Latijns-Amerika in Beweging

Rubriek Mensenrechten

Inhoud syndiceren
19 april 2014

Mensenrechtencrisis in Colombiaanse haven lang genegeerd

Anna Ensing
Buenaventura is Colombia’s belangrijkste haven aan de Pacifische kust. In deze stad zijn de laatste jaren honderden mensen vermoord, ontvoerd en verdwenen. De daders zijn voornamelijk paramilitairen en hieruit voortkomende criminele groepen. De bewoners van Buenaventura voelen zich onbeschermd en hebben weinig vertrouwen in de Colombiaanse autoriteiten.‘Hak-huizen’
20 maart 2014

Guatemalteeks beleid tegen femicide faalt

“Onze president is een slecht voorbeeld. Hij werd zelf toen hij in het leger zat niet vervolgd voor het uitmoorden van dorpen, dus waarom zou een man dan bestraft worden als hij één vrouw vermoordt?”, aldus mensenrechtenactiviste Lolita Chávez. Zuchtend roert ze door haar bakje koffie. Haar irritaties over het feit dat misdrijven tegen vrouwen in Guatemala nauwelijks worden aangepakt, steekt ze niet onder banken of stoelen. Samen met haar collega Lorena Cabnal was ze eind februari op bezoek om Nederlanders te informeren over hun strijd voor vrouwenrechten in haar vaderland.
6 maart 2014

Mining in Bolivia: Food, film and stories

For big parts of Latin America mining is a day-to-day reality. Especially, those who live close to a mine constantly encounter the social and ecological impact of these extractive industries. Apparently distant realities, but closer and more connected to our own life than we often think. We will screen ‘Minerita’, by Raúl de la Fuente (2013). This compelling documentary was filmed at the Cerro Rico mine in Potosí, often referred to as the microcosm and the beginning of mining in Latin America. The film shows how three women deal with the different forms of violence in their daily life.
4 maart 2014

Beyond Gold: the Rights of Latin-American Communities

In a time where the worldwide demand for gold is ever growing – due to increasing demand for electronics and a growing international middle class – few stop to wonder where it comes from or consider the social and environmental consequences.
4 maart 2014

Lunch-workshop ‘Beyond Gold’

During the last years skyrocketing numbers of concessions were issued in Latin America. The number of conflicts around mines has increased. Grassroots movements, advocacy groups and researchers engage in dynamic ways with socio-environmental repercussions.
21 februari 2014

Ontbijt met een Rebel 2

Linx+ organiseert in samenwerking met ABVV, Catapa, FOS, Intal en GAPP een ontbijt met rebelse verhalen. Het geheel wordt een interactieve mix tussen deelnemers en sprekers uit onder meer Bolivie, Israel, Palestina, Zuid-afrika, de Fillipijnen en Belgie en dit alles vergezeld van een lekker ontbijt. Inschrijven via natasja.meersman@abvv.be of bert.piessens@abvv.be
21 februari 2014

Ontbijt met een Rebel

Linx+ organiseert in samenwerking met ABVV, Catapa, FOS, Intal en GAPP een ontbijt met rebelse verhalen.
19 februari 2014

Arbeidsprotest mondt uit in levenslange gevangenisstraf

Anna Ensing
Toen een groep Argentijnse olie-arbeiders begin 2006 protesteerde voor betere arbeidsomstandigheden liep het conflict uit de hand. Er brak geweld uit tussen de arbeiders en de politie. De dood van één van de agenten zorgde afgelopen december voor zware straffen voor tien arbeiders. Een onterechte veroordeling vanwege het gebrek aan bewijzen voor hun schuld, vindt een steeds groter wordende groep mensenrechten- en vakbondsactivisten. Ook protesteren zij tegen de martelingen en bedreigingen door de politie die de beschuldigden tijdens hun detentie ondergingen.
14 januari 2014

Mijnbouw op de Colombiaanse hoogvlakte

“Hier lag het hoofd van mijn moeder nadat ze was doodgeschoten”. Op 30 september 2013 is Adelinda Goméz Gaviria vermoord. Adelinda maakte deel uit van de boerenorganisatie CIMA en had in februari van dit jaar nog een publieke bijeenkomst georganiseerd in de gemeente Almaguer tegen de mijnbouw . Haar zoon van tien vertelt hoe hij zijn moeder die avond vond op de weg naar huis. Hier, vanaf het dunne pad dat over de heuvelrug tussen de koffieplantages doorloopt, zijn in het dal langs de rivier de graafmachines te onderscheiden.
3 december 2013

Hesterlezing over vrouwenmoorden in Mexico

Op dinsdagavond 20 november 2013 organiseerde de Stichting Hester in de Openbare Bibliotheek Amsterdam een lezing over de rechten en de situatie van de vrouw in Mexico. Op 19 september 1998 werd de pas afgestudeerde Hester van Nierop, onderweg naar de VS, op 28-jarige leeftijd in een hotelkamer in de Mexicaanse grensstad Ciudad Juárez om het leven gebracht.Haar moeder, Arsène van Nierop, schreef over deze tragische gebeurtenis het boek Noodkreet uit Juárez. Inmiddels is haar boek in het Spaans vertaald en verschijnt het binnenkort ook in het Engels.