Latijns-Amerika in Beweging

Rubriek Milieu

Inhoud syndiceren
9 maart 2015

Mannen met ballen en zelforganisatie werkt!

Positieve berichten uit ArgentiniëNa een paar blogs met ontmoedigende berichten over Argentinië en de mondiale invloeden die een rol spelen in de extractie en het gebruik van natuurlijke hulpbronnen, zijn er ook positieve verhalen te vertellen. In deze blog schrijf ik over helden die zich inzetten voor het behoud van natuur, cultuur en biodiversiteit. Want dat blijft wel hard nodig.
8 februari 2015

Boomplantages in Argentinië en het FSC-keurmerk

De kerstkaartjes, het inpakpapier en het karton van de boodschappen voor oud en nieuw liggen weer in de oudpapierbak. Waar komt dit paper eigenlijk vandaan en wat betekent het dat je steeds vaker het Forest Stewardship Council (FSC)-logo op papier ziet staan? De afgelopen maanden heb ik me tijdens mijn verblijf in Corrientes en Misiones verwonderd over de boom- en papierindustrie. Deze twee provincies herbergen een groot deel van de boomplantages in Argentinië en voorzien tevens in de vraag naar papier en andere producten door middel van cellulosepasta.
20 augustus 2014

Chikungunyavirus besmet Latijns-Amerika

Ria Kamps
Terwijl het ebolavirus voornamelijk West-Afrika in zijn greep houdt, verspreidt zich in Latijns-Amerika sinds een halfjaar razendsnel een andere infectieziekte die ook haar oorsprong vindt in Afrika: het chikungunyavirus.
27 mei 2014

Boliviaanse boom van ggo-soja bedreigt boeren en milieu

Over de nadelen van GGO’s (Genetisch Gemanipuleerde Organismen) valt veel te vertellen, over de criminele praktijken van Monsanto… tja, hebt u even? Te veel lezen over Monsanto maakt je misselijk, dus laat ik mij “beperken” tot de Boliviaanse realiteit. Laat u dat vooral niet tegenhouden om verder opzoekingswerk te verrichten. U trok afgelopen zaterdag 24 mei toch ook de straat op voor de internationale betoging tegen het bedrijf?
22 mei 2014

Sociale top in La Paz en zijn repressieve schaduw

Recent vond, op 8 en 9 mei 2014, een tweedaagse top plaats in La Paz, die een waaier aan sociale organisaties bundelde, om er samen over de beruchte mijnwet te praten. Twee dagen debatteren, ideeën uitwisselen en acties voorbeiden. Op zijn hoogtepunt waren er zo’n 500 aanwezigen, zowat allen vertegenwoordigers van diverse groepen; campesinos, indígenas, getroffenen door mijnbouw, ngo’s, en tal van comunidades. Vrouwen uit Beni, indíginas uit de Chaco, landbouwers uit Potosí, comunarios uit Tarija, Uru’s, de bewoners van Cuenca Poopó,… allen hadden ze hun ‘representante’.
21 mei 2014

Olie brengt Ecuadoriaanse democratie in gevaar

De democratie in Ecuador staat op barsten, zo blijkt uit de laatste vorderingen omtrent ontginning van de ITT-olievelden in het Nationaal Park Yasuní. Het gebied is een van ’s werelds meest biodiverse regio’s en tevens het leefgebied van meerdere inheemse volkeren. Je vindt er op één hectare meer inheemse boomsoorten dan in heel Noord-Amerika, 44 procent van de vogelsoorten in het Amazonebekken en twee stammen, de Tagaeri en de Taromenan, leven er nog in vrijwillige isolatie. In 1989 werd het park door UNESCO uitgeroepen tot bioreservaat en cultureel erfgoed. 
13 mei 2014

(Ab)using natural resources - The political context in the South of Mexico

Screening of the film 'Heart of Sky, Heart of Earth', which connects different stories of Mexican indigenous people dealing with the earth and natural resources. The film will be followed by a presentation on the current political and social situation in the south of Mexico and the work of peace organization SIPAZ in the region by Laura Baas (SIPAZ team).
16 april 2014

Het strand verdwijnt

Eric Crouse
Met meer dan vijfhonderd kilometer kust, haar enorme witte duinen en gele stranden, staat de Braziliaanse deelstaat Ceará ook wel bekend als “Terra da Luz” ofwel, Land van het Licht. Ceará is een van de belangrijkste toeristische centra van Brazilië en de kuststrook is de grote trekpleister. Overal wordt volop gebouwd en hotels schieten als paddenstoelen uit de grond. Ook de voormalig arme vissersdorpen delen mee in het succes. Dezelfde kust dreigt nu echter het toneel te worden van een sociale en economische ramp.
9 april 2014

Reclaim the Seeds

Op 8 en 9 maart vond in Groningen het Reclaim the Seeds-weekend plaats. Noticias interviewde de Colombiaanse activisten Antonio, Alba en Cynthia. In 2010 ondertekende Colombia namelijk een vrijhandelsverdrag met de Verenigde Staten. Als voorwaarde voor de implementatie werd in 2012 de 'Internationale Conventie ter Bescherming van Nieuwe Plantenrassen' (UPOV 91) erkend. Het Colombiaanse Instituut voor Landbouw en Visserij (ICA) legde, ook in het licht van dat verdrag, resolutie 970 op, die kortweg bepaalt dat alleen geregistreerde en gecertificeerde zaden gebruikt mogen worden.
6 maart 2014

Mining in Bolivia: Food, film and stories

For big parts of Latin America mining is a day-to-day reality. Especially, those who live close to a mine constantly encounter the social and ecological impact of these extractive industries. Apparently distant realities, but closer and more connected to our own life than we often think. We will screen ‘Minerita’, by Raúl de la Fuente (2013). This compelling documentary was filmed at the Cerro Rico mine in Potosí, often referred to as the microcosm and the beginning of mining in Latin America. The film shows how three women deal with the different forms of violence in their daily life.