Latijns-Amerika in Beweging

Rubriek Politiek

Inhoud syndiceren
12 december 2014

Feliz Navidad, Nicaragua

Nicaragua is het land van meren en vulkanen, een oord waar backpackers doorheen trekken om idyllische stranden, woeste bergen en exotische inwoners tegen te komen. Dit tropische paradijs, aan beide kanten omgeven door een zachtblauwe zee, lijkt in geen enkel opzicht op het met sneeuw bedekte en met dennenbomen begroeide kerstlandschap van Lapland. Toch branden ook hier de kerstlichtjes een groot deel van de maand december.
29 oktober 2014

Het nieuwe Brazilië

Van 12 juni tot 13 juli dit jaar vond er in Brazilië het wereldkampioenschap voetbal plaats. Terwijl Duitsland de beker binnenhaalde vonden er op straat veel demonstraties plaats. Annemarie Coevert legde toentertijd in een column  op nrc.nl uit waarom je de voetbalwedstrijd beter links had kunnen laten liggen. Onlangs was het Zuid-Amerikaanse land in de ban van verkiezingen en wordt er nu volop gewerkt aan de voorbereidingen voor de Olympische Zomerspelen in 2016.
22 augustus 2014

Latijns-Amerika keert zich tegen Israël

Bas Dikmans
Latijns-Amerika keert zich tegen Israël. Dat bleek nadat landen als Ecuador, El Salvador, Chili, Peru en Brazilië zich publiekelijk uitspraken over het bloedvergieten in de Gaza strook. Eerder dit jaar noemde president Evo Morales van Bolivia Israël al een ‘terroristische staat’, waarna hij de Boliviaanse ambassadeur in het land opriep om terug te keren naar Bolivia.  Venezuela stuurde al in 2009 de Israëlische ambassadeur terug naar het Midden-Oosten, maar de meeste landen in de regio gaan nog niet zo ver om alle diplomatische banden met de Israëlische regering te verbreken.
28 juni 2014

In Mexico botsen hervormingen met WK-gekte

De Mexicaanse president Enrique Peña Nieto laat weten te dromen van de finale van het WK voetbal. In een opinieartikel in de New York Times beweert journalist en schrijver Francisco Goldman echter dat het, behalve een persoonlijke aspiratie, ook een tactische politieke zet is van Peña Nieto. Hij zou een reeks geplande binnenlandse hervormingen doen verhullen achter de WK-koorts.
17 juni 2014

Santos boekt overwinning maar Colombia blijft sterk verdeeld

Met iets meer dan 50% van de stemmen sleepte Juan Manuel Santos zondagavond een tweede termijn als president van Colombia in de wacht.
20 mei 2014

Economische diplomatie: meer dan alleen zaken doen

Ria Kamps
Het Nederlands buitenlandbeleid in Latijns-Amerika is de afgelopen jaren ingrijpend gewijzigd. De inspectie Ontwikkelingssamenwerking en Beleidsevaluatie maakte de balans op van het nieuwe beleid en ging met stakeholders in gesprek over de uitdagingen en kansen voor de toekomst.
19 mei 2014

Colombiaanse verkiezing is spannende nek-aan-nek race

Ruim een week voor de presidentsverkiezingen op 25 mei in Colombia lijkt de herverkiezing
13 mei 2014

(Ab)using natural resources - The political context in the South of Mexico

Screening of the film 'Heart of Sky, Heart of Earth', which connects different stories of Mexican indigenous people dealing with the earth and natural resources. The film will be followed by a presentation on the current political and social situation in the south of Mexico and the work of peace organization SIPAZ in the region by Laura Baas (SIPAZ team).
9 mei 2014

Marina Silva’s geloof in de Braziliaanse politieke verkiezingen

De Braziliaanse demonstraties van afgelopen jaar deden geen goed voor de populariteit van president Dilma Rousseff. Die van de evangelische christen Marina Silva daarentegen, kreeg een boost, en dat in een land waar sinds 1946 kerk en staat principieel gescheiden zijn.
10 april 2014

Summer School: Democracy, slavery and the decolonial option

Today, the idea of “democracy” that was globalized through European imperial expansions is no longer the only way to conceive and organize harmonic and convivial societies. The democratic disconnect is obvious across the planet from Latin America to Eastern Europe and its borders (e.g., the events in Ukraine that show the limits of democracy as we know it). Why is western democracy failing?