Latijns-Amerika in Beweging

Rubriek Mensenrechten

Inhoud syndiceren
16 mei 2017

Debat – Latin-America to be continued!

Debat – Latin-America to be continued! 16.00-18.00 Filmzaal 2e etage, OT301, Amsterdam. Nederlands gesproken. We blikken terug en vooruit op media, activisme en ondernemerschap in Latijns-Amerika. Hoe nu verder met Latijns-Amerika in Nederland? Panel 1: Media – Interviewer: Fernando Cabrera von Boeck (Journalist) Met: Ruby Sanders & Carmen Gimenez (www.consentido.nl) [nieuwsplatform, diepgang, vermaak], Edwin Koopman (www.edwinkoopman.nl) [analyse, journalistiek, internationaal] en Pablo Eppelin (www.noticias.nl) [sociale media, verhalen, journalistiek]
9 februari 2017

De kracht van conservatisme in Peruaans onderwijs

De Peruaanse regering zet zich in voor gendergelijkheid maar stuit op stevig verzet van ouders, de kerk en congresleden.
13 november 2016

Film screening and Q&A: Resistencia

Justice and Peace Netherlands and the Amnesty International Committee are excited to invite you to join us for a screening of the documentary film 'Resistencia: The Fight for the Aguan Valley' at our documentary night on 15 November 2016 at Het Nutshuis. The documentary screening is followed by a Q&A with Tomy, a human rights defenders from Honduras.
18 oktober 2016

Argentinië op een zwarte woensdag

In Argentinië overleed begin deze maand een schoolmeisje aan gruwelijke verwondingen nadat een groep mannen haar drogeerde, verkrachtte en spietste aan een houten scherpe punt. Morgen, 19 oktober, roept de Argentijnse beweging #NiUnaMenos (#NietEenMinder) op tot een zwarte woensdag.De zaak Lucía Pérez
28 september 2016

Ayotzinapa: na twee jaar nog niet vergeten

“Hij was net vier jaar toen hij El listón de tu pelo, een cumbia van Los Ángeles Azules al uit zijn hoofd kende. Hij danste en zong met veel plezier; zo herinneren zijn vader, Bernabé Abraján en zijn moeder, Delfina de la Cruz, hem. “Hij ging als een van de eersten de dansvloer op als er cumbia’s of romantische muziek gedraaid werden. Hij vermaakte zich op familiefeesten, maar deed ook mee aan de mojigangans, grootse carnvalachtige optochten van enorme poppen, die traditioneel in veel Mexicaanse dorpen gevierd worden.
27 mei 2016

Saving Mexico?

De Mexicaanse president Enrique Peña Nieto zou eind deze maand op staatsbezoek komen naar Nederland, maar hij zei op het laatste moment af. Joost Reintjes van de Directie Westelijk Halfrond van het Ministerie van Buitenlandse Zaken is teleurgesteld dat het bezoek niet door gaat. Hoewel volgens hem zaken als mensenrechten en cultuur ook besproken zullen worden, mag niet uit het oog verloren worden dat Nederland en Mexico belangrijke handelspartners zijn.
13 mei 2016

William Aljure: ‘ik identificeer me met Berta Cáceres’

De Colombiaanse milieuactivist en landverdediger William Aljure verblijft momenteel in Europa om aandacht te vragen voor de problemen rond de palmolieproductie in Colombia.In Mapiripán, waar Aljure geboren en opgegroeid is, is de multinationale onderneming Poligrow actief. Dit is een bedrijf dat palmolie produceert. De werkwijze van deze onderneming gaat gepaard met landconflict, mensenrechtenschendingen en milieuschade. Noticias zocht Aljure tijdens zijn korte bezoek aan Nederland op. We spraken met hem over de situatie in zijn thuisland.
22 maart 2016

Paramilitarisme vergiftigt vredesproces Colombia

Terwijl het huidige vredesproces volop in de schijnwerpers staat, wordt er ondertussen maar weinig aandacht besteed aan een minstens zo belangrijk fenomeen: namelijk het paramilitarisme. Dit is opvallend omdat de paramilitairen, in de loop van de tijd getransformeerd tot een van de machtigste illegale groeperingen van Colombia, een serieuze barrière vormen voor de ontwikkeling van de vrede.De geboorte van het paramilitarisme
21 maart 2016

'Hun doel was angst te zaaien. En daar zijn ze in geslaagd'

In Mexico zijn sinds 2007 meer dan 23.000 mensen verdwenen. En dit zijn slechts de officiële cijfers. Volgens mensenrechtenactivisten en journalisten liggen de werkelijke aantallen veel hoger. The Kingdom of Shadows vertelt het verhaal van een van hen, Consuelo Morales, een 67-jarige non die in de noordelijke stad Monterrey families bijstaat van mensen die in de Mexicaanse drugsoorlog zijn verdwenen of vermoord.
10 maart 2016

Vrede met straffeloosheid of gerechtigheid zonder vrede?

Op 15 december jl. bereikte het Colombiaanse vredesproces een doorbraak met een akkoord op een van de meest gevoelige thema’s in de vredesonderhandelingen: