Latijns-Amerika in Beweging

Rubriek Politiek

Inhoud syndiceren
10 april 2014

Summer School: Democracy, slavery and the decolonial option

Today, the idea of “democracy” that was globalized through European imperial expansions is no longer the only way to conceive and organize harmonic and convivial societies. The democratic disconnect is obvious across the planet from Latin America to Eastern Europe and its borders (e.g., the events in Ukraine that show the limits of democracy as we know it). Why is western democracy failing?
2 april 2014

‘Groen Goud’

Bas Dikmans
Wat mayonaise is voor de Amerikanen, of olijfolie voor de Italianen, dat zijn limoenen voor de Mexicaanse keuken. Deze groene vrucht wordt in vrijwel elk Mexicaans gerecht gebruikt, van taco’s tot kippensoep en van gebakken aardappelen tot rijstgerechten. Maar tussen december en februari is de prijs van deze geliefde vrucht enorm gestegen. Waar een kilo limoenen in Guadalajara, na Mexico Stad de grootste stad in het land, een paar maanden geleden nog ongeveer 15 peso’s kostte (ongeveer 1 euro) kost dit nu op sommige plaatsen wel 70 peso’s (ongeveer 4 euro). 
27 februari 2014

Uruguay en de legalisering van marihuana

Bas Dikmans
President José ‘Pepe’ Mujica van Uruguay is genomineerd voor de Nobelprijs voor de vrede. Het kleine land legaliseerde onlangs als eerste land ter wereld de (staatsgeleide) productie en verkoop van marihuana. Ondanks grote globale kritiek noemen woordvoerders van de presidentiële partij Frente Amplio de legalisering een ‘middel voor vrede en begrip’ in het land. Liefhebbers van de softdrug kunnen nu in het land legaal een beperkte hoeveelheid aan cannabis kweken.
26 februari 2014

‘Mijnbouw-Goliath’ Carlos Slim verwoest Mexicaanse gemeenschap en milieu

In 2012 verklaarden de bewoners van Tetela del Ocampo, een dorpje in Centraal Mexico, de oorlog aan destijds de rijkste man ter wereld, Carlos Slim. Eén van zijn ondernemingen wil goud- en zilvermijnen exploiteren in de buurt van het dorp. Dit heeft grote consequenties voor het milieu. 
21 januari 2014

De vrouw van het jaar van de tegenmacht

Vanuit de hele wereld krijgt procureur-generaal Claudia Paz y Paz lof toegeworpen. Er is grote bewondering voor haar harde aanpak van georganiseerde criminaliteit en straffeloosheid in Guatemala, een land waar meer dan negentig procent van de moorden onopgelost blijft. Maar de vraag is of de door haar doorgevoerde hervormingen stand zullen houden.
14 januari 2014

Peruaanse overheid blaast landingsbanen van drugshandelaren op

Bas Dikmans
In 2013 bevestigden de Verenigde Naties dat Peru het stokje van Colombia heeft overgenomen als grootste speler
7 december 2013

Bendegeweld in El Salvador

Bas Dikmans
El Salvador is statistisch gezien een van de gewelddadigste landen ter wereld. In 2011 werden er per 100.000 inwoners 66 mensen vermoord. Goed georganiseerde, rivaliserende jeugdbendes, ook wel maras genoemd, worden verantwoordelijk gehouden voor ongeveer de helft van de geweldsdelicten in het land. Daarbij houden deze jeugdbendes zich ook bezig met andere criminele zaken, zoals afpersingen en ontvoeringen.
29 november 2013

Diepgewortelde fraude beïnvloedt verkiezingsuitslag

Na een heftige verkiezingsperiode in Honduras werd de rechtse Juan Orlando Hernández door de Hoge Verkiezingsraad dan toch uitgeroepen
9 november 2013

Jose Mujica: "Ik verdien meer dan ik nodig heb"

De Uruguayaanse president José Mujica maakt zijn landgenoten warm voor een nieuwe revolutie: neem genoegen met wat je hebt. Wie minder consumeert, heeft meer vrijheid om zijn of haar tijd in te delen voor de meer belangrijkere zaken in het leven: liefde, vriendschap en de natuur te beschermen tegen overexploitatie.
11 oktober 2013

Verkiezingen Chili: De kloof tussen oud en nieuw

Bas Dikmans
Dinsdagochtend, 6 augustus. Woedende taxichauffeurs in Santiago de Chile blokkeren het verkeer in de buurt van Plaza Italia. Ontevreden over de torenhoge gasprijzen proberen ze elke voorbijrijdende automobilist aan te sporen om hen te volgen in het protest. Deze demonstratie is een greep uit de vele voorbeelden van wat in Chili un nuevo ciclo genoemd wordt.