Latijns-Amerika in Beweging

Rubriek Mensenrechten

Inhoud syndiceren
13 mei 2016

William Aljure: ‘ik identificeer me met Berta Cáceres’

De Colombiaanse milieuactivist en landverdediger William Aljure verblijft momenteel in Europa om aandacht te vragen voor de problemen rond de palmolieproductie in Colombia.In Mapiripán, waar Aljure geboren en opgegroeid is, is de multinationale onderneming Poligrow actief. Dit is een bedrijf dat palmolie produceert. De werkwijze van deze onderneming gaat gepaard met landconflict, mensenrechtenschendingen en milieuschade. Noticias zocht Aljure tijdens zijn korte bezoek aan Nederland op. We spraken met hem over de situatie in zijn thuisland.
22 maart 2016

Paramilitarisme vergiftigt vredesproces Colombia

Terwijl het huidige vredesproces volop in de schijnwerpers staat, wordt er ondertussen maar weinig aandacht besteed aan een minstens zo belangrijk fenomeen: namelijk het paramilitarisme. Dit is opvallend omdat de paramilitairen, in de loop van de tijd getransformeerd tot een van de machtigste illegale groeperingen van Colombia, een serieuze barrière vormen voor de ontwikkeling van de vrede.De geboorte van het paramilitarisme
21 maart 2016

'Hun doel was angst te zaaien. En daar zijn ze in geslaagd'

In Mexico zijn sinds 2007 meer dan 23.000 mensen verdwenen. En dit zijn slechts de officiële cijfers. Volgens mensenrechtenactivisten en journalisten liggen de werkelijke aantallen veel hoger. The Kingdom of Shadows vertelt het verhaal van een van hen, Consuelo Morales, een 67-jarige non die in de noordelijke stad Monterrey families bijstaat van mensen die in de Mexicaanse drugsoorlog zijn verdwenen of vermoord.
10 maart 2016

Vrede met straffeloosheid of gerechtigheid zonder vrede?

Op 15 december jl. bereikte het Colombiaanse vredesproces een doorbraak met een akkoord op een van de meest gevoelige thema’s in de vredesonderhandelingen:
18 februari 2016

Als honden alleen naar de maan blaffen, is het pas werkelijk vrede in Colombia

De FARC en de Colombiaanse overheid staan na meer dan 50 jaar oorlog op het punt een historisch vredesverdrag te ondertekenen. Als alles goed gaat, worden 23 maart de handtekeningen gezet, na meer dan drie jaar onderhandelen. Eerdere pogingen om tot een vredesakkoord te komen mislukten jammerlijk. Waarom is dit wel het goede moment? En wat zijn de implicaties van dit verdrag?
30 november 2015

10 jaar Stichting Hester: harder nodig dan ooit

Zeven jaar nadat de Haagse Hester van Nierop (28) in 1998 werd verkracht en vermoord in Ciudad Juárez, Mexico, richtte haar moeder Stichting Hester op. Het doel: het ondersteunen van het vrouwenopvanghuis Casa Amiga in Ciudad Juárez. Tien jaar later strijdt stichting Hester nog steeds tegen het geweld tegen vrouwen. Wat is er de afgelopen jaren gebeurd, veranderd en bereikt?
10 september 2015

Galeano vive!

The fast-paced, visually stunning video (available in Spanish and with subtitles in English) will teach about the assassinated Mayan rebel teacher Galeano while documenting the painting of an astounding mural deep in Zapatista territory. This dramatic artwork was painted by an international team of volunteers from twelve countries earlier this year and now lives on the walls of Galeano’s rebuilt school and clinic in the rain forest community of La Realidad, Chiapas, Mexico.
20 augustus 2015

Journalisten en ngo’s in het nauw in Bolivia

‘Met mijn ontslag zoek ik de clementie van het regime, aangezien de regering zo zal krijgen wat ze zocht, het zwijgen opleggen aan de meest kritische journaliste van ERBOL.’ Met deze woorden legde de populaire journaliste Amalia Pando bloot hoe slecht het gesteld is met de vrije meningsuiting in Bolivia. In dezelfde week werden vier kritische ngo’s door vicepresident Alvaro Garcia Linera bedreigd met sluiting en uitzetting.
9 juli 2015

Crowdfunding actie

"Ik ken SIPAZ sinds de jaren '90 toen teamleden van SIPAZ documenteerden van wat er gaande was met het conflict in het noorden van Chiapas. Er zijn maar weinig organisaties die in die regio werken vanwege de afstand en de risico's daar. Maar SIPAZ is er ten alle tijden geweest. SIPAZ heeft ons geholpen om aan het publiek te vertellen hoe we ons voelen en met welke problemen we worden geconfronteerd. Daardoor weten we dat we niet alleen zijn”, zegt de leider van een dorp uit het noorden van Chiapas over de rol van SIPAZ.
26 juni 2015

Worden Panamese kinderen in Costa Rica uitgebuit?

Costa Ricanen zijn trots op de aromische smaak van hun eigen geproduceerde koffie.