Latijns-Amerika in Beweging

Rubriek Migratie

Inhoud syndiceren
11 mei 2015

Geisoleerde stam staat onder druk

De Peruaanse regering heeft afgelopen week een onderzoeksteam naar de zuidelijke grens met Brazilië gestuurd waar afgelopen week een inheemse man is vermoord met een pijl. Het vermoeden bestaat dat dit door de Mashco Piro is gedaan, een primitieve stam die diep in het Amazone-regenwoud woont en contact met de buitenwereld schuwt.
10 april 2014

Brain Drain in the Dutch Caribbean?

Every year hundreds of young prospect students from the Dutch Caribbean cross the ocean to pursue an academic formation in the Netherlands. The time abroad seems to offer not only a unique range of personal experiences but also opportunities on the labor market for the future graduates and professionals. Local governments in Aruba, Curaçao and Sint Maarten try to bring back their young professionals to the islands by promising jobs and cuts on student loans, but only a small percentage actually returns. Can we speak of a Brain Drain taking place in the Dutch Caribbean?
19 maart 2014

Geen feminisme maar inspirerende vrouwen

Anna Ensing
Of ik mezelf als feministe zie?” Tieneke weet niet meteen wat ze moet antwoorden. “Dat ligt eraan wat feminisme precies inhoudt.” Het is zaterdag 8 maart en Tieneke is met ruim 100 andere migrantenvrouwen bij het Wereldhuis in Amsterdam voor de viering van Internationale Vrouwendag.
23 april 2013

De Braziliaanse droom

Sinds een aantal jaar is Brazilië weer enorm in trek als immigratieland. Dat is goed nieuws voor het Zuid-Amerikaanse land dat lange tijd veel van zijn arbeidspotentieel zag vertrekken. Brazilië doet het economisch gezien relatief goed en de vraag naar werknemers groeit. Ook de aanhoudende economische crisis in de Europese landen speelt een rol in de aantrekkelijkheid van Brazilië als immigratieland.Het beloofde land
17 april 2013

Het tragische verhaal van Rosa Jiménez

In januari 2013 was het tien jaar dat de illegale immigrante Rosa Jiménez (30) uit Mexico vastzit in de zwaarbewaakte vrouwengevangenis Mountain View Prison Unit in de Amerikaanse deelstaat Texas. Ze is veroordeeld voor een misdaad waarvan ze zegt die niet te hebben gepleegd. In de gevangenis brengt ze haar tijd door met vouwen van gewassen gevangeniskleding, lezen van Bijbelverhalen en bidden om haar vrijlating. Ondertussen worden haar twee kinderen door pleegouders grootgebracht.
6 maart 2013

Vrouwenfestival

Tejiendo Nuestras Historias - Ons web van verhalen spinnen, in het kader van de internationale vrouwendag in het wereldhuis.
22 maart 2012

Brazilie opent de grenzen, maar niet voor iedereen

Alba Sueiro
In de jaren tachtig van de vorige eeuw emigreerden veel Brazilianen naar de VS of Europa, in de hoop op een betere toekomst. Twintig jaar later ontvangt dit immens grote land, onaangetast door de wereldwijde financiële crisis, duizenden buitenlandse gelukzoekers terug.
18 november 2011

Migrantenorganisaties bereiden zich voor globale forum in Geneva

Noticias
Op 12 november jl. bespraken vertegenwoordigers van migrantenorganisaties in Amsterdam een nieuwe strategie om hun eisen over te brengen op het Mondiaal Forum over Migratie en Ontwikkeling (Global Forum on Migration and Development/GFMD). De ambities zijn hoog, de verwachtingen blijven echter gematigd.
10 oktober 2011

Latino migranten vinden troost en begrip in de kerk

Alba Sueiro
Het is half elf in de ochtend. De Sint Nicolaaskerk in Amsterdam stroomt langzaam vol. De meerderheid van de mensen is van Latijns-Amerikaanse afkomst, maar er is ook een enkele Nederlander. Volwassenen, jongeren en kinderen, meestal in gezinsverband, komen daar elke zondag bijeen voor de mis van pater Christian. Zeven jaar geleden kwam hij vanuit zijn vaderland Colombia naar Nederland toe.
5 oktober 2011

Creative alliances

Creative alliances: Domestic Workers and Cultural Workers meet at Casco (Utrecht) to present their campaign for better working conditionsOn September 17, the platform for experimental art, Casco offered their space in Utrecht to the Grand Domestic Revolution Town Meeting. Under the title Respect and Recognition for Domestic Work several artists and domestic workers from Spain, Germany and the Netherlands met. They presented their works and claimed the necessity of a joint campaign for better working conditions.