Latijns-Amerika in Beweging

Rubriek Politiek

Inhoud syndiceren
17 juli 2015

Lafheid van wereldleiders is een "zware zonde", zegt paus

De aarde wordt verwoest en geplunderd, de economie wordt voortgedreven door geldzucht, en
9 juli 2015

Crowdfunding actie

"Ik ken SIPAZ sinds de jaren '90 toen teamleden van SIPAZ documenteerden van wat er gaande was met het conflict in het noorden van Chiapas. Er zijn maar weinig organisaties die in die regio werken vanwege de afstand en de risico's daar. Maar SIPAZ is er ten alle tijden geweest. SIPAZ heeft ons geholpen om aan het publiek te vertellen hoe we ons voelen en met welke problemen we worden geconfronteerd. Daardoor weten we dat we niet alleen zijn”, zegt de leider van een dorp uit het noorden van Chiapas over de rol van SIPAZ.
5 juni 2015

Nog steeds lijden 34 miljoen Latijns-Amerikanen honger

Latijns-Amerika haalt als eerste regio ter wereld de millenniumdoelstelling om honger te halveren. Maar nog steeds delen 34 miljoen mensen niet in dat succes.Latijns-Amerika is “de regio die het probleem van de honger het best heeft ingeschat, die vooral de nadruk op de kwetsbare groepen heeft gelegd”, zegt Raúl Benítez, regionaal vertegenwoordiger van de VN-voedselorganisatie FAO. “De resultaten hangen samen met die nadruk.”
29 april 2015

Oliebedrijf Petrobras structureel corrupt

Wat ooit begon als een simpele arrestatie van een illegale geldwisselaar bij het Braziliaanse oliebedrijf Petrobras, tot niet zo lang geleden het symbool voor de nieuwe welvaart in het land, is uitgegroeid tot een nationaal schandaal. Het afgelopen jaar zijn tientallen politici en werknemers van het staatsbedrijf wegens corruptie gearresteerd. President Dilma Rousseff komt door deze zaak nu ook politiek in de problemen.
19 april 2015

Mexico na zes maanden protest

Bas Dikmans
‘No están solos’ (Jullie zijn niet alleen), zo is te zien op een bord, omhoog gehouden door een Zapatista militant. Het scenario is een van de vele bijeenkomsten die trachten Mexico een stapje dichter bij democratie te brengen. Al snel na de vermissing van de 43 studenten van het Ayotzinapa college in de zuidelijke staat Guerrero verklaarde de EZLN (Ejército Zapatista de Liberación Nacional) zich aan de zijde te scharen van de ouders, familieleden en vrienden van de vermiste scholieren.
28 februari 2015

¡No va a salir nada!

'Er komt toch niets naar buiten!', sprak een Argentijnse vriend onlangs. Op 18 januari werd speciale aanklager Alberto Nisman dood in zijn hotelkamer aangetroffen. Hij deed onderzoek naar de grootste terroristische aanslag in Argentinië ooit: die op het Joodse gemeenschapshuis AMIA – Asociación Mutual Israelita Argentina in 1994. De daders zijn nooit gepakt. En als ik mijn Argentijnse vriend moet geloven, zal dat als het aan de politiek ligt ook nooit gebeuren.
29 januari 2015

Links Latijns-Amerika draagt Syriza op handen

De overwinning van Syriza in Griekenland lokt wereldwijd reacties uit. Het Spaanse Podemos put moed uit de verkiezingsuitslag, het Duitse Die Linke spreekt zelfs over een 'Europese Lente' en de PVDA van Peter Mertens noemt zich vanaf heden 'het Syriza aan de Schelde'. Ook buiten Europa werden de Griekse verkiezingen druk gevolgd.
24 december 2014

Doorbraak in onderhandelingen met de FARC?

De Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia (FARC) kondigden 20 december een eenzijdig staakt-het-vuren af.
12 december 2014

Feliz Navidad, Nicaragua

Nicaragua is het land van meren en vulkanen, een oord waar backpackers doorheen trekken om idyllische stranden, woeste bergen en exotische inwoners tegen te komen. Dit tropische paradijs, aan beide kanten omgeven door een zachtblauwe zee, lijkt in geen enkel opzicht op het met sneeuw bedekte en met dennenbomen begroeide kerstlandschap van Lapland. Toch branden ook hier de kerstlichtjes een groot deel van de maand december.
29 oktober 2014

Het nieuwe Brazilië

Van 12 juni tot 13 juli dit jaar vond er in Brazilië het wereldkampioenschap voetbal plaats. Terwijl Duitsland de beker binnenhaalde vonden er op straat veel demonstraties plaats. Annemarie Coevert legde toentertijd in een column  op nrc.nl uit waarom je de voetbalwedstrijd beter links had kunnen laten liggen. Onlangs was het Zuid-Amerikaanse land in de ban van verkiezingen en wordt er nu volop gewerkt aan de voorbereidingen voor de Olympische Zomerspelen in 2016.