Latijns-Amerika in Beweging

Rubriek Politiek

Inhoud syndiceren
16 mei 2017

Debat – Latin-America to be continued!

Debat – Latin-America to be continued! 16.00-18.00 Filmzaal 2e etage, OT301, Amsterdam. Nederlands gesproken. We blikken terug en vooruit op media, activisme en ondernemerschap in Latijns-Amerika. Hoe nu verder met Latijns-Amerika in Nederland? Panel 1: Media – Interviewer: Fernando Cabrera von Boeck (Journalist) Met: Ruby Sanders & Carmen Gimenez (www.consentido.nl) [nieuwsplatform, diepgang, vermaak], Edwin Koopman (www.edwinkoopman.nl) [analyse, journalistiek, internationaal] en Pablo Eppelin (www.noticias.nl) [sociale media, verhalen, journalistiek]
6 december 2016

Feministe Celiberti: 'Links, ten opzichte waarvan?'

Anna Ensing
De Uruguyaanse feministe Lilian Celiberti richt haar pijlen op de Latijns-Amerikaanse regeringen die zich links noemen. Onder deze regeringen zijn seksuele en reproductieve rechten vooral achteruit gegaan. Links verbreedt onze vrijheid, stelt Celiberti, terwijl deze regeringen ons beperken.“Wat betekent het vandaag de dag om ‘links’ te zijn in Latijns-Amerika?” Het is de vraag die de feministe Lilian Celiberti zich stelt bij het analyseren van de Latijns-Amerikaanse politiek.
28 november 2016

Is Europees ideaalbeeld over links Zuid-Amerika onjuist?

Anna Ensing
“In Europa bestaat een ideaalbeeld van de ‘ruk naar links’ in Zuid-Amerika”, zegt Eduardo Gudynas, prominent sociaal-ecoloog uit Uruguay. “De progressieve regeringen, die de afgelopen vijftien jaar de politiek in Zuid-Amerika bepaalden, hebben belangrijke successen geboekt, maar ze zijn niet links. Ze vormen een geheel nieuwe politieke stroming met een eigen identiteit.”
26 november 2016

in Memoriam: Fidel "El Comandante" Castro (1926-2016)

Het was stil in de straten van Havana toen vlak voor middernacht president Raul Castro plotseling op de Cubaanse staatstelevisie verscheen met het nieuws wat iedereen al een tijdje verwachtte maar toch niet zag aankomen. Althans, niet vandaag.
24 november 2016

Svampa: "Latijns-Amerika terug naar populisme van ‘lage intensiteit’"

Anna Ensing
De ruk naar links. Zo noemden velen de politieke verandering in Zuid-Amerika rond de eeuwwisseling. De Argentijnse sociologe Maristella Svampa zag de nieuwe progressieve regeringen veranderen in populistische regimes 'van lage intensiteit'. Zo zijn de overheden van Bolivia en Ecuador eerder een ontgoocheling dan een succes voor haar. En dat is een pessimistische conclusie.
20 augustus 2016

Mexicaanse regering luistert niet naar protesterende leraren

Volgende week begint het Mexicaanse schooljaar weer, maar de vraag is of er dan ook lessen zullen zijn. Volgens een ‘insider’, een bevriende protesterende leraar, zouden op 18 augustus de stakingen helemaal over moeten zijn, want "de leiders zijn omgekocht". Volgens die geruchten hebben de kopstukken van de CNTE (de grootste dissidente lerarenvakbond) miljoenen pesos ontvangen om te zorgen dat hun mensen deze week de blokkades opheffen en de protestkampementen op de centrale pleinen in de verschillende steden afbreken.Educatieve Hervorming
29 juni 2016

Vrouwenbeweging veroordeelt macho staatsgreep Brazilië

Na toenemende geruchten over corruptieschandalen rondom haar persoon, besloot de Braziliaanse senaat president Dilma Rousseff op 12 mei voor een maximale periode van zes maanden te schorsen. Deze periode wordt gebruikt om de beschuldigingen te onderzoeken. In de tussentijd neemt vicepresident Temer de honneurs waar. Volgens Rousseff zelf zijn de aantijgingen gebaseerd op leugens en is de werkelijke reden van haar schorsing grotendeels het feit dat ze een vrouw is.
15 mei 2016

Braziliaanse crisis doet sociale bewegingen herleven

Door de zware politieke crisis in Brazilië hebben de sociale bewegingen een tweede adem gevonden. Te midden van de corruptieschandalen en de strijd rond de afzetting van president Dilma Rousseff hopen ze het politieke systeem te hervormen."Dit is het moment van de burgermaatschappij", zegt politicoloog Breno Bringel (Universiteit van de Staat Rio de Janeiro). Hij ziet een vernieuwende kracht bij de jongeren uit de periferie.
5 mei 2016

Ecuador wil jongeren beter opleiden

Jochem Oomen
Hoe kun je als groeiland je onderwijsnorm verhogen? In Ecuador wil men in alle kinderen en jongeren investeren door de leerkrachten sterker te maken, de scholen beter lesmateriaal te geven en de inspectie- en begeleidingssystemen aan te pakken. Om deze dromen in daden om te zetten krijgt het lokale ministerie hulp van een Vlaamse organisatie. Noticias was eind maart in Quito en sprak er met twee bevlogen Belgische onderwijsadviseurs.
16 maart 2016

Bolivia zegt Nee tegen Evo

Een extern complot, een vuile oorlog van rechts’, zo verklaart Evo Morales zijn nederlaag tijdens het referendum van 21 februari. Ook de sociale media zijn schuldig, die volgens hem ‘regeringen omverwerpen’. Voor het eerst in tien jaar daalt zijn populariteit. Morales kan zijn frustratie nauwelijks de baas.Na drie opeenvolgende verkiezingsoverwinningen, een unicum in de geschiedenis van Bolivia, dacht Evo Morales moeiteloos de steun van het volk te krijgen voor een vierde termijn. Daarvoor was wel een wijziging van de Grondwet nodig door middel van een referendum.