Latijns-Amerika in Beweging

Politiek

woensdag, 29 juni 2016 13:48

Vrouwenbeweging veroordeelt macho staatsgreep Brazilië

Na toenemende geruchten over corruptieschandalen rondom haar persoon, besloot de Braziliaanse senaat president Dilma Rousseff op 12 mei voor een maximale periode van zes maanden te schorsen. Deze periode wordt gebruikt om de beschuldigingen te onderzoeken. In de tussentijd neemt vicepresident Temer de honneurs waar. Volgens Rousseff zelf zijn de aantijgingen gebaseerd op leugens en is de werkelijke reden van haar schorsing grotendeels het feit dat ze een vrouw is.

Al vanaf het eerste moment heeft de schorsing tot hevige reacties geleid. Volgens velen is er sprake van een ordinaire staatsgreep in Brazilië. Verschillende Latijns-Amerikaanse landen hebben dan ook al kritiek geuit op de procedure. Aanhangers van Rousseff zijn de straat opgegaan om hun onvrede te uiten en te eisen dat de democratie in het land gerespecteerd wordt.

De vouwenbeweging in Brazilië is van mening dat er geen sprake van een gewone staatsgreep maar van een machistische staatsgreep. Volgens hen zijn de recente gebeurtenissen in het land een nieuw voorbeeld van seksisme tegen vrouwen.

In deze mening wordt de vrouwenbeweging gesteund door de VN organisatie UN Women die zich vlak voor de schorsing al uitspraken tegen seksisme vanuit de oppositie aan het adres van Rousseff.

Roussef’s strijd voor vrouwenrechten

In 2011 trad Rousseff aan als eerste vrouwelijke president in de geschiedenis van Brazilië. Net als haar voorganger Lula vertegenwoordigde Rousseff de arbeiderspartij PT (Partido dos Trabalhadores). In 2015 begon ze aan haar tweede termijn van vier jaar.

De officiële aanklacht tegen Rousseff luidt dat ze in 2014 met de begroting geknoeid heeft om haar herverkiezing zeker te stellen. Ook zat Rousseff in de Raad van bestuur van Petrobras tussen 2003 en 2010, de periode waarin een groot deel van de corruptie binnen het bedrijf plaatsvond.

De Braziliaanse vrouwenbeweging schuift deze aantijgingen opzij en stelt dat er dat de werkelijke reden voor de schorsing is dat mannen niet kunnen verkroppen dat Brazilië een vrouwelijke president heeft.

Gedurende haar presidentschap heeft Rousseff verschillende wetten doorgevoerd om de rechten van meisjes en vrouwen te versterken. Zo is er onder haar bewind onder meer wetgeving gekomen die slachtoffers van een verkrachting het recht geeft op abortus en anticonceptie middelen.

Ook heeft ze de straf die de daders van huiselijk geweld kunnen krijgen aanzienlijk verhoogd. Dagelijks komen er 15 vrouwen door huiselijk geweld om het leven in Brazilië. Met de schorsing van Rousseff vrezen haar aanhangers een achteruitgang in de wetgeving die vrouwen beschermt.

‘Tot ziens lieverd’

Tijdens de stemming over de schorsing van Rousseff zeiden veel senatoren die voor de afzetting stemden ‘chau, querida’ (‘tot ziens lieverd’). Volgens de feministen in het heeft deze uitspraak een seksistische lading en blijkt er uit dat mannen Rousseff niet serieus nemen als politica.

“Dat ‘lieverd’ gebruiken ze om onze positie in diskrediet te brengen”, schreef een feministische journaliste. De feministische beweging heeft deze uitspraak inmiddels overgenomen en veranderd in ‘vuelve, querida’ (‘kom terug lieverd’).

Een ander signaal van machisme was dat Rousseff gedurende haar presidentschap kritiek kreeg op zaken die ermee te maken zouden hebben dat ze een vrouw is. Zo zou ze zich teveel met alledaagse dingen bemoeien en te emotioneel zijn bij het nemen van beslissingen.

Hoewel Rousseff zelf zich nooit uitsprak over haar bestuurlijke kwaliteiten als vrouw, deed zij dat hierover wel. “Heb je ooit gehoord dat ze over een man zeggen dat hij teveel op kleine dingen let? Ik niet,” zei ze in een interview met Washington Post. Ook zei ze in mei dit jaar dat het een eer was om de eerste vrouwelijke president van Brazilië te zijn.

Seksueel geweld

De schorsing van Rousseff en de woede hierover uit de feministische hoek staan niet op zichzelf. De ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in Brazilië is een thema dat momenteel veel aandacht krijgt.

Een recentelijke groepsverkrachting van een zestienjarig meisje in een favela in Rio de Janeiro heeft tot demonstraties in het hele land geleid. Ook Rousseff heeft zich naar aanleiding van deze gebeurtenissen uitgesproken tegen het alomtegenwoordige (seksuele) geweld tegen vrouwen in Brazilië.

Blanke mannelijke ministers

Hoewel meer dan de helft van de Braziliaanse bevolking vrouw is, zijn vrouwen nog altijd zwaar ondervertegenwoordigd in de politiek. Het Congres bestaat bijvoorbeeld voor maar liefst 90% uit mannen.

De verkiezing van Rousseff als eerste vrouwelijke president leek een stap in de goede richting. Rousseff haalden meerdere vrouwen het Presidentiele Paleis binnen en haalde in het eerste jaar bijna haar doelstelling om haar kabinet voor dertig procent uit vrouwen te laten bestaan. Vlak voor haar schorsing telde de regering van Rousseff echter nog maar vier vrouwen.

Naast de schorsing van Rousseff roept ook de samenstelling van de interim-regering van Temer vraagtekens op. Deze bestaat namelijk uit 23 blanke mannelijke ministers. Dit is geen goede afspiegeling van de Braziliaanse samenleving die etnisch erg divers en voor meer dan de helft uit vrouwen bestaat.

De komende maanden moeten Rousseff en haar aanhangers afwachten wat er uit het onderzoek komt. Als het tot een definitieve afzetting komt zal het protest uit de Braziliaanse vrouwenbeweging alleen maar heftiger worden. In afwachting van de uitspraak zullen zij zich blijven laten horen en aandacht blijven vragen voor de ongelijkheid in het land.

Reageer

  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <i> <strong> <b> <cite> <blockquote> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <h2> <h3> <h4> <hr>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.