Latijns-Amerika in Beweging

Rubriek Milieu

Inhoud syndiceren
16 april 2014

Het strand verdwijnt

Eric Crouse
Met meer dan vijfhonderd kilometer kust, haar enorme witte duinen en gele stranden, staat de Braziliaanse deelstaat Ceará ook wel bekend als “Terra da Luz” ofwel, Land van het Licht. Ceará is een van de belangrijkste toeristische centra van Brazilië en de kuststrook is de grote trekpleister. Overal wordt volop gebouwd en hotels schieten als paddenstoelen uit de grond. Ook de voormalig arme vissersdorpen delen mee in het succes. Dezelfde kust dreigt nu echter het toneel te worden van een sociale en economische ramp.
9 april 2014

Reclaim the Seeds

Op 8 en 9 maart vond in Groningen het Reclaim the Seeds-weekend plaats. Noticias interviewde de Colombiaanse activisten Antonio, Alba en Cynthia. In 2010 ondertekende Colombia namelijk een vrijhandelsverdrag met de Verenigde Staten. Als voorwaarde voor de implementatie werd in 2012 de 'Internationale Conventie ter Bescherming van Nieuwe Plantenrassen' (UPOV 91) erkend. Het Colombiaanse Instituut voor Landbouw en Visserij (ICA) legde, ook in het licht van dat verdrag, resolutie 970 op, die kortweg bepaalt dat alleen geregistreerde en gecertificeerde zaden gebruikt mogen worden.
6 maart 2014

Mining in Bolivia: Food, film and stories

For big parts of Latin America mining is a day-to-day reality. Especially, those who live close to a mine constantly encounter the social and ecological impact of these extractive industries. Apparently distant realities, but closer and more connected to our own life than we often think. We will screen ‘Minerita’, by Raúl de la Fuente (2013). This compelling documentary was filmed at the Cerro Rico mine in Potosí, often referred to as the microcosm and the beginning of mining in Latin America. The film shows how three women deal with the different forms of violence in their daily life.
4 maart 2014

Beyond Gold: the Rights of Latin-American Communities

In a time where the worldwide demand for gold is ever growing – due to increasing demand for electronics and a growing international middle class – few stop to wonder where it comes from or consider the social and environmental consequences.
4 maart 2014

Lunch-workshop ‘Beyond Gold’

During the last years skyrocketing numbers of concessions were issued in Latin America. The number of conflicts around mines has increased. Grassroots movements, advocacy groups and researchers engage in dynamic ways with socio-environmental repercussions.
21 februari 2014

Ontbijt met een Rebel 2

Linx+ organiseert in samenwerking met ABVV, Catapa, FOS, Intal en GAPP een ontbijt met rebelse verhalen. Het geheel wordt een interactieve mix tussen deelnemers en sprekers uit onder meer Bolivie, Israel, Palestina, Zuid-afrika, de Fillipijnen en Belgie en dit alles vergezeld van een lekker ontbijt. Inschrijven via natasja.meersman@abvv.be of bert.piessens@abvv.be
21 februari 2014

Ontbijt met een Rebel

Linx+ organiseert in samenwerking met ABVV, Catapa, FOS, Intal en GAPP een ontbijt met rebelse verhalen.
19 november 2013

Chileense visserij in crisis

In 2013 zijn de vangsten voor ansjovis en sardines dramatisch teruggelopen. Het zijn twee van de vele vissoorten die in de Chileense wateren overbevist zijn. Nadat vissers de noodklok luidden, kondigde de regering een tijdelijk verbod af op het vangen van ansjovis en sardines. Dit verbod liep afgelopen zondag af. Of de visbestanden de komende jaren de kans krijgen om zich te herstellen, is nog niet duidelijk. 
8 oktober 2013

Consument kan gevolgen sojaproductie Paraguay stoppen

Eva Colombo
Milieudefensie en Jongeren Milieu Actief voeren campagne om Zuid-Amerikaanse soja in ons veevoer te vervangen
23 september 2013

Olieboringen in het Amazonewoud: de toekomst van Yasuní.

Op 15 augustus 2013 kondigde de Ecuadoriaanse president Correa de ontginning van het olieveld ITT te starten. Dit in tegenstelling tot zijn eerdere beloftes de olie in de grond te laten om zo de biodiversiteit te behouden en verdere klimaatsverandering tegen te gaan.