Latijns-Amerika in Beweging

Rubriek Milieu

Inhoud syndiceren
5 februari 2017

Noodtoestand Chili vanwege bosbranden

Chili wordt al weken geteisterd door enorme bosbranden. De grootste brand heeft zo’n 240 vierkante kilometer in de as gelegd in een gebied waar veel wijngaarden zijn, ten zuiden van Santiago. President Michelle Bachelet noemde het de grootste serie bosbranden ooit in haar land.Chili vraagt buitenlandse hulp bij bestrijding bosbranden
27 augustus 2016

Boeren in Guatemala krijgen geld om bomen te planten

In Latijns-Amerika moeten bossen vaak wijken voor landbouw, maar in Guatemala krijgen boeren net geld om bomen te planten. Ze kunnen tegelijk hun landbouwtradities voortzetten en dat maakt het project bijzonder.  Door de oprukkende monocultuur en veeteelt staan bossen steeds meer onder druk. In het noordelijke departement Petén wil de Guatemalteekse overheid het tij keren door de boeren subsidies te geven.Met het geld moeten ze bomen planten. Tegelijk mogen ze hun traditionele landbouwteelten voortzetten.Alle bomen weg
17 april 2016

Een Colosa-le ramp?

"Ya van 20 defensores asesinados en 2016". Colombia verandert in het gevaarlijkste land ter wereld om de mensenrechten te verdedigen, lees ik online. Het is de dag dat Renzo en Robinson terug naar hun thuisland Colombia vliegen.
14 maart 2016

Waarom slaat het Zikavirus toe in Latijns-Amerika?

Bijna een jaar geleden dook het Zikavirus voor het eerst op in Brazilië. Inmiddels heeft de ziekte zich over Zuid- en Midden-Amerika verspreid met ernstige gevolgen. Volwassenen hebben er weinig last van maar met name voor ongeboren kinderen van besmette moeders kan het virus nare consequenties hebben.Hoewel de precieze gevolgen nog niet in kaart zijn gebracht, worden in ieder geval hersenafwijkingen en schade aan het centrale zenuwstelsel met het Zikavirus in verband gebracht.
27 november 2015

Westerse oliebedrijven in conflict met inheemse bevolking Amazone

Op 24 november organiseerde het Transnational Institute (TNI) een forum over de gevolgen van oliewinning in de Amazone voor de inheemse bevolking. Verschillende sprekers bespraken de cases van Pluspetrol in Peru en Chevron in Ecuador. Beide oliegiganten weigeren verantwoordelijkheid te nemen voor de schade die ze hebben aangericht aan mens en natuur.
25 november 2015

Mega-mijnbouw en de Wereldbank

Terwijl de Wereldbank en het IMF de afgelopen maand hun jaarlijkse bijeenkomst in Lima hielden, organiseerde La Plataforma Alternativa de tegenhanger: ‘Desmintiendo el milagro peruano’ (het Peruaanse wonder ontkend). De explosieve groei die de Peruaanse economie sinds 2013 doormaakt, wordt ook wel het Peruaanse wonder genoemd. Sinds 2014 is de berichtgeving hierover echter erg uiteenlopend. De Peruaanse president, neoliberaal Ollanta Humala, blijft spreken over hoge groeicijfers, terwijl alternatieve media al een jaar spreken over het einde van het economische wonder.  
12 november 2015

Barrick Gold verpest het weer

Het begon allemaal met een Whatsapp berichtje. Op 13 september 2015 stuurde een mijnwerker van de goudmijn ‘el Veladero’ in de Argentijnse provincie San Juan zijn familie een berichtje: er was die dag in de mijn een lek van chemische stoffen geweest en ze moesten geen water uit de kraan gebruiken. Er was een mankement ontdekt aan één van de kleppen van de pijpleidingen in de mijn en hierdoor waren cyanide en kwik vrijgekomen in de zijrivieren die langs het stadje Jáchal stromen. Dit berichtje ging al snel ‘viral’ op social media om de rest van de bewoners te waarschuwen.
20 oktober 2015

De dame van het blauwe meer

Een van de rijkste goudmijnen ter wereld probeert een boerin van een stuk land te verjagen waarvan het mijnbouwbedrijf beweert dat het van haar is. Het bedrijf Yanacocha en de Peruaanse overheid zetten samen in op Conga, een project voor het exploiteren van een grote goudreserve in de noordelijke Peruaanse Andes. Ze zeggen dat de vooruitgang van het hele land afhankelijk is van deze exploitatie. Máxima Acuña de Chaupe weigert echter haar huis te verlaten en het enige leven dat zij kent op te geven.
23 juli 2015

Maldita soja

Inmiddels ben ik alweer toe aan m’n laatste blog. Mijn zes maanden veldwerk in Argentinië zitten er helaas op.
26 april 2015

Lithiumwinning – goudmijn of ramp voor de toekomst?

Lithium wordt al sinds ongeveer 1900 gewonnen, maar het echte economische succes van dit metaal is voorspeld voor de komende jaren. In Latijns Amerika wordt de oprukkende vraag naar lithium ‘la fiebre del litio’ genoemd (lithiumkoorts).