Latijns-Amerika in Beweging

Rubriek Media

Inhoud syndiceren
9 juli 2015

Crowdfunding actie

"Ik ken SIPAZ sinds de jaren '90 toen teamleden van SIPAZ documenteerden van wat er gaande was met het conflict in het noorden van Chiapas. Er zijn maar weinig organisaties die in die regio werken vanwege de afstand en de risico's daar. Maar SIPAZ is er ten alle tijden geweest. SIPAZ heeft ons geholpen om aan het publiek te vertellen hoe we ons voelen en met welke problemen we worden geconfronteerd. Daardoor weten we dat we niet alleen zijn”, zegt de leider van een dorp uit het noorden van Chiapas over de rol van SIPAZ.
30 april 2015

Mexicoleaks - transparantie als wapen

Op 10 maart jongstleden werd Mexicoleaks opgericht: een website voor klokkenluiders, waarbij deze de problemen van corruptie kunnen doorsluizen naar de media, zonder daarbij ontslag, intimidatie of erger te hoeven vrezen.
29 april 2014

‘Mexico wil censuur legaliseren’

Hand in hand vormden duizenden mensen afgelopen zaterdag in Mexico-Stad een menselijke keten uit protest tegen de Ley de Telecomunicaciones (telecommunicatiewet) die de regering van president Enrique Peña Nieto wil invoeren. Volgens de betogers, onder wie veel jongeren, activisten, academici en politici van de oppositie, betekent de wet een ernstige inperking van de vrijheid van meningsuiting in Mexico. De keten, van zo’n zeven kilometer lang, startte in de buurt van het hoofdkantoor van televisienetwerk Televisa en ging richting Los Pinos, de residentie van Peña Nieto.
20 februari 2014

Favela krijgt hoofdrol in Nederlands mediaproject

Het leek een logische keuze toen de FIFA acht jaar geleden bekend maakte dat Brazilië in 2014 het WK zou organiseren.
12 juli 2013

Chili 40 jaar later!

Vorig jaar september is een groep Chilenen en Nederlanders bij elkaar gekomen met het idee om iets te organiseren in het kader van de staatsgreep in Chili die dit jaar 40 jaar geleden plaatsvond. Het was onmiddellijk duidelijk dat deze 40 jaar extra aandacht verdient. Waarom? 40 jaar geleden heeft de gewelddadige staatsgreep een einde gemaakt aan de droom van Allende, maar ook aan de droom van vele Chilenen, een droom van verandering en sociale rechtvaardigheid. Deze droom was veel meer dan een politieke droom.
12 juli 2013

Op zoek naar een mening op de evenaar

Mijn tijd in Ecuador is pas geleden de twee maanden grens gepasseerd en ik ben al minstens even lang voornemens een blog te schrijven. Het thema moet uiteraard relevant zijn en een goed beeld geven van wat er gaande is in dit relatief kleine land op de evenaar. Ik heb kranten gekocht om me in te lezen in de actualiteiten en andere blogs afgestruind om uit te vinden welk schandaal iedereen bezig houdt. Ik heb gesprekken afgeluisterd tijdens de lunch en taxichauffeurs gepeild.
14 januari 2013

Het echte nieuws komt in Mexico van Brozo de clown

Wie op een doordeweekse ochtend naar de Mexicaanse televisie kijkt, heeft een grote kans dat hij blijft hangen bij het ontbijtprogramma El Mañanero. Een goed bekeken show gepresenteerd door Brozo, een grofgebekte clown met groene pruik. Deze clown verslaat het actuele wereldnieuws met banale Mexicaanse humor, seksueel getinte grapjes en politieke satire. De naam van de show El Mañanero heeft een dubbele betekenis en staat voor 'ochtendgebeurtenis' of 'ochtendpleziertje'. Toch spreekt clown Brozo met serieuze, belangrijke mensen als politici, schrijvers, mensenrechtenverdedigers, artiesten.
21 december 2012

Valentina Correa en Patricia MacPherson presenteren ons hun eerste film, "Passenger Vrouwen",

Valentina Correa en Patricia MacPherson presenteren ons hun eerste film, "Passenger Vrouwen", één van de documentaires die werd geselecteerd voor het International Documentary Festival Amsterdam (IDFA) en waarmee de makers eerder de publieksprijs wonnen bij het Fidocx Festival in Santiago. Beide Chileense filmmakers vertellen hoe ze zich voelen na geselecteerd te zijn voor het IDFA en vertellen over hun ervaringen tijdens het filmen van de documentaire in een bijzonder motel, waar de werknemers nog steeds geloven in pure en ware liefde.
24 november 2012

IDFA 2012: 'Zelfcensuur is niet de oplossing'

Er was eens tijd, niet eens zo gek lang gelden, dat in Mexico journalisten niet hoefden te denken aan zelfcensuur noch aan hun eigen veiligheid bij het schrijven van artikelen over georganiseerde misdaad of politiek gevoelige onderwerpen. Persvrijheid was niet optimaal maar in elk geval een stuk beter voordat president Calderon in 2006 de oorlog verklaarde aan de drugskartels. Alles veranderde vanaf dat moment.
6 november 2012

Frank Diamand regisseur met een mening

Interview met filmmaker Frank Diamand, wiens verzameld werk onlangs in een DVD-box werd uitgegeven door het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Diamand werkte vanaf 1968 tot 1987 bij de VARA en was medeoprichter van het collectief Stichting Derde Cinema, dat via documentaires uit ontwikkelingslanden wilde oproepen tot bewustwording en collectieve actie voor sociale bewegingen aldaar. Het resultaat: beelden vanuit de frontlinie van armoede, doden en onrecht die hoe dan ook iets bij je oproepen. En dat is precies de bedoeling, zegt Diamand.