
20 februari 2014

Favela krijgt hoofdrol in Nederlands mediaproject

Het leek een logische keuze toen de FIFA acht jaar geleden bekend maakte dat Brazilië in 2014 het WK zou organiseren.
12 juli 2013

Chili 40 jaar later!

Vorig jaar september is een groep Chilenen en Nederlanders bij elkaar gekomen met het idee om iets te organiseren in het kader van de staatsgreep in Chili die dit jaar 40 jaar geleden plaatsvond. Het was onmiddellijk duidelijk dat deze 40 jaar extra aandacht verdient. Waarom? 40 jaar geleden heeft de gewelddadige staatsgreep een einde gemaakt aan de droom van Allende, maar ook aan de droom van vele Chilenen, een droom van verandering en sociale rechtvaardigheid. Deze droom was veel meer dan een politieke droom.
12 juli 2013

Op zoek naar een mening op de evenaar

Mijn tijd in Ecuador is pas geleden de twee maanden grens gepasseerd en ik ben al minstens even lang voornemens een blog te schrijven. Het thema moet uiteraard relevant zijn en een goed beeld geven van wat er gaande is in dit relatief kleine land op de evenaar. Ik heb kranten gekocht om me in te lezen in de actualiteiten en andere blogs afgestruind om uit te vinden welk schandaal iedereen bezig houdt. Ik heb gesprekken afgeluisterd tijdens de lunch en taxichauffeurs gepeild.