Latijns-Amerika in Beweging

Rubriek Politiek

Inhoud syndiceren
15 mei 2016

Braziliaanse crisis doet sociale bewegingen herleven

Door de zware politieke crisis in Brazilië hebben de sociale bewegingen een tweede adem gevonden. Te midden van de corruptieschandalen en de strijd rond de afzetting van president Dilma Rousseff hopen ze het politieke systeem te hervormen."Dit is het moment van de burgermaatschappij", zegt politicoloog Breno Bringel (Universiteit van de Staat Rio de Janeiro). Hij ziet een vernieuwende kracht bij de jongeren uit de periferie.
5 mei 2016

Ecuador wil jongeren beter opleiden

Jochem Oomen
Hoe kun je als groeiland je onderwijsnorm verhogen? In Ecuador wil men in alle kinderen en jongeren investeren door de leerkrachten sterker te maken, de scholen beter lesmateriaal te geven en de inspectie- en begeleidingssystemen aan te pakken. Om deze dromen in daden om te zetten krijgt het lokale ministerie hulp van een Vlaamse organisatie. Noticias was eind maart in Quito en sprak er met twee bevlogen Belgische onderwijsadviseurs.
16 maart 2016

Bolivia zegt Nee tegen Evo

Een extern complot, een vuile oorlog van rechts’, zo verklaart Evo Morales zijn nederlaag tijdens het referendum van 21 februari. Ook de sociale media zijn schuldig, die volgens hem ‘regeringen omverwerpen’. Voor het eerst in tien jaar daalt zijn populariteit. Morales kan zijn frustratie nauwelijks de baas.Na drie opeenvolgende verkiezingsoverwinningen, een unicum in de geschiedenis van Bolivia, dacht Evo Morales moeiteloos de steun van het volk te krijgen voor een vierde termijn. Daarvoor was wel een wijziging van de Grondwet nodig door middel van een referendum.
5 maart 2016

De herinnering van de fujimorista’s

Op 10 april trekken de Peruanen naar de stembus voor de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Keiko Fujimori, dochter van ex-dictator Alberto, steekt met 33% vlotjes haar 17 tegenstanders voorbij in de peilingen en lijkt de grootste kanshebber om het over te nemen van huidig president Ollanta Humala. Een symptoom van collectief geheugenverlies of is er meer aan de hand? 
28 februari 2016

El Niño: een economisch fenomeen?

Al maanden vraagt Peru zich af: zal El Niño dit jaar losbarsten? El Niño is een klimatologisch fenomeen waarbij onder andere koude en warme stromingen in de Stille Oceaan veranderen en de gemiddelde temperatuur van de oceaan rond de evenaar een aantal graden stijgt. Hoe hoger die stijging is, hoe heftiger El Niño.  
7 februari 2016

De liefdesperikelen van Evo Morales

Evo Morales, de president van Bolivia staat er bekend om dat hij, op zijn zachtst gezegd, een vrouwenliefhebber is. Op zich niets mis mee, en pure privézaken, maar het lijkt er op dat hij zich nu vergalloppeerd heeft.Belangenverstrengeling
6 november 2015

Nog geen vrede in Colombia

Op maandag 26 oktober lokte de tweede grootste guerrillagroep van Colombia, el Ejército de Liberación Nacional (ELN), een delegatie van verkiezingsobservators en veiligheidsmedewerkers in een hinderlaag. Bij deze bloedige aanslag vielen 12 doden, 3 gewonden en 3 anderen zijn als vermist opgegeven. Deze aanslag laat zien dat, ondanks de recente positieve berichten, het einde van het interne conflict nog niet daar is…
31 oktober 2015

Welke kandidaat maakt einde aan twaalf jaar Kirchner?

Hoewel aangenomen werd dat Daniel Scioli relatief makkelijk als winnaar uit de bus zou komen, is er toch een tweede ronde nodig om te bepalen wie de nieuwe Argentijnse president wordt. Scioli’s tegenstander Mauricio Macri lijkt daarin momenteel favoriet.
10 september 2015

Galeano vive!

The fast-paced, visually stunning video (available in Spanish and with subtitles in English) will teach about the assassinated Mayan rebel teacher Galeano while documenting the painting of an astounding mural deep in Zapatista territory. This dramatic artwork was painted by an international team of volunteers from twelve countries earlier this year and now lives on the walls of Galeano’s rebuilt school and clinic in the rain forest community of La Realidad, Chiapas, Mexico.
17 juli 2015

Lafheid van wereldleiders is een "zware zonde", zegt paus

De aarde wordt verwoest en geplunderd, de economie wordt voortgedreven door geldzucht, en