Latijns-Amerika in Beweging

Rubriek Mensenrechten

Inhoud syndiceren
26 juni 2015

Worden Panamese kinderen in Costa Rica uitgebuit?

Costa Ricanen zijn trots op de aromische smaak van hun eigen geproduceerde koffie.
23 juni 2015

Met 16 jaar naar de Braziliaanse gevangenis?

Anna Ensing
In Brazilië ligt een voorstel om de strafrechtelijke meerderjarigheid te verlagen van 18 naar 16 jaar bij het Nationaal Congres. Een fel debat tussen voor- en tegenstanders is losgebarsten.Een groep conservatieve parlementsleden in Brazilië heeft in februari dit jaar een voorstel ingediend om de strafrechtelijke leeftijd te verlagen naar 16 jaar. Zij zijn het niet eens met het huidige systeem van jeugdstrafrecht in Brazilië.
7 juni 2015

Het moeizame leven van de kleine straatprinces

Bolivia kent een van de hoogste tienerzwangerschappen in Zuid-Amerika. Dit zorgt meestal voor veel problemen in diverse huishoudens. Veel meiden worden of door hun familie verstoten of lopen van huis weg en eindigen meestal op straat. Sommigen zoeken hulp bij een aantal blijf-van-mijn-lijf-huizen in La Paz waar ze hun leven op orde proberen te krijgen, onder andere door hun trauma's en drugsverslaving met theatertherapie aan te pakken.
25 mei 2015

“Wij spreken voor de duizenden verdwenen Mexicanen”

Anna Ensing
Met een bezoek aan Nederland besluiten de drie Mexicaanse mannen hun tour door Europa. Zij zijn een mede-student en een vader van de vermiste studenten uit Ayotzinapa, en een medewerker van een mensenrechtencentrum. In een maand tijd vroegen zij in twaalf Europese landen aandacht voor de zaak ‘Ayotzinapa’. Hun boodschap: steun ons, want de Mexicaanse regering geeft niet om mensenrechten.
13 mei 2015

Vrouwen in Latijns-Amerika gaan snelst vooruit

In geen enkele regio ter wereld gingen vrouwen er zo sterk op vooruit als in Latijns-Amerika. Het zijn vooral sociale programma’s als familiesubsidies en pensioenen die hun leven hebben verbeterd, zeggen de VN. Afgelopen week vond in Buenos Aires een internationale conferentie plaats waarbij delegaties uit de hele wereld evalueerden wat er sinds de Wereldvrouwenconferentie van 1995 in Beijing is veranderd.
20 april 2015

Ecuadoriaanse Intag-regio verzet zich tegen mijnbouw

Carlos Zorrilla is een activist met ervaring. Hij strijdt samen met verschillende gemeenschappen tegen mijnbouwactiviteiten in Intag, een regio ten Noordwesten van Quito. In tegenstelling tot de rel rond Yasuní, is dit twintig jaar durende conflict eerder onder de radar gebleven. In de afgelopen twee decennia werden Japanse en Canadese bedrijven echter al het land uit gegooid, maar nu Ecuador uit te schulden probeert te komen door buitenlandse investeerders aan te trekken, wordt de strijd er niet makkelijker op. Het Ecuadoriaanse overheidsbedrijf ENAMI ging bijvoorbeeld in zee met het grootste Chileense kopermijnbouwbedrijf CODELCO, dat veel ervaring heeft op het vlak van omgaan met lokale bevolking. Gemeenschappen zijn verdeeld geraakt, intimidatie heeft voor veel angst gezorgd en sommige inwoners hebben hun land verkocht. Anderen zijn gebleven om hun gemeenschap te verdedigen, al worden ze door de regering zelf bedreigd. 
8 april 2015

Bedrijven doen nog weinig tegen mensenrechten

Hoewel er in Latijns-Amerika steeds meer conflicten opduiken tussen bedrijven en getroffen gemeenschappen, laat de implementatie een reeks principes omtrent economische activiteit en mensenrechten op zich wachten.
15 februari 2015

'Europa houdt geweld in Mexico in stand'

De Mexicaanse onderzoeksjournalist Anabel Hernández is onder meer bekend van haar boek Los señores del narco, waarin ze de banden van de op drugs drijvende georganiseerde misdaad met de Mexicaanse regering blootlegt. Noticias sprak met Hernández over corruptie, haar leven, de narco's en – in het verlengde daarvan – de georganiseerde misdaad. ‘Wie wil er met mij koffie drinken?’
10 februari 2015

Mexicaanse ouders eisen hun kinderen terug

Op vier februari, vier maanden na het verdwijnen van hun kinderen, landden Bernabe Abraham en Hilda Legideño in België. De Mexicaanse ouders zijn op weg naar Genève om daar het gebrek aan mensenrechten in hun land aan te klagen. De 43 studenten van Ayotzinapa zijn nog steeds vermist. Op een gespreksavond in Brussel, waar vooral veel Mexicaanse migranten aanwezig waren, kon MO* de ouders ontmoeten.
6 februari 2015

Van Ayotzinapa naar Den Haag

Om hun steun tegenover de families van de verdwenen studenten van Ayotzinapa te betuigen en hun verontwaardiging tegenover de corrupte regering uiten, trok een groep van (vooral) Mexicanen naar de Mexicaanse ambassade in Den Haag. Een petitie met meer dan 200 handtekeningen werd overhandigd, maar niet aan de ambassadeur zelf. Die gaf niet thuis.